Vodeni sportovi

Mari Cha IV oborila svjetski rekord

Igor Dragozetić • ponedjeljak, 06.10.2003.

SuperMaxi krstaš Mari Cha IV, dužine 140 stopa, danas je oborio svjetski rekord u pređenoj udaljenosti u jednome danu. Naime jedrilica vlasnika Roberta Millera prešla je 505 nautičkih milja, čime je oboren rekord iz travnja 2002. godine kada je, tijekom Volvo Ocean Racea, jedrilica Illbruck prešla 484 nautičke milje.

Primarni razlog izrade Mari Cha IV bilo je upravo postavljanje novih rekorda u jedrenju. Danas oboreni rekord nije im bio glavni cilj već posljedica "napada" brzine prelaska Atlantika jednostrupcem. Vrijeme koje hvataju je 8 dana, 20 sati, 55 minuta i 35 sekundi , koje je u veljači 2001. postavila jedrilica Armour Lux i kako stvari stoje i tu im se smiješi uspjeh. Naime u taj pothvat krenuli su 2. listopada i danas se nalaze na pola svoje rute.

Na Mari Cha IV nalazi se 20 vrhunskih jedriličara, a predvodi ih kormilar Mike Sanderson. "Izvrsno se osjećamo. Izgradili smo ovaj fantastičan brod sa samo jednim ciljem, a to je bilo obaranje rekorda i evo već u prvom pokušaju jednog smo srušili. Imamo izvrsnu posadu i zadovoljan sam što zaista možemo pokazati mogućnosti ovog jednostrupca. Na dobrom smo putu obaranja transatlantskog rekorda i nastavit ćemo s ovakvim tempom dok ne stignemo u Englesku." - izjavio je zadovoljni vlasnik Robert Miller.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!