Zimski sportovi

NHL All-Star: Zapad bolji nakon penala

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 03.02.2003.

Sunrise na Floridi bio je sinoć domaćin 53. tradicionalne NHL All-Star utakmice koja će ostati zapamćena kao jedna od zaista najboljih svih vremena. Od fantastičnih izvedbi najboljih hokejaša svijeta, na prvom mjestu Danya Heatleya (proglašen i najkorisnijim igračem), preko neizvjesnosti i uzbudljivosti, do penala koji su po prvi puta u povijesti odlučivali o pobjedniku ovog spektakla. Na kraju sjajne večeri, kao pobjednici su kući otišli igrači Zapada, 6:5 pobjednici protiv Istoka...

Posljednjih godina All-Star utakmice izgubile su na svojoj atraktivnosti, preveliki broj pogodaka (lani 26), bez obrana i pravog žestokog hokeja nije previše privlačio ljubitelje sporta u kojem su upravo dinamika, čvrstoća, hrabrost i žestina ono što privlači navijače na tribine. Liga je, čini se, napravila dobar potez kada je, nakon par neuspješnih pokušaja s formatom Sjeverna Amerika - Svijet, ove sezone vratila tradicionalni susret Istočne i Zapadne konferencije, sinoćnji dvoboj nefinitivno nije oskudijevao čvrstom igrom.

Zahvaljujući dobrim obranama, vratari ovoga puta nisu bili na "streljani" kao inače, a i ono što su morali braniti, branili su sjajno što pogotovo vrijedi za Patricka Lalimea (Istok) i Martya Turcoa (Zapad) u posljednjoj trećini i produžetku. Niti jedna momčad nije vodila s više od jednog pogotka prednosti, a Zapad je uglavnom bio taj koji je diktirao tempo i rezultat. No Zapad nije mogao diktirati - Danya Heatleya.

Mladi napadač Atlanta Trashersa postigao je nevjerojatna četiri gola, dodao i asist kod posljednjeg gola Istoka, te je bio strijelac i kod penala, što se, istina, ne broji kao službeni pogodak. Heatley je za svoj doprinos nagrađen titulom MVP-a, iako nije bio član pobjedničke momčadi. Još četvorica igrača postigla su po četiri gola na All-Star utakmici - Gretzky, Lemieux, Damphoussee i Gartner, a Heatley je ujedno postao i najmlađi (22 godine, 12 dana) strijelac hat-tricka na All-Staru - prestigao je velikog Gretzykog za točno jedan dan (22 godine, 13 dana).

"Ovo je nevjerojatan osjećaj. Mislio sam samo doći i dobro se zabaviti. Bilo je odlično i nadam se da su me svi prijatelji kod kuće gledali", nije krio oduševljenje Dany Heatley. Heatley, naravno, nije bio jedini raspoloženi igrač - "domaćin", Olli Jokinen (Florida Panthers) postigao je gol i dodao tri asista, dok je i Marian Gaborik (Zapad, Minnesota Wild) sjajno odigrao svoj prvi All-Star postigavši gol čemu je dodao dvije asistencije. Jagomir Jagr (Istok, Washington Capitals) tri puta je bio asistent, dok su po dva puta to bili Schneider (LA Kings) i Fedorov (Detroit Red Wings) za Zapad.

Nakon što je 60 minuta završeno bez pobjednika (5:5), odigran je fantastičan produžetak u kojem je pravo čudo što su sve uspjeli obraniti Lalime i Turco, pa se prišlo izvođenju kaznenih udaraca. Iako to nije lako zabiti u hokeju, Markus Naslund, Bill Guerin i Paul Kariya izveli su udarac gotovo savršeno, pa je Heatleyev uspješan pokušaj bio dovoljan tek za utješnih 1:3 Istoka. Kako se ta pobjeda u izvođenju kaznenih udaraca računa kao jedan bod, konačni rezultat je Zapad 6, Istok 5, u jednoj od najboljih NHL All-Star utakmica ikad...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!