Vodeni sportovi

SP za olimpijske klase: Bašić i Cupać osigurali Olimpijadu

Igor Dragozetić • nedjelja, 21.09.2003.

Vjetar jačine oko šest čvorova dopustio je današnji nastavak natjecanja na Svjetskom prvenstvu. Završila su jedrenja za klase Mistral i Star. Najviše razaloga za slavlje imaju Francuzi i Izraelci koji s u danas došli do dvije medalje. Lovrović i Akrap završili su prvenstvo na 66. mjestu klase Star. Tomislav Bašić i Petar Cupać, ulaskom u zlatnu skupinu, osigurali su nastup na Olimpijadi u klasi 470.

Slika 1 od 1.

Iako je prema rasporedu klasa 470 danas trebala imati dan odmora, manjak dva predviđena jedrenja koji se javio proteklih dana značio je današnje nadoknađivanje. Tomislav Bašić i Petar Cupać bili su 9. i 12., te su u ukupnom poretku 26. s 42 negativna boda čime su osigurali nastavak natjecanja na Svjetskom prvenstvu u najjačoj skupini, ali i ostvarili svoj plan te su postali treća hrvatska posada koja ima pravo nastupa na Olimpijskim igrama. S današnjim 7. i 9. vremenom Šime Fantela i Igor Marenić su 45., a Ante Ćesić i Ante Kujundžić su na 61. mjestu. Naša četvrta posada u toj klasi, Dario Kliba i Damir Nakrst, osvojila je 23 i 11. mjesto te je ukupno 64. U vodstvu su i dalje vrlo uvjerljivi Talijani Gabrio Zandona i Andrea Trani sa sedam negativnih bodova ispred Gustavo Martinez Dorestea i Dimas Wooda koji imaju sedam bodova više.

Na vrhu klase Finn dominiraju Britanci. Ben Ainslie je današnji prvim i drugim vremenom ukupni lider klase s 30 negativnih bodova, a dva više ima njegov sunarodnjak na drugom mjestu Andrew Simpson. 4. I 9. Pozicija u današnjim jedrenjima donijela je Karlu Kuretu ponovni borvak na 6. mjestu s 66 negativnih bodova. Ostali naši predstavnici danas nisu oduševili. Nenad Viali je bio 58 i 35 što znači da je 22 u generalnom plasmanu, a pet mjesta ispod njega je Marin Mišura, danas 23. i 30. Emil Tomašević u posljednja dva plova ubilježio je 66. i 40. vrijeme te je ukupno 51.

Slika 2 od 2.

Jedriličari klase Star završili su svoj nastup na Svjetskom prvenstvu. Novi svjetski prvaci su Francuzi Xavier Rohart i Pascal Rambeau. Srebro je pripalo Fredrik Lööfu i Anders Ekströmu iz Švedske dok će bronca put Velike Britanije, a osvojili su je Iain Percy i Steven Mitchell. Naša posada Marin Lovrović i Nikola Akrap završila je na 66. mjestu, u konkurenciji 94 posade, nakon što u posljednja četiri jedrenja nije ostvarila niti jedan važeći rezultat.

Posljednji nastupi zabilježeni su i u obje konkurencije klase Mistral. Poljak Przemek Miarczynski nadmoćno je došao do svjetske krune s 31 bodom prednosti u odnosu na drugoplasiranog Nikolaos Kaklamanakisa iz Grčke Brocu je osvojio Izraelac Gal Fridman. U ženskoj konkurenciji u Izrael je otišlo zlato zahvaljujući Lee Korsitz. Srebro je osvojila Novozelanđanka Barbara Kendall, a drugu današnju medalju Francuskoj donijela je trećeplasirana Faustine Merret.


Konačni poredak - klasa Star
1. Xavier Rohart / Pascal Rambeau (FRA)
2. Fredrik Lööf / Anders Ekström (SWE)
3. Iain Percy / Steven Mitchell (GBR)
...
66. Marin Lovrović ml. / Nikola Akrap (CRO)

Konačni poredak - klasa Mistral (m)
1. Przemek Miarczynski (POL)
2. Nikolaos Kaklamanakis (GRE)
3. Gal Fridman (ISR)

Konačni poredak - klasa Mistral (ž)
1. Lee Korsitz (ISR)
2. Barbara Kendall (NZL)
3. Faustine Merret (FRA)

Ukupni poredak (nakon 6. jedrenja) - klasa 470 (m)
1. Gabrio Zandona / Andrea Trani (ITA)
2. Gustavo Martinez Doreste / Dimas Wood (ESP)
3. Andreas Kosmatopoulos / Kostas Trigonis (GRE)
...
26. Bašić Tomislav / Cupac Petar (CRO)
45. Šime Fantela / Igor Marenić (CRO)
61. Ante Ćesić / Ante Kujundžić (CRO)
64. Dario Kliba / Damir Nakrst (CRO)

Ukupni poredak (nakon 8. jedrenja) - klasa Finn
1. Ben Ainslie (GBR)
2. Andrew Simpson (GBR)
3. Rafael Trujillo (ESP) ...
6. Karlo Kuret (CRO)
22. Nenad Viali (CRO)
27. Marin Mišura (CRO)
51. Emil Tomašević (CRO)

Ukupni poredak (nakon 6. jedrenja) - klasa Tornado
1. Leigh McMillan / Mark Bulkeley (GBR)
2. Darren Bundock / John Forbes (AUS)
3. Roman Hagara / Hans-Peter Steinacher (AUT)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!