Vodeni sportovi

America's Cup: Švicarci povećali prednost

Igor Dragozetić • nedjelja, 16.02.2003.

Russel Coutts se još jednom pokazao boljim skiperom od svog mlađeg kolege Deana Barkera. Iako Novozelanđani danas njsu imali problema s jedrilicom, štoviše u jednom trenutku imali su više od 30 sekundi prednosti, Alinghi Challenge je nevjerovatnom završnicom prešao svoje protivnike i sedam sekundi prije Kiwija prošao ciljem.

Slika 2 od 3.

Start današnje utrke odgođen je za više od dva sata kako bi se dočekali stabilni vremenski uvjeti. U početnom dijelu utrke jedrilice su bile izjednačene, a zatim nakon četrdesetak minuta Team New Zealand dolazi do osjetnije prednosti. Iako su već mnogi vidjeli prvu pobjedu Deana Barkera i njegove posade, "Švicarci" su još jednom pokazali sve svoje kvalitete vrativši se u utrku i pobijedivši za trenutačni rezultat 2:0.

"Tvrdili smo kako su za pobjedu najbitniji ljudi, a ne jedrilica i to se pokzalo točnim. Bez obzira na protivnički brod naša odlično pripremljena posada i ekipa na kopnu čine razliku. Sav trud koji smo uložili u posljednje tri godine počeo se vraćati. U današnju utrku ušli smo na potpuno pogrešan način i to nas je stajalo velikog zaostatka no u drugom dijelu smo sve to popravili i pobijedili. Moram priznati da sam u jednom trenutku već pomislio kako je ova utrka izgubljena." - izjavio je zadovoljno nakon utrke Jochen Schuemann, član Alinghi Challenga.

Sutra slijedi dan odmora, koji će momčadi iskoristiti za popravljanje eventualnih šteta na svojim jedrilicama i razradu taktika za daljnje borbe na America's Cupu.

Komentira Rajko Kujundžić, istaknuti hrvatski skiper

Druga odvožena regata America's Cupa pokazala je pravo lice takvog vrhunskog jedriličarskog natjecanja. Najneizvjesnija i sa najdramatičnijim preokretima, regata u kojoj su oba tima prikazala svu raskoš znanja regatnog jedrenja, ali i stabilnost i veće iskustvo dvostrukog pobjednika America's Cupa Russell Couttsa i njegovih savjetnika.
Regata je startala sa zakasnjenjem od nekoliko sati, da bi se pucao signal starta po vjetru jacine 8-10 čvorova Sjeveroistočnjak. Alinghi je izgledao odlučnije na startu i "osvojio" bolju lijevu stranu. Kontrolom pozicije i strane okrenuli su prvu oznaku ispred NZL-82. Slijedio je preokret situacije gdje su NZL-82 pokazali zavidnu brzinu od vjetra i pretekli Alinghi. Regata je imala dvoboje unutar par sekundi do gotovo razlika od po 200-tinjak metara. Lagani vjetar je pokazao čak i razlike između jedrilica u privjetrinu i u zavjetrinu. U privjetrinu su Švicarci mirniji i uigraniji, a i barka je neznatno plovila pod vecim kutem u vjetar, dok su NZL-82 malo brzi u smjeru voznje od vjetra. Razlike su bile nesvakidašnje, pa je i regata imala posebnu draž i obilovala je zanimljivim preokretima koji su mozda izgledali i nevjerovatno. Sama zavrsnica se jednostavno ne može opisati, jer razlika u cilju govori vise od riječi - 7 sekundi. SUI-64 : NZL-82 = 2 : 0 Možda ne izgleda realno, ali ima još jako puno do kraja tim više što se radi o dvije posade koju čine Novozelanđani.

Slika 1 od 1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!