Vodeni sportovi

Započinje Svjetsko prvenstvo za olimpijske klase

Igor Dragozetić • četvrtak, 11.09.2003.

Službenim programom i premjeravanjima danas je započelo Svjetsko prvenstvo za olimpijske klase koje će se do 24. rujna održavati u Cadizu, u Španjolskoj. Na natjecanju sudjeluju više od 1500 jedriličara i jedriličarki, a dobre rezultate možemo očekivati i od hrvatskih predstavnika.

Slika 2 od 3.
Foto: JK Mornar

Klasa 470 okupit će 104 posade, od kojih su tri iz Hrvatske. S titulom svjetskih juniorskih viceprvaka dolaze Ante Ćesić i Ante Kujundžić. Uz njih svoje kvalitete pokušati će pokazati Kliba i Nakrst te Tomislav Bašić i Petar Cupać koji su trenutačno najbolje pozicionirana hrvatska posada, u klasi 470, na svjetskoj ljestvici na 20. mjestu. Glavnu ulogu u osvajanju prvog mjesta trebali bi voditi aktualni prvaci Novozelanđani Simon Cooke i Peter Nicholas, dok su im prema procjenama najveći konkurenti Andreas Kosmatopolous i Kostas Trigonis iz Grčke.

I u klasi 470 za žene imat ćemo svoje predstavnice. Što bolji plasman među 62. posade pokušati će izboriti Jasna Šupuk i Nevenka Ćuk. Najveće izglede za osvajanje svjetske krune imaju Grkinje Emilia Tsoulfa i Sofia Bekatorou koje su i braniteljice naslove, zatim Natalia via Dufresne i Sandra Azon iz Španjolske te olimpijske pobjednice Jenny Armstrong i Belinda Stowell iz Australije

Nakon što je završila 16. na predolimpijskoj regati u Ateni Mateja Petronijević će probati popraviti svoj plasman u klasi Europe. Osim nje među 116 natjecateljki nalazi se i naša najbolje plasirana jedriličarka prema ISAF ljestvici Gea Barbić.

U klasi Finn imat ćemo četiri predstavnika. Prvo ime svakako je Karlo Kuret koji je već osigurao nastup na Olimpijadi. Ove godine Kuret je došao i do prvoga mjesta na svjetskoj jedriličarskoj ljestvici. Uz njega nastupaju Nenad Viali, Emil Tomašević i Marin Mišura koji je trenutačno 19. u poretku jedriličara klase Finn. Glavni favoriti za prvaka su Britanac Ben Ainslie dobitnik zlatne olimpijske medalje iz Sidneya, a zatim i Mateusz Kusznerewicz iz Poljske te Belgijanac Sebastian Godefrold.

Slika 1 od 2.

Mate Arapov drugi je naš jedriličar koji već može računati na nastup na Olimpijskim igrama. Na ovo prvenstvo dolazi s naslovom viceprvaka Europe. Osim njega u klasi Laser nastupit će i Ivan Kljaković Gaspić, Luka Radelić i Milan Vujasinović. U konkurenciji 172 jedriličara veliki izgledi za uspjeh pridaju se šesterostrukom svjestkom prvaku i olimpijskom pobjedniku iz 1996. Robertu Scheidtu iz Brazila. Uz njega pažnju će privući i Britanac Paul Goodison te Kalle Suneson iz Švedske.

U klasi s devedesetogodišnjom tradicijom, Star, nastupit će Marin Lovrović i Nikola Akrap. U konkurenciji 94 jedriličara pokušati će izboriti normu i ući među 16 najboljih nacija te tako osigurati nastup na sljedećoj Olimpijadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!