Vodeni sportovi

Oracle BMW pobjednik Moet Cupa

Igor Dragozetić • nedjelja, 21.09.2003.

San Francisco je proteklih šest dana bio domaćin Moet Cupa na kojem su snage odmjerili aktualni pobjednik America's Cupa švicarski Alinghi i njegov najveći konkurent američki Oracle BMW. Ovaj match race spektakl sastajao se od dva dijela. U jednom su jedrile posade na čelu sa vlasnicima brodova dok su u drugom svoja znanja pokazali i profesionalni skiperi.

Slika 2 od 2.

Za vlasnike brodova je bilo predviđeno da odjedre pet serija, a početna ogledi, donijeli su prednost Oracle BMW-u i Larry Ellisonu koji se posebno pripremao za sportski događaj. U svome drugom srazu s Bertarellijem pobijedio je s prednošću os 38 sekundi. Što se tiče prvih ogleda profesinalaca, Švicarci su startali pobjedom , no drugi i treći oglede odlazi s na stranu Amerikanaca s prednošću os 27 odnosno 24 sekunde. Čini se da je tim dvobojima ipak presudilo bolje poznavanje lokalne klime od strane Oracleovog skipera Chrisa Dicksona.

Slika 1 od 1.

Nova jedrenja donose rezultatatske obrate. Najprije je čevrti dvoboj profesionalnog dijela odgođen zbog vremenskih uvjeta, a u petom slavi Alinghi u vrlo neizvjesnoj utrci. Vodstvo se mijenjalo dva puta i na kraju je po zapadnom vjetru jačine 12 do 15 čvorova slavila švicarska posada s 41 sekundom prednosti što je značilo i poravnanje zbrinog rezultata na 2:2. Alinghi je imao uspjeha i u takmičenju vlasnika, Ernesto Bertarelli pobijedio je svog suparnika za 35 sekundi i tako smanjio ukupni omjer na 1:2.

Slika 3 od 3.

Petak je započeo odrađivanjem zaostalog četvrtog dvoboja profesionalaca. U savršenim uvjetima za jedrenje, uz vjetar jačine oko 20 čvorova još jednom slavi Alinghi, no već u sljedećem dvoboju Oracle s 30 sekundi prednosti pobjeđuje izjednačujući na 3:3 i ostavljajući pitanje osvajača trofeja otvoreno do zadnjeg jedrenja. Vlasnici nisu uspjeli odraditi svoj čevrti dvoboj jer je za vrijeme takmičenja u zonu jedrenja ušao kontejnerski brod te su organizatori morali prekinuti utrku.

Posljednji "profesionalni" dvoboj otišao je na stranu domaćina. Oracle BMW vodio je tijekom cijelog dvoboja. Njegova prednost na prvom okretu iznosila je 27 sekundi. Švicarci su pokušali vratiti se nešto agresivnijim jedrenjem te su smanjili zaostatak na 19 sekundi no to je bilo sve što su mogli učiniti te su na kraju Amerikanci slavili s 32 sekende viška. Četvrti dvoboj vlasnika nije donio ukupnog pobjednika jer Ernesto Bertarelli bio bolji za 24 sekunde što je značilo da se mora jedriti i posljednji peti dvoboj. Uz podršku navijača s oko tristotonjak brodova i kaznu koju je Alinghi dobio u predstartnoj fazi, Larry Ellisonu došao je do odlučujuće pobjede potpuno nadmašivši Ernesta Bertarellija za minutu i 22 sekunde, te je, jedan od prvih uvoda u America's Cup 2007., završio slavljem domaćina

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!