Košarka

Njemačka - Hrvatska: Tradicija se nastavlja

Marko Peris • subota, 25.01.2003.

Slika 1 od 1.

Košarkaška reprezentacija Hrvatske u pomlađenom sastavu izgubila je posljednju utakmicu u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u gostima protiv Njemačke s konačnih 81:73. Naši su tako kvalifikacije završili na drugom mjestu svoje skupine, iza naših današnjih domaćina.

Krenuli su naši na početku vrlo dobro praćeni velikom skupinom hrvatskih navijača koji su ih došli podržati u ovoj utakmici. Počeo je Spahija s Tomasom kao razigravačem, Stojićem i Baždarićem te s Žižićem i iskusnim Skelinom ispod koša. Prilika za dokazivanje i vađenje "vize" za nastup u reprezentaciji bila je pred njima. Nakon pet uvodnih minuta imali smo prednost od tri koša; sjajno je igrao Žižić koji je zabio 8 od naših početnih 12 koševa. Mala opuštenost u obrani urodila je s dvije uzastopne trice Nikagbatsea i već smo u minusu od 5 koševa; 20:15. Novim košem Žižića i tricom zaista iznenađujuće dobrog Baždarića, kojemu je to bio već deveti poen, prvi dio završili smo s samo –2.

Drugu četvrtinu otvorila je Marcelićeva trica za naše vodstvo. To je bila četvrtina trojke s klupe Planinić - Marcelić - Kasun koja je kombinirano zabila 15 od naših 17 poena. Sve je išlo u stilu koš za koš do samo minutu prije odmora kada je svirana nepostojeća osobna Planiniću koji zasluženo protestira i dobiva "nagradnu" tehničku, a Njemačka pet slobodnih bacanja i loptu. Dovoljno za 45:39 u prvih 20 minuta igre.

Kako bi naši trebali igrati pokazali su nam u trećoj četvrtini. Baždarić je zabijao izvana nakon sjajno odigranih akcija za šut, Skelin je suvereno vladao ispod koša dok je Tomas pokazao dio onoga što zna i umije. Istaknuo se i mladi Pašalić koji je zamijenio svog klupskog prijatelja Žižića. Sve zajedno mi 27 koševa, domaćini samo 15. Od -6 došli smo do +6 i sve je izgledalo kao u bajci. Slijedila je posljednja dionica; baš ona u kojoj smo protiv BiH potpuno pali.

I danas se dogodilo. Kao da je sve stalo. Do kraja su naši zabili tek sedam koševa! Jedino je Žižić mogao nešto zabiti. Ipak sve do 4 minute prije kraja na semaforu je stajalo 69:69. Tada Femerling dva puta lagano prolazi protiv ipak "naivnog" Kasuna, Okulaja nečuvan "zakucava" iza leđa... Sve skupa do završnih 81:73 i 21 poen Njemačke u zadnjih, odlučujućih deset minuta.

Bila je ovo jedna od posljednih prilika za Spahiju da se odluči na koga računati za Europsko prvenstvo. Baš zbog toga što su obije reprezentacije već osigurale svoj nastup na EP a po posljednjim informacijama plasman u skupini neće biti odlučan prilikom ždrijeba svi su dobili idealnu priliku za dokazivanje. Pokazalo se da su Ukić i Pašalić još previše «zeleni», Tomas i Kasun će čini se također još malo pričekati na svoj veliki nastup. Baždarić i Žižić su pak vrlo blizu Švedskoj. Neuvrštavanje Planinića, Marcelića ili Skelina bilo bi vrlo iznenađujuće a što se tiče Stojića proljeće će "reći" svoje. Kada se njima pridruže već "provjereni", koji su sve ovo danas gledali na televiziji, mogla bi to biti zaista dobro momčad; možda i za sam vrh.

Kvalifikacije su završile, Hrvatska je na Europskom prvenstvu, momčad se polako iskristalizirala. Ostaje nam samo s nestrpljenjem i optimizmom čekati još jedno veliko natjecanje naših košarkaša.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!