Košarka

Split CO - Cibona Vip: Gladni vukovi "rastrgali" žute

Bernard Jurišić • nedjelja, 11.05.2003.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

Cibona Vip vratila se iz ponora u kojeg su je gurnuli mnogi uvjerljivi porazi ove sezone, s kulminacijom u uvjerljivom domaćem porazu od Zadra prije nekoliko dana. Split CO nije znao iskoristiti prednost domaćeg terena, pa su Zagrepčani, predvođeni nezaustavljivim Slavenom Rimcem došli do pobjede koja bi im na kraju u nekakvom razvoju rezultata mogla čak donijeti i drugo mjesto uoči doigravanja.

Jedino dobro što su "žuti" napravili bilo je otvaranje utakmice. U prekrasnoj atmosferi kakvu na Gripama nismo vidjeli odavno, nakon samo 4 minute domaćini su imali uvjerljivih 14:5. Smijenjeni kapetan "vukova" Nikša Prkačin već u prvoj minuti utakmice ozlijedio je mišić, a prognoze variraju od moguće pauze do doigravanja, do završetka sezone za njega.

Upravo pri spomenutom rezultatu počeo je potop domaćina, a uspod gostiju. Jedan od ključnih razloga za to bila je neozbiljnost Josipa Sesara, koji je nonšalantno prodao nekoliko lopti u nizu, pokušavao nemoguće, glavom bio tko zna koliko kilometara daleko od košarkaške dvorane na Gripama. "Vukovi" su u liku Slavena Rimca imali vrlo raspoloženog "dželata", koji je spremno dočekao prigodu vratiti svoju momčad u egal.

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Prava "crna rupa" u igri Splita dogodila se u drugoj četvrtini. Kumovala je tome loša predstava ponajboljih igrača "žutih" Sesara i Žižića (bez pokušaja šuta iz igre u prvih 20 minuta). Dino Rađa dao je svoj maksimum, no dobar posao odradila je obrana Cibone, gurajući ga iz reketa i umarajući ga primanjem lopte gotovo na crti za tri poena. Na drugoj strani, Zagrepčane je pošlo - apsolutno sve. Kanonadu trojki zaključio je na kraju čak i Dževad Alihodžić, a zvuk ubačaja parao je mrežicu Splićana gotovo u svakom napadu. Na odmor se tako otišlo s visokih 32:50.

Dugo su "žuti" ostali u svlačionici u poluvremenu, u dvoranu su ušli tek par minuta prije početka drugog dijela. No, nisu pomogli ni veliki dogovori u svlačionici. Cibona je nastavila rutinski održavati razliku, a kad god bi Splićani spojili dva ili tri uspješna napada i obrane, na drugoj strani stigla bi kazna, obično u liku - Slavena Rimca. 12 poena ubacio je u trećoj četvrtini, od čega je posebno dojmljivo bilo zakucavanje pored već umornog Rađe za 46:68. Tek u ovoj četvrtini "pojavio" se Žižić sa 7 ubačaja, a ponor poraza Splićanima je približio Sesar, svojom artiljerijom iz svih mogućih i nemogućih situacija. Prvu i jedinu trojku ubacio je u 29. minuti, a do kraja ih je ispalio - 10.

Slika 4 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Naravno, nisu Cibosi dopustili Splićanima da se opasnije približe, rezultatska "kozmetika" tek je na kraju izgledala malo povoljnije za domaćine. Nakon Josipa Sesara, najlošiji dio derbija bio je sudački par Dožai - Herceg, s mnogo diskutabilnih odluka. Cibona je danas bila uvjerljivo bolja od Splita, pobijedila bi na Gripama i bez sudačkog para koji je priličan broj "diskutabilnih" odluka donio na štetu domaćina. Čak su i jednog mirnog Zdovca na kraju doveli na rub živaca, što svakako govori nešto.

Splićani su dakle, popili jednu "gorku pilulu", koju ipak još uvijek imaju mogućnost "povratiti". Naime, pobijede li "žuti" Zadra na Gripama, ne bude li više kikseva, opet će biti prvi prije doigravanja, no izgube li - u Trnskom bi se mogli boriti čak i za treće mjesto.


Slika 3 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Petar Skansi, trener Split CO-a: "Cibona me nimalo nije iznenadila, ovo je za nas vrlo poznat razvoj događaja. Bili smo 'bajka' do danas, pa smo večeras udarili stražnjicom o pod vrlo snažno. Nije se dogodilo ništa neočekivano, znao sam da ćemo imati jednu ovakvu utakmicu i mislim da se to dogodilo na najboljoj mogućoj. Večeras smo izveli lagani 'suicid', jer smo odustali od našeg sustava i počeli se neozbiljno napucavati s Cibonom, umjesto da forsiramo svoju igru pod koševima s kojom smo i započeli utakmicu vrlo dobro. Cibona je zaslužila pobjedu, dali smo im krila s našim smušenim i neograniziranim napadom. Bili su spremni za uzeti taj naš poklon i to je njihova zasluga večeras."

Aleksandar Petrović, trener Cibone Vip: "Odigrali smo brilijantnih 30 minuta, tek smo u zadnjih 10 popustili. Pogodili smo sve, baš kao što je Zadar nama pogodio u utorak i to nam je dalo krila. Privh 4-5 minuta imali smo problema ispod koša, no kad smo posložili obranu počeli su problemi Splita. Mamić je odradio korektan posao na Sesaru, na prošloj utakmici u Zagrebu bila je razlika što nismo imali Mamića, koji ga odlično poznaje i zna čuvati. Ova nam pobjeda puno više od rezultatskog, znači u psihološkom smislu i odsad ćemo skupo prodavati svoju kožu. Publika? Danas je bilo odlično, svi mi zavidimo Zadru na atmosferi koju imaju, nadam se da će u Splitu do kraja sezone biti ovako lijepa atmosfera, za što nažalost nisam siguran da će biti u Zagrebu. I moram reći da mi je jako žao što će se doigravanje igrati na dvije pobjede, jer bit će ovo jako zanimljiva završnica s odličnom košarkom."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!