Vodeni sportovi

Alfa Romeo pobjednik Barcolane, Ixus Canon četvrti

Igor Dragozetić • nedjelja, 12.10.2003.

Maxi krstaš Alfa Romeo opravdao je ulogu favorita pobijedivši na 35. izdanju najmasovnije svjetske regate, Barcolane. U konkurenciji 1982 jedrilice na drugom mjestu je slovenska jedrilica Magic Jena, dok je na odličnom četvrtom mjestu ukupnog plasmana Ixus Canon na čelu s Robinom Matuljom.

Slika 1 od 1.
Foto: Igor Dragozetić

Već od samoga početka natjecanja u Tršćanskom zaljevu dvije su se jedrilice izdvojile. Magic Jena s kormilarom Mitjom Kosminom nalazila se i na prvom mjestu prve dvije milje no tada ostaju bez vjetra što posada na jedrilici Alfa Romeo sa kormilarom Nevillom Crichtonom i taktičarem Bradom Butterworthom korsiti te preuzima vodstvo koje nije ispustila do kraja. Ovo 60 pobjeda ove jedrilice od ukupno 61 regate na koliko je nastupila u posljednjih deset mjeseci. Do trećeg mjesta ukupnog poretka došla je Fondiaria Sai s kormilarom Alessandrom Bonifacciom, a na odličnom četvrtom mjestu je Ixus Canon s Robinom Matuljom iz Fly Sailing Kluba Ika, koji se odlično snašao u današnjim uvjetima laganog vjetra, jugoistočnjaka jačine oko tri čvora.

"Pobjeda na Bracolani jedna je od najljepših do kojih sam došao u Europi. Ova atmosfera podsjetila me je na pobjedu na Sidney-Hobart utrci u mojoj zemlji. Nisam mislio da će Alfa Romeo naići na ovakvu podršku ovdje. Ovo mi je šezdeseta pobjeda u proteklih deset mjeseci i mislim da ne može biti bolje od toga. Ovo je bila tehnička i taktička utrka koja je dokazala da Alfa romeo može pobijediti na oceanu, ali i u uvjetima bez vjetra. Iskustvo nastupa na regati s oko 2000 jedrilica nadišlo je moja očekivanja i volio bih da mogu ponovno ovo iskusiti." - izjavio je nakon pobjede Neville Chricton.

Jedrilica AAG.BigOne sa skiperom Tomislavom Bašićem završila je na 21. mjestu ukupnog plasmana, te na 12. mjestu u skupini maxi krstaša. Drugi naš predstavnik u istoj klasi Amor, Giovannija Tironija okončao je svoj nastup dva mjesta slabijim plasmanom. Tea4Sailing.com Marka Marinovića na drugom je mjestu u svojoj skupini te na 24. poziciji generalnog poretka.

Ovogodišnja Barcolana postavila je novi rekord po broju prijavljenih jedrilica na kojima je sudjelovalo oko 24 000 članova posade, a regatu je s obale pratilo oko 250 000 gledatelja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!