Zimski sportovi

St. Moritz: Ivica prvi na startu slaloma

Davor Sajko • subota, 15.02.2003.

Posljednji dan Svjetskog prvenstva u St. Moritzu rezerviran je muški slalom u kojem nakon subotnjeg slavlja hrvtaski navijači opet mogu očekivati velike rezultate. Ivica Kostelić vodeći je u poretku slalomaša Svjetskog kupa i uz Finca Palandera, Austrijanca Schoenfeldera te Amerikanca Millera slovi za najvećeg favorita nedjeljnog slaloma.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Ivica u svojoj dosadašnjoj karijeri nije nastupao na svjetskom prvenstvu, ali bez obzira na to iskustva s velikih natjecanja ne nedostaje. Još su uvijek svježe rane od prije godinu dana kada je Ivica imao priliku okiti se olimpijskim odličjem u Salt Lake Cityju.

Međutim, nakon četvrtog mjesta u prvoj vožnji, u drugoj je vožnji Ivica promašio vrata i ostao bez plasmana i ujedno bez toliko željene olimpijske medalje. No, kraj sezone ipak je bio u znaku Bluesman Kostelića, kada je u dramatičnoj završnici Svjetskog kupa u Flachauu pobijedio Bode Millera, svoje direktnog konkurenta.

U St. Moritz Ivica dolazi kao vodeći slalomaš Svjetskog kupa, ali najveća prijetnja je svakako Finac Kalle Palander, pobjednik zadnja dva slaloma u Svjetskom kupu (Kitzbühel, Schladming). Finac je dugo čekao na svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu i to od 1999. godine, kada je iznenađujuće došao do naslova svjetskog prvaka u američkom Vailu. "Zahuktali" Palander dugo nije uspijevao "spojiti" dvije dobre vožnje, ali je onda "eksplodirao" na dva klasika Svjetskog kupa i tako je došao u krug potencijalnih kandidata za naslov svjetskog prvaka.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Broj jedan ovog Svjetskog prvenstva je zasigurno Bode Miller, Amerikanac iz New Hampshirea i s pravom se kruži poštapalica "It's Miller's time!". Prošlu je sezonu obilježio kao najveći "gubitnik" kada je u Salt Lake Cityju došao u dva navrata na korak do zlatnih odličja (srebro u kombinaciji i veleslalomu), a nešto kasnije je naslov najboljeg slalomaša Svjetskog kupa bio primoran prepustiti našem Ivici. Sve je to Miller nadoknadio u dosadašnjem tijeku Svjetskog prvenstva.

Startna lista, St. Moritz, slalom:
1. KOSTELIĆ Ivica CRO
2. VIDAL Jean-Pierre FRA
3. PALANDER Kalle FIN
4. MILLER Bode USA
5. BURAAS Hans-Petter NOR
6. RAICH Benjamin AUT
7. SCHOENFELDER Rainer AUT
8. BOURGEAT Pierrick FRA
9. PRANGER Manfred AUT
10. ROCCA Giorgio ITA
11. KUNC Mitja SLO
12. KARLSEN Truls Ove NOR
13. SCHILCHEGGER Heinz AUT
14. AAMODT Kjetil Andre NOR
15. AMIEZ Sebastien FRA

Zlato u veleslalomu i kombinaciji te srebro u superveleslalomu su prava satisfakcija za frustrirajuću prošlu sezonu, ali Miller ne kani stati na tome. Najavljuje "lov" i na slalomsko odličje iako ove sezone nema nekih zavidnih rezultata u slalomu, tek drugo mjesto, iza Ivice, u Bormiju. Ali to nije prepreka za Millera koji oduševljava sve poklonike skijanja svojim jedinstvenim "cowboy" stilom i koji će dati sve od sebe da se još jednom okiti medaljom.

Eventualnom pobjedom u nedjeljnom slalomu, Bode Miller bi mogao ponoviti niz odličja koje je prije godinu dana osvojila Janica Kostelić. Zlato u kombinaciji, zlato u veleslalomu, srebro u supervelesalomu, a za sustizanje Janičinog niza Milleru nedostaje tek slalomsko zlato.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Austrijanci se potajno nadaju da će njihovi ljubimci moći poremetiti račune glavnim favoritima, a najviše nade polažu u Rainera Schoenfeldera trenutačno trećeplasiranog slalomaša Svjetskog kupa, pobjednika prvog ovosezonskog slaloma u američkom Park Cityju. Ništa manji pritisak nije ni na Raichu, Prangeru i Schilcheggeru, koji će se pokušati izboriti za svoj dio kolača.

Prva je vožnja na rasporedu u 10 sati, a Ivica će imati priliku prvi se spustiti niz stazu Corviglia. Prvu je vožnju postavio Francuz Dalmasso, dok će drugu odlučujuću vožnju postaviti slovenski trener Planinšek, a u prvoj će vožnji nastupiti čak 123 natjecatelja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!