Tenis

Ančić uvjerljiv protiv Waskea, poraz Kostanić

Ivor Krapac • ponedjeljak, 13.01.2003.

Mario Ančić je prvi nastup u karijeri na Australian Openu "arhivirao" bez izgubljenog seta - sa 6:3, 6:4 i 7:6(4) protiv njemačkog kvalifikanta Alexandera Waskea, nakon dva sata i 23 minute. Drugo kolo donosi veći izazov, 16. nositelja Sjenga Schalkena, koji je na startu sa 6:4, 6:2 i 7:6(5) "slomio" Jacka Brasingtona.

Jelena Kostanić nije uspjela pratiti Ančićev uspjeh. Španjolka Marta Marrero je u prvom kolu sa 7:6(7) i 6:1 došla do svoje prve pobjede u međusobnim susretima, nakon dva prošlogodišnja poraza iz Šangaja i Tokija.

Mario Ančić je drugi put, nakon prošlogodišnjeg Wimbledona, u drugom kolu Grand Slam turnira. Ovaj put za početak nije bilo potrebno bombastično iznenađenje, kao tada protiv Rogera Federera - Alexander Waske nije ni blizu tog kalibra, no svejedno je trebalo proći što brže. I uspjelo je, uz po jedan break u prvom i drugom setu, pa završetkom u tie-breaku trećeg... Iako je Mario mogao proći i bez "ruleta" - u posljednjem setu, u kojem su oba tenisača upisala po dva breaka, kod 5:4 propustio je servis za meč, no mali produžetak nije bio "koban".

Statistički gledano, gotovo sve je u Ančićevoj igri "klapalo" kako treba - završio je s 38 winnera, 30 neprisiljenih pogrešaka, 26 manje od Waskea, 78% osvojenih poena na mreži... Jedino je bolji mogao biti ubačaj prvog servisa - samo 48%. Protiv Schalkena će i to biti potrebno.

Jelena Kostanić je i treći put ove sezone, nakon Barbare Schett u Gold Coastu i Stephanie Foretz u Canberri, ispala u prvom kolu. Crni niz nastavio se protiv Marte Marrero, uz jaki otpor samo u prvom setu... Uoči tie-breaka obje su ispustile po dva servisa, Španjolka je potom dobila "rulet" dug 16 poena, a u drugom setu bila su joj dovoljna nova dva breaka, uz nepopustljivost na servisu.

Jelena je u dva seta nakupila čak 45 neprisiljenih pogrešaka, što je, i da suparnica nije imala samo 22, ipak previše. Prednost u winnerima, 28-19, nije pomogla, nedostajao je i pravi servis - 51% prvog, jedan as i sedam dvostrukih... Ako ništa drugo, pauza do kraja turnira bit će dobra prilika za "regrupiranje" i pohod u bolji nastavak sezone.

Drugi dan bit će još bogatiji nastupima hrvatskih predstavnika. Najatraktivnijeg protivnika i pripadajući teren dobio je Željko Krajan - protiv devetog nositelja Andya Roddicka igrat će posljednji meč dana na središnjoj "Rod Laver Areni", nakon što svoj susret, s početkom u 9,30 po našem vremenu, dovrše Monica Seles i Lubomira Kurhajcova.

Ivan Ljubičić i Vadim Kucenko postavljeni su kao drugi na terenu broj 11, Iva Majoli će protiv Cristine Torrens Valero biti treća na terenu broj 10, kojeg su sinoć "okusili" Ančić i Kostanić, a Silvija Talaja je za "sudar" s Petrom Mandulom dobila teren broj četiri i prvi meč dana. Na svim spomenutim terenima program počinje u ponoć po našem vremenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Tenis
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!