Ostali sportovi

Dwain Chambers također dopingiran!

Marko Breljak • srijeda, 22.10.2003.

"Najveća doping afera u povijesti", kako su je nazvali Amerikanci, ovih je dana dobila svoju novu žrtvu. Radi se o najboljem britanskom sprinteru Dwainu Chambersu, kojem je navodno, također otkriven novi zabranjeni steroid THG...

Chambersu je THG (tetrahydrogestrinone) otkriven u uzorku urina, a cijelu aferu prvi je otkrio britanski časopis Guardian. Ukoliko je i ovaj slučaj stvarno istinit, onda se već mora postaviti pitanje, gdje je tomu kraj? Dodajmu da je ovih dana svoj iskaz na temu THG-a otišao dati i bračni par Montgomery, Tim Montgomery i Marion Jones. Oni su naime, poput brojnih drugih sportaša bili povezani s tvrtkom, bolje rečeno laboratorijem Balco (Bay Area laboratory Co-operative), koji je povezan s nastankom i korištenjem tog sredstva.

Usluge tog laboratorija koristili su brojni drugi sportaši, primjerice bejzbolaši Barry Bonds i Jason Gambi, a bila je tu i Kelli White. Taj laboratorij je navodno, u suradnji s nekima atletskim trenerima i atletičarima zapravo i dizajnirao spomenuti steroid THG, tako da ga se ne može otkriti. Ipak, cijelu stvar su "provalili" američki stručnjaci za anti-doping, okupljeni u organizaciji (USADA), nagovijestivši da imaju spisak svih atletičara koji su to koristili na njihovim "trialsima" za SP, i da je popis poduži.

U par navrata se očitovala i svjetska atletska federacija IAAF, najavivši borbu do kraja. Kazne za dokazano korištenje dopinga su dvije godine zabrane bavljenja sportom, tako da će, po svemu sudeći, atletski dio Olimpijskih igara u Ateni biti bitno oslabljen. Zasad je vrlo vjerojatno da tamo neće nastupiti Kelli White i Dwain Chambers.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportoviSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!