Košarka

Split CO - Zadar: Splićani nadomak startne "jedinice"

Bernard Jurišić • nedjelja, 18.05.2003.

Slika 1 od 1.
Foto: Bruno Karadža

U fantastičnoj atmosferi kakvu bismo svaki tjedan htjeli gledati u našim sportskim dvoranama i stadionima, košarkaši Split CO pobijedili su Zadar i stigli blizu osiguranja startne "jedinice" uoči doigravanja. Za to dostignuće "žutima" treba pobjeda protiv Zagreba u Trnskom u sljedećem kolu, a ako se to dogodi, Zadrani će pobjedom protiv Istre osigurati drugo mjesto, ispred Cibone Vip i Zagreba.

Počelo je "tvrdo", ali iznimno borbeno. Ipak, već od samog starta dalo se primjetiti da su zadarski košarkaši umorni, možda čak i pomalo zasićeni ovog dugom i za njih vrlo uspješnom sezonom koja je već okrunjena s dva trofeja. Do kraja prvog dijela, u gostujućim redovima isticao se Šamanić, koji je vješto pokrivao napadačke propuste svojih suigrača, koji nisu imali pravu šutersku večer. Kod Splićana, opet je "zakazao" Sesar, a vrlo dobru "pomoćnu" ulogu opet je odradio Mateo Kedžo, do kraja susreta ubacivši 11 poena, uz 7 skokova i to za samo 14 minuta u igri.

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Prvu veću prednost Splićani su osigurali na kraju treće i početkom četvrte četvrtine. Pomalo se budio i Sesar, koji je zakucavanjem donio prednost domaćinima od 65:56. Uporni Zadrani imali su odgovor i ubrzo stigli na samo poen zaostatka - 67:66. No, lagana nervoza, pojačana nesigurnim suđenjem uvukla se u zadarske redove, posebno u Marka Popovića koji je u nekoliko navrata vrlo nervozno reagirao i tražio prekršaje od sudaca. Sav taj pritisak donio je i njemu i Sesaru tek nepotrebnu tehničku pogrešku, nakon koje su Splićani ponovno povećali prednost i na kraju stigli do zaslužene pobjede.

Dvije navijačke armije, kao i uvijek na Gripama, bile su izmiješane po tribinama, no nije bila potrebna policija kako bi održavala red. U atmosferi kakvu gledamo preko TV-a u NBA dvoranama - svatko je navijao za svoga, nitko se na nikoga nije ljutio, iako su "iskre" frcale sukladno sudaru dalmatinskog temperamenta. tijekom poluvremena orila se zajednička pjesma s obje strane dvorane, a po završetku su svi ustali i zapljeskali predstavi obiju momčadi.

Slika 3 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Na kraju svega, dopustit ćemo si malu subjektivnost, na uštrb zagrebačkih "vukova", koji će svejedno, neovisno o tome kako će završiti prvenstvo biti naši jedini predstavnici u Euroligi. Naime, hrvatska košarka je zaslužila ovakvo finale, ovakvu feštu košarke i pravu zdravu sportsku zabavu pred punim tribinama i u pravom dekoru. I kao i mnogi prijatelji naše košarke - iskreno mu se nadamo!


Petar Skansi, trener Split CO-a: "Gledam statistiku, 16 osobnih pogreški Zadra, 25 Splita. Imam velike primjedbe na suđenje, suci su jedini bezgrešni, nitko o njima ne smije ništa govoriti, cijeli tjedan treniraš i onda dođeš na milost i nemilost ovakvim sucima. Znam da će me sad kazniti, ali nije me briga - ovaj Medan nije za prvu ligu i točka. Neka gledaju snimke, kao što ćemo ih Jusup i ja gledati nakon utakmice i tražiti naše pogreške, neka tako i oni gledaju i izvole se potruditi da budu na nivou ovakvog spektakla. Što se utakmice tiče - drago mi je da smo dobili, no Zadar je djelovao potrošeno, iza njih je duga sezona, a da i danas nismo nadišli sebe, opet ih ne bismo pobijedili. Ništa drugo ne mogu poželjeti nego da se nađemo u finalu."

Slika 4 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Danijel Jusup, trener Split CO-a: "Čestitam Splitu na zasluženoj pobjedi. Distribucija poena kod nas nije bila kako treba, a Split je to imao, imaju 5 dvoznamenkastih, mi trojicu. Nismo imali širinu i dovoljan broj raspoloženih, a presudio je naš katastrofalan šut izvana. Krivo mi je što smo izgubili, jer smo mogli osigurat prvo mjesto prije doigravanja, no moramo dalje i sa drugog mjesta. Očito je da su moji igrači premoreni i da sve slabije upijaju informacije s klupe."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!