Pod Netovom lupom

Čudna odluka HKS-a - doigravanje na dvije pobjede

Bernard Jurišić • četvrtak, 08.05.2003.

Doista čudna vijest stigla je iz kancelarija Hrvatskog košarkaškog saveza. Naime, donešena je odluka da se ovogodišnje doigravanje, dakle polufinale i finale Ožujsko Lige za prvaka igra do dvije pobjede. Tako će se znatno reducirati broj utakmica u završnici prvenstva, a ono je sigurno - najzanimljivije u povijesti.

Slika 2 od 3.
Foto: Baldo Leburić

Po prvi put za titulu prvaka potpuno ravnopravno konkuriraju 4 momčadi, u odnosu snaga gdje svatko u svakom trenutku može pobijediti svakoga i gdje nas očekuju uzbuđenja i vrhunska košarka kakve smo dosad rijetko imali prilike gledati u našem prvenstvu. Smatralo se da će i domicilnom Savezu odgovarati da se ovakva liga i propaganda hrvatske košarke produži i omogući klubovima da zainteresiraju i navijače i sponzore, no u krovnoj košarkaškoj organizaciji u Hrvata izgleda tako ne misle.

"Opravdanje" za ovako kratke polufinalne i naročito finalne serije je čudno - televizijski prijenosi!? Zar televiziji nije interes prenositi napete i zanimljive utakmice iz sigurno punih dvorana (barem u Jazinama i na Gripama, gdje se nadaju prekidu prvenstvene dominacije Cibone)? A i ako je to slučaj - zar se hrvatsko košarkaško prvenstvo igra samo radi televizije?

Je li razlog reprezentacija? Naravno da nije, Europsko prvenstvo igra se u rujnu, pa ni to ne može biti razlog da se doigravanje okonča što prije. Ako ćemo vući nekakvu "nemoralnu" paralelu s NBA ligom - čak su i Amerikanci, čije momčadi godišnje odigraju po 82 utakmice u prvom dijelu sezone, povećali broj utakmica u doigravanju. U prvoj rundi, konferencijskim četvrtfinalima, do ove sezone igralo se na 3 pobjede, od ove sezone igra se na 4. Amerikanci su glupi, mi pametni? Barem što se sporta, marketinga i biznisa tiče - I don't think so.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Evo prijedloga: a da doigravanje uopće ne igramo, što će nam uopće do nepotrebno rastezanje sezone, Goodyear liga je ionako završena, i dogodine ćemo imati 4 predstavnika u njoj, pitanje prvaka države zapravo nije ni bitno. Svodi li se sve na ovo? Zar titula prvaka države ima tako mali značaj? Pogledajmo malo oko sebe, pitajte Talijana, Španjolca, Nijemca, Engleza što mu je najvažnije. Svi će vam reći - titula prvaka SVOJE države.

Izgleda da se sve bliži cilju kojeg se plaše svi ljubitelji hrvatske košarke i hrvatskih natjecanja. Prvenstvo izgleda postaje samo "nužno zlo", koje samo popunjava termine koji preostanu po završetku Goodyear lige. Što će biti dogodine, kad će regionalno košarkaško natjecanje trajati još sigurno mjesec dana duže? Hoće li se prvenstvo uopće igrati i kada? Možda da upitamo i - zašto?

Barem bi Hrvatski košarkaški savez trebao ustati u obranu onoga zbog čega postoji - hrvatskih klubova i hrvatskih natjecanja. Jer od njih i zbog njih živi, bez obzira kakve se regionalne lige igrale i tko u njima sudjelovao. Ove godine imamo zaista mogućnost uživati u našoj domaćoj košarci, u nikad neizvjesnijoj borbi za titulu prvaka Hrvatske. Pa pustite nas da malo uživamo u tome...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!