Vodeni sportovi

Louis Vuitton Cup: Alinghi poveo 2-0

Igor Dragozetić • ponedjeljak, 13.01.2003.

Slika 1 od 1.

Švicarski Alinghi napravio je još jedan korak prema America's Cupu. Bez panike i sa samo jednom zamijetnijom pogreškom tijekom utrke posada za čijim se kormilom nalazi Russel Coutts u potpunosti je nadmašila Oracle BMW Racing, s krajnjom prednošću od 40 sekundi.

Slika 2 od 2.

"Dobro smo startali, bili smo izjednačeni, ali smo se pozicionirali s željene strane našeg protivnika. Tijekom polovice utrke došli smo u poziciju da kontroliramo daljnji tijek događaja. Amerikanci su zatim morali krenuti još agresivnije što ih je još više koštalo. Brodovi su nam podjednaki te odlučuje tko počini manje pogrešaka. No još ništa nije gotovo, svaki dan je priča za sebe." - izjavio je nakon nove pobjede, Jochen Schuemann, član posade Alinghi Challenga.

Komentira Rajko Kujundžić, istaknuti hrvatski jedriličar:

Tijek utrke:
Druga utrka finala Louis Vuitton Cup-a se jedrila po vjetru jacine 14-16 cvorova istocnih smjerova. nakon relativno mirnog i stalozenog starta jedrilice su bile gotovo izjednacene. SUI-64 se nalazio u zavjetrini, te u maloj prednosti ispred US-76, gdje su obje jedrilice startale na desnoj strani kod regatnog broda krecuci se na lijevo. US-76 u malo losijoj poziciji, gdje je SUI-64 svojom pozicijom smetala (oduzimala vjetar) americkom team-u, odlucila na okret da se oslobodi. Nakon starta dvobojski kormilar Peter Holmberg prepustio je kormilo Chris Dickson-u, ali niti iskusni Dickson nije mogao slijediti SUI-64 jer su bili evidentno brzi, te sa puno vecim kutem prema vjetru. Prednost SUI-64 je bila razmjerno mala, ali u prvoj voznji od vjetra (u krmu) US-76 grijesi i spusta spinaker u more, te se jedrilica za nekoliko trenutaka doslovno zaustavila sto je iskoristila po vremenu SUI-64 i stakla prednost od sedam duzina broda. Do kraja regate Svicarci su mirno i stalozeno odvozili, pa i nakon njihove greske sa spinakerom koja definitivno nije imala takve posljedice pobjedonosno prosli liniju cilja.

Komentar:
U uvjetima gdje se jedri po vjetru jacine izmedu 10 i 20 cvorova izgleda da svicarski team ima mozda pripremljeniju jedrilicu, a i ne zaboravimo i to da se posada SUI-64 nije jos susrela sa velikim, za plasman, vaznim greskama.

Slika 3 od 3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!