Zimski sportovi

Bluesman Ivica brani naslov najboljeg slalomaša

Davor Sajko • nedjelja, 27.10.2002.

Početak je prošle sezone Ivica Kostelić započeo na sad već legendarni način. Sa startnim broj 64 u Aspenu popeo se na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, a sezonu je završio na najbolji mogući način - osvajanjem malog Kristalnog globusa namjenjenog najboljem slalomašu.

Sölden je kao i skijašice ugostio skijaše i na stazi na ledenjaku Rettenbach veleslalomskom će utrkom započeti nova sezone za skijaše.

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Prošle je godine Ivica sezonu na istoj ovoj stazi započeo s 28. mjestom u veleslalomu, ali već mjesec dana kasnije u Aspenu iznenadio cijeli "bijeli cirkus" već spomenutim prvim mjestom u slalomu. Kasnije se još u dva navrata penjao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja, a na kraju i na onu najbitniju, namijenjenu najbolje slalomašu Svjetskog kupa.

U veleslalomu nije bio tako uspješan, a najbolji rezultat je ostvario na završnici prošle sezone u Flachau osvojivši deveto mjesto. Manje je uspješan bio u Slat Lake Cityu gdje ga je pogeška u donjem dijelu staze stajala vjerojantno olimpijskog odličja, možda i onog najsjajnijeg. Bez obzira na to Ivica se uspio "vratiti" i na kraju ispred svojeg najvećeg prošlogodišnjeg konkurenta, Amerikanca Bode Millera podići mali Kristalni globus.

Prošlu je sezonu obilježio i opet jedan Austrijanac, međutim to nije bio Hermann Maier, koji je zbog automobilske nesreće morao propustiti sezone, već Stephan Eberharter. Dva mala Kristalna globus (spust, super G) te Veliki kristalni globus namijenjen najboljem skijašu za prošlu sezonu uz tri olimpijske medalje, lovina su ovog 34-godišnjaka.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Uz to Eberharter je bio treću u poretku veleslalomaša, a tek njegovo nenastupanje u slalomu nije mu donijelo bodeove i u toj disciplini. Ove sezone upravo je on najveći favorit za ponovno osvajanje Velikog kristalnog globusa kao i na predstojećem Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu. U dosadašnjoj karijeri Stephana Eberhartera nedostaje tek naslov svjetskog prvaka u spustu što će ga pokušati početkom sljedeće godine osvojiti u švicraskom mondenom zimovalištu St. Moritzu.

Čovjek koji ga ne podnosi u niti jednom smislu, a isti osjećaj gaji i sam Eberharter prema njemu, Hermann Maier Herminator neće započeti sezonu kao što je predviđao. Ozljeda zadobivena prošlog ljeta nije zalječena i nastup Maiera je pod velikim upitnikom. "Moj cilj ove sezone je nastup na Svjetskom prvenstvu u St. Moritzu, gdje ću nastupiti ako uspješno zalječim ozljedu. Isključivo se tada vraćam na stazu - poptuno spreman.", najavio je svoj povratak Herminator.

Od preostalih alpinaca u borbu za naslove po disciplinama uključit će se Austrijanci Fritz i Josef Pepi Strobl u brzim disciplinama, dok će se Švicarci Dider Couche i Michael von Gruningen te Francuz Covili uključiti u borbu u super G-u te u veleslalomu.

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Ništa manje uzbudljivo neće biti u slalomu gdje će naš Ivica Kostelić braniti naslov najboljeg slalomaša prošle sezone, a najveći konkurenti biti će Amerikanac Bode Miller i olimpijski pobjednik Frnacuz Jean-Pierre Vidal.

Za razliku od prošle sezone došlo je do promjene u nekim pravilima, prvenstveno u brzim disciplinama. Tako će u super G-u prvih 30 skijaša startati obrnutim redoslijedom u odnosu na FIS-listu, dok će isto pravilo biti korišteno i u spustu s izuzetkom ako se održi samo jedan trening spusta. Tada će mjerilo biti poredak tog jedinog treninga.

U slalomu nas očekuje tek jedna novina, tzv KO slalom, kada će se tijekom jedne večeri odvesti čak četiri utrke. Prva je utrka normalna, u drugu će se utrku plasirati 30 najboljih, koji će tvoriti 15 parova. Treću će utrku osigurati 15 pobjednik + tri najbrža gubitnika te će se kao i u drugoj utrci voziti na ispadanje. Na kraju će se devet pobjednika u četvrtoj utrci boriti za naslov pobjednika. Ova novost u ovogodišnjem Svjetskom kupa na rasporedu je 16. prosinca u talijanskm Sestriereu u večernjim satima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!