Zimski sportovi

Milan Tumara: "Uz puno rada i volje do Zimske univerzijade"

Željko Pendić • ponedjeljak, 01.12.2003.

Treća kandidatura grada Rijeke za dobivanje Mediteranskih igara nije uspjela. Ipak postoje ideje kako da Rijeka dobije značajniju manifestaciju, a najnovija uključuje zimsku univerzijadu 2009. O toj temi za Sport Net govori Milan Tumara, počasni predsjednik Hrvatskog skijaškog saveza...

Za početak, od kuda ideja da se Hrvatska kandidira za zimsku univerzijadu i tko je nositelj projekta?
Ideja je stara gotovo 20 godina, točnije 1985. dok sam obnašao funkciju predsjednika Skijaškog saveza Hrvatske izradio sam jednu studiju pod naslovom "Analiza i ocjena razvoja i stanja te mogućnosti skijaškog sporta u Hrvatskoj do 2000. godine". U devetom poglavlju sam elaborirao ideju o kandidaturi za zimsku univerzijadu 1991. U tom elaboratu su navedeni uspjesi hrvatskih sportaša te kratka povijest zimske univerzijade i njeni učinci, koje sam mogao kvalitetno izreći jer sam i sam vodio reprezentaciju Hrvatske odnosno Jugoslavije na univerzijadama. Tada su mi u političkim strukturama rekli da nije vrijeme da se Hrvatska kandidira za takav jedan projekat i da ja dignem ruke od toga, što sam i napravio. Međutim kada je Rijeka izgubila i treću priliku za dobivanje Mediteranskih igara izvukao sam taj elaborat iz arhive i na prezentaciji studije Ministarstva za turizam održane u Begovom Razdolju 30. listopada ove godine, prvi put sam izišao s idejom o zimskoj univerzijadi 2009., jer je 2005. već rezervirana za Innsbruck, a 2007. za Sestriere. Ideja je primljena sa simpatijom i podrškom stručnih ljudi tako da sam malo ažurirao studij iz 1985. Nositelj projekta je Skijaški savez Primorsko-goranske županije.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Prezentacija odnosno promidžba samog elaborata i kandidature?
Taj moj elaborat se testira na tri razine. Prvo su na redu poglavarstva i općine gradova Primorsko-goranske županije, turističke zajednice i skijaški savezi koje će dati prvu ocjenu realnosti samoga projekta. Ukoliko dobijemo zeleno svjetlo, idemo dalje i to na poglavarstvima županije u kojima će se održavati zimska univerzijada, a to bi bile Primorsko-goranska, Ličko-senjska i Zagrebačka. Ako i tu dobijemo podršku onda idemo na treću razinu, a to su Hrvatski olimpijski odbor, Ministarstvo prosvjete i sporta te Hrvatski svučilišni studenski savez u sklopu kojega je ta univerzijada.

Zimska univerzijada se i ne spominje u medijima pa možda nešto i njoj?
Zimska univerzijada je izuzetno zahtjevno i jako natjecanje. To vam mogu potvrditi rezultati naših skijaša, koji postižu rezultate malo bolje od onih na univerzijadi. Pravo nastupa imaju svi studenti od 7 do 28 godina. Najbolji rezultat koji imamo je onaj Vedrana Pavleka iz 1995. u Koreji u disciplini veleslalom, sve je ostalo daleko od toga. Što se tiče disciplina skoro je identična Olimpijadi, samo što nema boba i sanjkanja.

Slika 3 od 4.

Mjesta održavanja, staze, jednom riječju infrastruktura?
Temeljem iskustva da su prošlu univerzijadu organizirale tri zemlje Austrija, Italija i Slovenija, moguće je i da već sutra ono što nije moguće organizirati u Hrvatskoj, kao što su skokovi, hokej na ledu preuzmu Slovenija i Italija.U tome imamo potpunu podršku spomenutih zemalja. Gorski kotar, Delnice, Mrkopalj ili Ravna gora čekaju skijaško trčanje, slalom, a veleslalom je izvediv u Tršću, Rudniku ili na Platku. Moguće ja da se postojeća skakaonica u Delnicama uredi za 90 metarsku, a natjecanje na velikoj 120 metarskoj održalo bi se na Planici dok bi klizanje pripalo Zagrebu. Nepisano pravilo je da udaljenost od smještaja do sportskog borilišta bude dva sata vožnje što bi i bilo u tom radijusu. Ali ako se dobije univerzijada svakako bi trebalo iskorisiti da se kompletira Bjelolasica tako da se brze discipline alpskog skijanja tamo održe.

Smještaj i troškovi organizacije takvog natjecanja?
Smještaj je po meni najmanji problem i to iz dva razloga: prvo sudionici sami plaćaju sebi kompletan pansion (na prošloj univerzijadi 1300 natjecatelja i oko 700 trenera i tehničkog osoblja, op.a.), a drugo moguće ih je smjestiti od Novog Vinodolskog preko Rijeke do Opatije. Dva su najveća troška; prvi je naša obveza, da sve natjecatelje prevezemo do smještajnih objekata, a drugi je da sav interni prijevoz od hotela do borilišta pada na naš teret, a tu je i naša obveza da osiguramo osobna kola ili kombije svim reprezentacijama. Samo to iznosi oko milijun i pol eura, pa bi se tu trebali uključiti sponzori, lutrija, da se to pokrije. Protukandidat je kanadski Vancouver, a veliku ulogu u svemu tome će imati i neizbježno lobiranje za dobivanje univerzijade.

Slika 2 od 3.

Kakva je situacija po tom pitanju?
Vancouver je ozbiljan konkurent za kojeg sam neslužbeno čuo da su dvije države odustale kad su čule da se on kandidirao. To je grad koji ima 47 natkrivenih klizališta! Veliki minus mu je što je dobio Olimpijske igre 2010. pa ne bi bilo fer da dobije dva velika natjecanja. Treba to jos vidjeti s FIS-om. Veliki nam je adut rejting Hrvatskog skijaškog saveza, rezultati Janice i Ivice pa Ane i drugih koji imaju jaki respekt u svijetu. Nadalje, moji odnosi s najutjecajnim skijaškim savezima koji nam daju podršku već u početnoj fazi će dobro doći pogotovo kad nas prati loš glas što se tiče Rijeke i nedobivanje Mediteranskih igara, a ja mislim da trebamo iskorisiti dobre rezultate i poziciju skijanja, a ne da patimo od kompleksa nedobivanja, iako su šanse male. Sve je moguće samo treba puno rada, volje i onda ima razloga za optimizam.

Počela je nova skijaška sezona. Što možemo očekivati od naših predstavnika?
Sezona je dobro počela u Söldenu, u Park Cityu je malo Ivica podbacio, ali koliko sam informiran on je spreman i samouvjeren da ostvari dobre rezultate. Ne smijemo zaboraviti ni Anu i Niku, ali još je rano za ozbiljnije prognoze..

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!