Zimski sportovi

NHL: Noć rekorda

Tomislav Pacak • subota, 16.11.2002.

Sinoć je uistinu bilo zanimljivo u National Hockey League, jer su na mnogim utakmicama padali raznorazni rekordi, a igrači su postizali sjajna dostignuća. Tako je na primjer Mike Modano postao tek peti Amerikanac sa 1000 poena u NHL, Sergej Fedorov postigao je rekordni 12. gol u produžetku, a Dave Andrejčuk postigao je, također rekordni, 250. gol s igračem više u karijeri. Od rezultata, zanimljivo je izdvojiti uvjerljiv trijumf Edmontona nad St. Louisom, pobjedu Dallasa nad Coloradom, dok je Detroitu za slavlje protiv Anaheima trebao produžetak.

U New Jerseyu su Devilsi "razbili" Montreal sa 5:1, a sa 20 obrana Martin Broedur pomogao je svojoj momčadi doći do 22. pobjede u karijeri protiv Canadiensa. Napad Habsa nije znalo pronaći odgovor na Brodeura, dok je obranu mučio na Jaime Langenbrunner koji je postigao dva pogotka, a jednom i asistirao. Još gore od Canadiensa proveo se St. Louis u Edmontonu, koji je slavio sa 5:0. U "petardu" su po dva gola ugradili Anson Carter i Marty Reasoner, dok je jedan gol dodao Mike Comrie. Šveđanin Tommy Salo obranio je svih 29 udaraca Bluesa za svoj 31. shutout u karijeri.

Toronto već dugo nije slavio u HSBC Areni (sedam utakmica), no Leafsi su sinoć naletili na momčad Buffala koja već dugo nije slavila - nigdje. Alexander Mogilny postigao je dva gola za Toronto, a Ed Belfour obranio je 35 udaraca Sabresa koji nisu osjetili slast pobjede već deset utakmica. Niti Colorado nije u impresivnoj formi, sinoć su od Avsa sa 4:2 bili bolji Dallas Starsi. Mike Modano asistirao je za prvi pogodak Dallasa čime je došao do brojke od 1000 poena u karijeri (424 golova i 576 asistencija), postavši tek peti Amerikanac s takvim podvigom. Prije njega to je uspjelo Patu LaFontainu, Jeremyu Roenicku, Philu Housleyu i Joeu Mullenu.

I Coloradov igrač ušao je u povijest - Patrick Roy postao je vratar s najviše odigranih minuta u povijesti NHL, prestigavši Terrya Sawchuka, a pošteni navijači Starsa priredili su mu duge ovacije. Na kraju je sretniji bio Modano jer je slavio Dallas, a gol odluke djelo je Pierra Turgeona početkom druge trećine. Joe Sakić i Radim Vrbata bili su strijelci za Avalanche.

Nakon što su Brett Hull i Petr Sykora izmjenili pogotke za regularnih 1:1, Detroit se u produžetku okrenuo svom igraču za ključne pogotke - Sergej Fedorov bio je strijelac dva boda vrijednog pogotka u produžetku, postavši tako NHL rekorder sa 12 "overtime" golova. Osim toga, sjajni Rus ove sezone predvodi ligu sa šest pobjedničkih pogodaka. Slavilo su i u Tampa Bayu, gdje je Lightning slavila sa 4:2 protiv San Josea, a Dave Andrejčuk postao NHL rekorder sa 250 golova s igračem više. Patrick Marleau bio je strijelac oba gola San Josea, no osim Andrejčuka, vratara Nabokova nadmudrili su i Svitov, Fedotenko te St. Louis.

NHL, 15. studeni: New Jersey - Montreal 5:1; Buffalo - Toronto 2:3; Edmonton - St. Louis 5:0; Dallas - Colorado 4:2; Detroit - Anaheim 2:1 (pr.); Tampa Bay - San Jose 4:2; Atlanta - Phoenix 1:5; Carolina - Philadelphia 1:1; Chicago - Washington 2:2;

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!