Zimski sportovi

Janica, Janica, zlatna Janicaaa!

Ivor Krapac, Branimir Korać • ponedjeljak, 10.02.2003.
Janica, Janica, zlatna Janicaaa!
Foto: Dražen Patarčić

Hrvatska ima svjetsku prvakinju! Sažetak je to podviga Janice Kostelić nakon sjajnog nastupa u kombinaciji na SP u St. Moritzu. Unatoč boli u desnom koljenu bilaje to sjajna druga vožnja...

Naime Janica je uspjela nadoknaditi 17 stotinki zaostatka nakon spusta i prve vožnje slaloma te sa šest stotinki sekunde prestići dotad vodeću Austrijanku Nicole Hosp. Treće mjesto pripalo je Švicarki Marlies Oester.

Ovo je, nakon tri prošlogodišnja olimpijska, prvo Janičino zlato sa Svjetskih prvenstava. Po završetku utrke je zbog boli u koljenu jedva hodala, no na stazi je pokazala zašto je - najbolja.

Janica Kostelić osvojila je zlatnu medalju u kombinaciji na Svjetskom prvenstvu u St. Morritzu. Ovo je povijesni uspjeh "snježne kraljice" jer je ovo ujedno i prva medalja za hrvatsko skijanje na svjetskim prvenstvima uopće. Unatoč velikim bolovima u koljenu, Janica je na svoj već poznati način odvezla slalom i omogućila novo veliko slavlje hrvatskoj sportskoj populaciji. Već nakon odveženog spusta bilo je jasno kako će se borba za zlato voditi upravo između Janice i Austrijanke Nicole Hosp, obzirom da su one ipak tipične slalomašice, dok je ostatak ekipe s vrha tehnički slabije potkovan i primarne su im brze discipline.

Ova pretpostavka pokazala se točnom već nakon prve slalomske vožnje nakon koje su Kostelić i Hosp zasjele na sam vrh s više od sekundu prednosti nad trećeplasiranom skijašicom. U tom trenutku vodila je Hosp sa 17 stotinki prednosti nad Janicom. 55 stotinki prednosti Nicole Hosp lagano se istopilo. Unatoč malom zaostatku za vodećom Austrijankom, još uvijek nismo mogli biti sigurni da će Janica doći do zlata jer je bilo vidljivo da Janici velike probleme predstavljaju bolovi u tom ozlijedom načetom koljenu.

Prve su u drugu vožnju krenule one skijašice s ogromnim zaostacima ciji je glavni moto bio "važno je sudjelovati i završiti utrku". Prva velika borba bila je za, tada već izvjesno, treće mjesto. Marlies Oester iz Švicarske za dvije stotinke bila je brža od Austrijanke Marlies Schild i tako osigurala odličje. Slijedila je Janica. Iako nije vozila onako napadački kako smo navikli, bilo je očito da situaciju drži pod kontrolom, samo je bilo pitanje koliko je brza i da li će to biti dovoljno brzo i za mladu Austrijanku Nicole Hosp. S vremenom od dvije minute, 41 sekundom i 63 stotinke, Janica je zasjekla na prvu poziciju ispred Marlies Oester. Nicole Hosp je ostala posljednja skijašica u startnoj kućici. Na prvom prolazu izgubila je četiri stotinke prednosti, ali još uvijek je imala 13 stotinki prednosti nad Janicom. Vrlo dobro je odvezla i donji dio staze, ali ne dovoljno dobro za Janicu. Dvije minute, 41 sekunda i 69 stotinki pokazala je štoperica i Janica je sa šest stotinki prednosti postala svjetska prvakinja.

Iako je bila vidno umorna i izmučena nimalo bezazlenom ozlijedom, Janica je imala snage proslaviti ovaj naslov sa skupinom navijača koja ju je glasno bodrila kroz cijeli današnji natjecateljski dan. Ono što je nedostajalo, sada ima. Medalju, i to zlatnu, sa svjetskog prvenstva. Slalom, popularno zvan u skijaškim krugovima, "disciplina Kostelić", donio je Janici jos jedno veliko slavlje, ali ne samo Janici, vec i cijeloj Hrvatskoj. Nakon rukometaša, zlatna je Janica, slijedi Ivica.

Poredak kombinacije
1. Janica Kostelić (HRV) 2:41.63
2. Nicole Hosp (AUT) 2:41.69
3. Marlies Oester (ŠVI) 2:43.83
4. Marlies Schild (AUT) 2:41.85
5. Maria Riesch (NJEM) 2:44.60
6. Martina Ertl (NJEM) 2:45.02
7. Julia Mancuso (SAD) 2:45.30
8. Jessica Lindel-Vikarby (ŠVE) 2:45.31
9. Sarka Zahrobska (ČEŠ) 2:45.51
10. Resi Stiegler (SAD) 2:45.65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!