Košarka

Final four Eurolige: Nikad neizvjesnije...

Marko Peris • petak, 09.05.2003.

Pred nama je najbolje što nam Europa ovog trenutka nudi. Najbolje četiri momčadi nakon čak 20 kola vrhunske košarke bore se za sam vrh vrhova; za naslov prvaka Europe. Jedino što je sigurno jest da ništa nije sigurno...

U prvom polufinalu danas u 18.00 snage će odmjeriti talijanski klubovi; Benetton iz Trevisa i Montepaschi iz Siene. Dvoboj je to koji na neki način predstavlja prototip europskih Final four dvoboja. Tako bi naime trebalo biti. Neće tu biti borbe tko će zabiti manje (kao što to obično biva); biti će to susret u kojem će trebati zabiti poen više. I to veseli. Benetton ima sjajan prosjek od 88,8 poena u sezoni; ni momci iz Siene nisu puno slabiji s svojih 82,1 košem po utakmici. I baš taj podatak garancija je našeg očekivanja dobre košarke s puno koševa i atraktivnih akcija.

Slika 2 od 2.

Za sve to trebali bi se pobrinuti glavni glumci glamoruzne predstave u 18.00 sati. S jedne strane stoje Tyus Edney dečko koji je u NBA ligi zabijao u prosjeku preko 10 poena, dvije godine odigrao u Sacramentu, jednu u Indiani, dečko brz poput vjetra, precizan sa svih strana. Njemu društvo pravi Trajan Langdon, momak koji je prije tri sezone izabran na NBA draftu kao 11. izbor prve runde (!), igrao zapaženu ulogu u Clevelandu protekle tri sezone. Tu su i stari europski iskusni majstori kao Marcelo Nicola te pogotovo Ricardo Pittis, dečki u naponu snage i volje kao Jorge Garbajosa i Denis Marconato. Tu je i možda i najdarovitiji mladi košakaš u Europi, jedini hrvatski predstavnik u ovom uglednom društvu, Krešimir Lončar. Sva ta imena daju ipak laganu prednost "raznobojnima".

Iako; s druge strane stoje ljudi koji su ovaj ipak nešto slabije poznati klub doveli među zvijezde. Prije svih to vrijedi za Mirsada Turkcana MVP prošle regularne sezone i TOP-a 16 ove godine. I on se naravno okušao u NBA ligi, bio član New Yorka i Millwaukeea ali nije našao svoju sreću, vratio se preko "bare" i odlučio ovdje biti najbolji. I Alphonso Ford je igrao među najboljima, bio je on davne 1993. godine 32. izbor drafta. Sada je iskusan, željan naslova i uspjeha, rođeni vođa i nemilosrdan strijelac. Treći as momčad iz Siene zove se Roberto Chiacig a onda je došao i Mikalis Kakiozius i zaokružio "poker" asova. Dovoljno za naslov najboljih u Europi?

Slika 1 od 1.

Nakon njih u točno 20.30. na teren će druga dva najbolja kluba u Europi. Domaćin Barcelona i ruski CSKA iz Moskve. Domaćini su sve podredili tome da konačno postanu prvaci Eurpoe. Koliko je to teško postići najbolje vam mogu reći baš oni jer vjerovali ili ne Katalonci još nemaju taj trofej u svojoj riznici. Svi se nadaju da ovaj puta neće otići iz Barcelone. Najveću nadu daje im čovjek koji se zove Dejan Bodiroga, čovjek pobjedničkog mentaliteta koji sve zna o košarci i koji ima ono nešto; ono što ga izdvaja od ostalih europskih zvijezda. Veliko je pitanje koliko će mu pomoći Gregor Fučka koji ove sezone igra toplo - hladno; od maestralnog do blijedog. Puno će ovisi baš o njemu. Tu je i velika španjolske zvijezda Carlos Navarro, igrač kojem proriču veliku i svjetlu budućnost. Osvajanje naslova mogla bi mu biti nova odskočna daska. Nikad ne zaboravite niti vrijednog Šarunasa Jaskeviciusa.

S druge strane stoji klub koji je, uz ranije spomenutog Benettona, Cibonu ove godine ponizio u Draženovom domu. Hrvati su se tako mogli uvjeriti u njihovu snagu. Krenuli su u sezonu s Gatlingom ali ga ubrzo zamijenili s sjajnim Victorom Alexanderom, koji konkurira našem Vuji za najboljeg centra u Europi. I nisu pogriješili. Uz Victora tu je i strašni strijelac John Holden, momak koji se u vrh Europe probio niotkuda; iz latvijske lige. Koš Barcelone tresti će se i pred Nikosom Hatzivrettasom sjajnim strijelcem koji je stigao iz Iraklisa. Tu je još jedan igrač s drafta; Darius Songaila odlučio je još malo ostati u Europi i uzeti naslov ali i iskusna trojka koji čine braća Pachoutin te Panov a pitanje je gdje su Rusi pronašli toliko dobrih mladih igrača kao Sergueya Moniu koji je došao iz Saratova ili pak "diva" Alekseja Savrašenka. Svaka čast domaćinima ali veće šanse dajemo Rusima.

Finale je na rasporedu u nedjelju u 20.30, odmah nakon utakmice za treće mjesto. Benetton ili CSKA... Ili možda ipak "Barca" ili Siena. Netko ipak mora podignuti taj trofej u zrak i uzviknuti:"Mi smo najbolji!" Sve ćemo znati u nedjelju negdje iza 22 sata...

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!