Tenis

Fed Cup: Uvjerljiv prvi dan Ruskinja

Ivor Krapac • subota, 26.04.2003.

Nakon prvog dana susreta Rusije i Hrvatske, prvog kola Fed Cupa u Moskvi, domaća reprezentacija nalazi se korak do prolaska u četvrtfinale. Anastasia Miškina otvorila je sa 6:1, 3:6 i 6:0 protiv Karoline Šprem, a Jelena Dementieva dodala 6:1 i 6:4 protiv Ive Majoli, za šestu pobjedu u isto toliko međusobnih susreta.

Status favorita ipak nije stavio (pre)težak teret na leđa ruskih tenisačica. Dva meča prvog dana trajala su ukupno dva sata i 15 minuta - sve je završilo brzo, ali, iz hrvatskog kuta gledanja, ne i bezbolno...

Prvi korak za domaće napravila je Anastasia Miškina. Tri seta, a imala je priliku završiti i u dva - nakon osvojenog prvog, došla je do ranog breaka prednosti u drugom, 2:1 i servis... No, Šprem se ekspresno vratila, potpuno okrenula set, pa potom ostala bez prilike u trećem. "Nakon drugog seta osjetila sam umor, brzi rezultatski minus me i psihološki 'srušio' - i nije bilo snage za povratak", rekla je Karolina nakon Fed Cup debuta.

"Malo sam izgubila koncentraciju u drugom setu, no, sve u svemu, nije bilo loše", komentirala je Miškina. "Ona je vrlo opasna, nije uputno pružiti joj ni prst - odmah je u stanju 'zgrabiti' cijelu ruku." Lijep kompliment za 18-godišnju Varaždinku... Miškina nije zaboravila ni na najpoznatijeg navijača ruskih tenisača i tenisačica, nekadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina, koji je bio u dvorani "Družba" - ovaj put sa "specijalnom ulogom": "On je i naš prvi trener, danas mi je preporučio da češće koristim bekhend-paralelu, i ispalo je sasvim dobro."

Jelena Dementieva definitivno ne odgovara Ivi Majoli, iako najbolja hrvatska tenisačica ovaj put ima jak alibi izostanka uobičajenog ritma treninga zbog ležanja u krevetu s visokom temperaturom, krajem prošlog i početkom ovog tjedna... Šest susreta, samo jedan uhvaćeni set, nedavno u Charlestonu - tako izgleda Ivin skor s drugom ruskom tenisačicom. I danas je završilo uvjerljivo, sa 6:1 i 6:4, a Dementieva je imala priliku i za brži završetak, kod 6:1 i 5:2.

Majoli je, u zanimljivom 'produžetku' meča, na konferenciji za novinare, razlog za poraz isključivo 'svalila' na svoja leđa: "Nije trebala napraviti ništa posebno za pobjedu - bila sam vrlo loša, cijelo vrijeme sam se borila sa samom sobom." Dementieva se, naravno, nije složila: "Jučer je pričala da je u Charlestonu bila bolja od mene, nadam se da će joj ovo danas zatvoriti usta." Očito, ne žive u 'velikoj ljubavi', antagonizam koji se 'zakuhao' u Južnoj Carolini dobija nastavak...

Dvoboj će, pak, sutra dobiti završetak. Prve su na redu Majoli i Miškina, slijede Dementieva i Šprem, pa parovi, u kojima su najavljene Jelena Bovina i Jelena Lihovceva protiv Majoli i Mateje Mezak. Šanse nisu velike, izbornik Goran Prpić ih je jednostavno formulirao: "I jučer sam govorio da su Ruskinje ispred nas, danas je to još izraženije."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!