Košarka

NBA: Burza je otvorena!

Bojan Poturica • utorak, 01.07.2003.

Čekalo se, čekalo. I dočekalo. Od danas, 1. srpnja, NBA momčadi mogu početi razgovore sa slobodnim igračima. Jason Kidd će zasigurno biti najtraženiji igrač, dok će većina ostalih ubrzo uočiti da će dobiti puno manje nego što očekuju...

Što je luxury-tax?

Poznato je da svaka momčad u NBA ligi ima salary-cap, tj svotu novca koju smije potrošiti na igrače. Ukoliko momčad prijeđe tu svotu onda ligi mora isplatiti još tu razliku, što znači da ju plaća dvaput.
Primjer: Ako primjerice momčad ima salary-cap 50 milijuna dolara, a na igrače troši 63 milijuna dolara, morat će ligi platiti još 13 milijuna dolara što ustvari znači da mora potrošiti 76 milijuna dolara na igrače tu sezonu.

Teško je vrijeme u NBA ligi. No komesar David Stern je morao stati na kraj velikim nepromišljenim ugovorima i zato je uvođenje luxury-taxa prije dvije godine bio odličan potez. Jednostavno, postoje vlasnici koji će potrošiti više i neki koji će potrošiti manje, a mnogo je onih (poput Knicksa i Blazersa) koji su trošili besmisleno. Primjerice, u zadnjoj godini ugovora Juwan Howard je dobio oko 20 milijuna, a sada će biti sretan bude li dobio i 4.5 milijuna.

Od svih momčadi najviše prostora pod salary-capom imaju Denver Nuggetsi i San Antonio Spursi. Tu je još i Utah koja još uvijek ima nerješenu situaciju s Karlom Maloneom. Denver ima između 18 i 22 milijuna, dovoljno da dovede dva vrhunska igrača. Oni su čak na listi Jasona Kidda koji je sigurno najzvučnije ime ovogodišnje "burze". S obzirom da već imaju Nene Hilaria i Carmela Anthonya te 20 milijuna za trošenje, očito je da će Nuggetsi biti momčad budućnosti. Puno je vjerojatnije da će Denver pokušati dovesti mladog playa Gilberta Arenasa kojemu će moći ponuditi više od Warriorsa (koji ne mogu dati više od 4.9 milijuna). Ako ne uspiju dovesti Arenasa pokušat će s Andre Millerom za kojega se pak čini da će završiti u Salt Lake Cityu.

Jason Kidd je pak najavio da ima četiri opcije. Netsi su i dalje na prvom mjestu s obzirom da mogu ponuditi najviše (oko 100 milijuna dolara), a Spursi također vrebaju u prikrajku. No ne treba čuditi završili li Kidd u Dallasu. Kako Dallas nema dovoljno novca pod salary-capom, znači da bi morali napraviti sign-and-trade s Netsima. U tom bi slučaju Steve Nash otišao u Netse. Ipak, Kidd neće u Dallas ne dovedu li Mavsi Alonza Mourninga koji je propustio cijelu prethodnu sezonu zbog problema s bubrezima. Mark Cuban je već sletio u Miami i sad vjerojatno pokušava nagovoriti Mourninga (koji je prošlu sezonu zaradio 20.6 milijuna dolara usprkos neigranju) da potpiše za Mavse. Mavsi mogu ponuditi maksimalno 4.9 milijuna dolara. Cuban bi pak bio najsretniji kada bi tu sumu mogli podijeliti na Mourninga i Scottiea Pippena.

Što se Spursa tiče oni će osim Kidda pokušati dovesti i jednog centra. Rašo Nesterović, Michael Olowokandi, Brad Miller i Jermaine O'Neal su svi slobodni agenti i Spursi će pokušati naći dostojnu zamjenu za Davida Robinsona. Isto tako im je prioritetna zadaća potpisati novi ugovor sa Stephenom Jacksonom.

Najzamiljivije će ipak biti u Los Angelesu. Ovo ljeto odlučit će budućnost Lakersa. Lakersi mogu ponuditi samo 4.9 mlijuna te još jedan veteranski dodatak od 1.4 milijuna svojim pojačanjima. Prioritet je dovesti jednog krilnog centra. Robert Horry vrlo vjerojatno više neće igrati za Jezerčane osim ako ga Phil Jackson ne uvjeri da mu je silno potreban. Sigurno je da mu Lakersi neće ponuditi puno novaca, ustaolom neće niti jedna momčad, no Horry bi volio igrati bliže svome domu u Houstonu jer ima bolesnu kćer. Karl Malone, Juwan Howard i P.J. Brown su moguća pojačanja Lakersa. Malone želi naslov, ali menadžment LA-a nije siguran kako bi se njegov karakter uklopio u svlačionicu. Stoga Brown i Howard zvuče kao najrealnije opcije. Howard je već izjavio kako će odmah doći u LA ako ga Phil Jackson pozove.

Gary Payton je također rekao da bi volio igrati za Lakerse, ali teško da bi on pristao igrati za samo 4.9 milijuna dolara. Stoga treba očekivati da će Payton ipak ostati u Bucksima gdje će dobiti puno više novaca. Lakersi bi željeli dovesti jednog braniča, Tyron Lue je već izrazio želju za povratkom, a ne bi škodio niti jedan šuter (ala Eric Piatkowski). Jackson bi isto tako volio vidjeti Pippena, ali Lakersi mu neće dati više od dva milijuna. Ovo će ljeto odlučiti budućnost najpopularnije momčadi lige. Kobe Bryant iduće sezone postaje slobodan igrač i ne budu li se Lakersi pojačali i osvojili naslov ove godine, ne treba čuditi napusti li Kobe Lakerse.

Clippersi će također imati dosta posla. Olowokandi može ići gdje kod želi dok Clippersi imaju pravo na Lamara Odoma, Coreya Maggettea i Andre Millera. Naime, mogu nadmetati bilo koju ponudu ostalih momčadi i zadržati svu trojicu. Elton Brand će vrlo vjerojatno dobiti maksimalan ugovor, a za ostale igrače nije poznato. Nikad se ne zna koji će potez povući vlasnik Clippersa Donald Sterling koji slovi za najškrtijeg vlasnika u ligi.

Bit će ovo vrlo zanimljiv prijelazni rok. Još je puno igrača koji će imati značajnu ulogu, ali većina će se morati zadovoljiti manjim svotama zbog financijske situacije u momčadima. Od danas timovi mogu početi pregovarati sa slobodnim igračima, a od 16. srpnja mogu s njima početi potpisivati ugovore.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

KošarkaSkrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!