Vodeni sportovi

Hola! Como estas?

Dražen Patarčić • utorak, 15.07.2003.

Bok! Kako ste? Danas je ženski dan. Dan ženskog vaterpola. Ajkule, Barakude i ostale ribetine imaju slobodan dan. Imam ga i ja, čim se spasim posljednjom točkom u ovoj kolumni. Pokušajte pogoditi gdje će završiti moja malenkost nakon što ovaj uradak dobije tu točkicu. Za točan odgovor nema nagrade. Samo zadovoljstvo koje proizlazi iz činjenice da ste vrlo pametni.
Iz Barcelone javlja se naš El Dražen Patarčić...

Slika 2 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Barcelona, eto, traje. Trajala je, istina, i prije ovog 10. jubilarnog FINA svjetskog prvenstva. Trajat će i poslije, naravno. Život ne počinje niti završava ovdje, u Barceloni, na vodenoj plohi. Neću vas umarati našim "kvalitetno" organiziranim domaćinima. I meni ih je već puna kapa, jer nitko osim španjolskog ne govori još neki svjetski jezik. Što ih 90% ne zna gdje se nalazi tih pet bazena i ne može vam ih pokazati ni na planu grada, kojeg su vam sami dali u službenim dokumentima. Nije to sve što je zbrkano i pomiješano. U svim službenim dokumentima, barem što se naše reprezentacije tiče, naveden je krivi hotel u kojem se nalaze naši vaterpolisti. Do njih je bilo gotovo nemoguće doći službenim putem. No, zato postoje hrvatski mobiteli pa smo iz prvih ruku dobili adresu i ime hotela. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Slika 4 od 5.
Foto: Dražen Patarčić

Jučer smo u nekim, a naručito u drugoj četvrtini plivali i igrali svjetski. Prva četvrtina je za zaboraviti. Žaliti se ili kukati na odličnih 7:7 s Mađarima nije potrebno. Mogli smo i dobiti po perajama u zadnjem mađarskom napadu. Okrenimo se radije novom susretu i potrebi da sada radimo na gol-razlici. Ona će očigledno biti presudna za osvajanje prvog mjesta u skupini. I dok naši dečki, iako su slobodni, sigurno odrađuju dva treninga, jedan ujutro, a drugi kasnije predvečer, tisuće turista odrađuje shopping-ture po katalonskoj prijestolnici. Najveće gužve su u prijepodnevnim i kasnovečernjim satima. Trgovine rade do nezamislivih 22 i čak 23 h. Centralni dio dana rezerviran je za desetke plaža koje su se "natiskale" u ovom industrijskom gradu. More nije ni približno "slano" kao naše, a ni vizuelno nema prolaznu ocjenu. Ali zato je to raj za oči.

Slika 3 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Jednostavno, ja bih, na početak plaže stavio natpis: "zabranjeno za ispod 18 godina". Golišave djevojčice, pa i dečki, bez srama su izbacili svoje atribute. Usred grada nudistički raj. Na našoj obali vjerovatno na 100 km ne bi skupili toliko golaća koliko ih je ovdje u tri km pješčane oluje! Sadržaja na plaži ima kao u nekom sportskom centru: odbojka na pijesku, skijanje na vodi, padobransko surfanje po uvali, picigin, jedriličarenje, "pecanje komada". Ah, to i nije sport, ali je vrlo raširena pojava na obali, pa i u moru. Svako malo nekakav štand, hrpa suvenira, majica, glasna glazba, restorani, kafići, sladoledi i voda. Opet ta voda. Barcelona je u znaku vode. Kod mene, a mislim da imam informacije i kod ostalih kolega žurnalista, uz tu vodu, na prvo mjesto stavio bih i da je Barcelona u znaku vina i dobre spize (poglavito ribe i ostalih morskih specijaliteta).

Slika 1 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

I dok danas cure vladaju u bazenu, pred polupraznim ili polunapunjenim tribinama, na pješčanoj plaži traži se mjesto više. Sve zvoni smijehom, dobrom i pozitivnom vibrom. Neopterećeni i rasterećeni imperativa pobjede, gosti Barcelone uživaju u blagodatima ljeta, dok se sportaši na koje uvijek imamo nekakve primjedbe, da su mogli ili da se moglo, odrađuju svoje minute i sate natjecanja za sebe, za nas i za naše domovine. Znoje se (hmm.. dali se baš i ovdje na vodenim sportovima znoje?) u borbi za svaki pogodak, za svaki metar bazena.

I ja vas pozdravaljam odlazeći u težak boj. Plaža je preveliki izazov da bih svoj slobodan dan potrošio u sobi.

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!