Vodeni sportovi

America’s Cup: Alinghi korak od konačnog trijumfa

Igor Dragozetić • petak, 28.02.2003.

Nakon mnogobrojnih odgađanja zbog, službeno, vremenskih razloga America's Cup je nastavljen. I današnji uvjeti na moru Hauraki zaljeva bili su daleko od idealnih. Kišovito i burno vrijeme, koje je uzrokovalo vrlo uzburkano more, presudilo je branitelju naslova.

Slika 2 od 3.

Početak utrke donio je već viđeno: Russel Coutts savršeno starta, u sekundu točno, dok njegov kolega iz Team New Zealanda, Dean Barker, već malo kasni. Švicarci dolaze do sigurne prednosti i njihova pozicija niti u jednom trenutku nije bila ugrožena. S druge strane na jedrilici NZL-82, nakon prolaska kroz tri velika vala, oštećuje se jarbol te su Novozelanđani već drugi puta na ovom America's Cupumorali odustati u toku utrke.

“Kada je jedrilica ponirala prema naprijed opterećenje se povećalo i ako još tome pridodamo nekoliko većih valova kroz koje smo prošli dolazimo do razloga našeg oštećenja i odustajanja.” – izjavio je nakon novog neuspjeha Tom Schnackenberg, čelnik sindikata Team New Zealand. Branitelji naslova sada imaju samo jedan dan za popravljanje svoje jedrilice. “Vrlo vjerovatno ćemo uzeti i zamijeniti ključne dijelove sa jedrilice NZL-81 te vjerujem da ćemo biti spremni do sutra” – nastavio je Schnackenberg.

Sa svojom trinaestom uzastopnom pobjedom Russel Coutts je svoju posadu doveo na korak od osvajanja naslova, a ako to i ostvari osvojit će America’s Cup treći puta u nizu i oboriti record Dennisa Connora.

Komentira Rajko Kujundžić, istaknuti hrvatski skiper

Nastavak America's Cupa u Hauraki zaljevu nije donio preokret nadmoći švicarskog teama Alinghi. Team New Zealand koji gubi sada vec 4:0, na ovom prvenstvu nema više puno izgleda za obranu naslova. Regata je startala po vjetru jačine 14-16 čvorova, te je na samom startu Alinghi održao prednost od neznatnih 3 sekunde koje su se po okretima oznaka povećavale do zadnjih izmjerenih 17 sekundi. Regata je vodila team Alinghi prema novoj pobjedi, s obzirom da je švicarska posada sa zapovjednikom Russellom Couttsom kontrolirala svoje vodstvo. Team New Zealand očito nije očekivao ovakve uvjete na finalu, te sa brodom spremnim za puno lakši vjetar nije uspio u još jednoj regati doći do cilja. Katastrofalan ulaz vode, paranje jednog dijela glavnog jedra kod pojačanja i prilagođenom voznjom uslijed takvih uvjeta NZL-82 prilikom malo jaceg udara u val slomio je jarbol, i na taj se način po mišljenjima mnogih oprostio od obrane naslova America's Cupa.

Već su krenule ponude održavanja America's Cup-a u Europi za koji se kandidirala i Hrvatska. čestitka našoj kandidaturi, ali trenutno svi novinari ipak najviše naglašavaju Lisabon. Posada Alinghija zasluzuje vec sada čestitke, a Team New Zealand je ipak zaslužio vise od ove nule u plasmanu koju ima. Želim borbeni kraj ovog America's Cup-a i da NZL-82 pobijedi bar u jednoj utrci, a sa velikim odusevljenjem ocekujem Amarica's Cup. u Europi.

Slika 1 od 1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!