Vodeni sportovi

Australsko stvaranje povijesti

Igor Dragozetić • nedjelja, 25.01.2004.

U organizaciji Međunarodne zaklade jedriličara s invaliditetom tijekom protekloga tjedna u Australiji je održano Svjetsko prvenstvo u jedrenju za osobe s invaliditetom. Iako je u prvom planu bio humanitarni karakter ovog događaja, nakon osam održanih jedrenja proglašen je svjetski prvak…

Na prvenstvu su nastupila 22 jedriličara koji su podijeljeni u dvije skupine ovisno o stpunju invaliditeta. U prvoj skupini do pobjede je došao Daniel Fitzgibbon, dvadesetsedmogodišnji kvadriplegičar iz Australije, koji je ostvario sedam najboljih i jedno peto mjesto koje mu se kao najlošiji rezultat odbacilo. Drugom skupinom dominirao je Zoltan Pegan koji je u svim plovovima bio najbolji no prema pravilima naslov prvaka pripao je Fitzgibbonu.

Drugo mjesto prve grupe pripalo je Portugalcu Bentou Amaralu, dok je treći Australac Craig Scanlan. U drugoj grupi iza prvoplasiranog našao se Peter Thompson, a treća pozicija pripala je Craigu Clarku.

O važnosti ovog prvenstva Phil Vardy, tehnički delegat Zaklade, je izjavio: "Nikada se nije toliko osoba s težim invaliditetom skupilo zbog natjecanja na regati. Ovo regata je svjetski prvijenac. Ovo je povijest."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!