Tenis

Karlović: "Nedostajalo je malo sreće"

Ivor Krapac • ponedjeljak, 01.09.2003.

Tri izjednačena seta, sva tri u tie-breaku, ovog puta otišla su na stranu Sjenga Schalkena. Nizozemac, 12. nositelj i prošlogodišnji polufinalist US Opena, probio se u osminu finala posljednjeg Grand Slam turnira sezone preko Ive Karlovića, iako je 208 cm visoki Zagrepčanin imao priliku u sva tri seta. Set-loptu uz servis kod 8:7 u tie-breaku prvog, šansa je otišla dvostrukom pogreškom, break prednosti kod 4:3 u drugom, 2:1 i 30:40 na Nizozemčevom servisu u trećem...

Slika 1 od 1.
Foto: Goran Pervan

No, na press-konferenciji nakon meča Ivo nije djelovao previše razočarano: "Raspitao sam se kako igra, ništa mi nije bilo nepoznato, nedostajalo je samo malo sreće." Servis je većim dijelom meča bio glavno oružje, 25 aseva, poneki i s 217 km/h, no u ključnim trenucima ipak je zakazao. Spomenuta set-lopta u prvom setu, "dupla" kod 5:4 za Schalkena u tie-breaku drugog, još dvije u tie-breaku trećeg... Karlović se vratio prilici iz 13. igre prvog: "Tražio sam as i nije puno nedostajalo, bila je malo vani."

Kod 4:3 u drugom, činilo se da 1-1 u setovima nije daleko, no Ivo je odmah ispustio gem ranije stečenu prednost breaka, prvu u meču: "Previše sam griješio i previše žurio, nije se baš isplatilo..." Za kraj, ipak je izrazio opravdano zadovoljstvo sjevernoameričkom turnejom: "Bilo je vrlo dobro, nema razloga za tugu nakon 15 uzastopnih pobjeda."

Schalken je nakon pobjede hvalio "Karlov" servis: "Spada u krug najboljih na svijetu, uz Philippoussisa i ostale... No, protiv većine jakih servera već sam igrao, a ovaj put nisam znao što me točno čeka. Trebalo mi je vremena, oko set i pol, za privikavanje... Cilj je bio tjerati ga da igra što više voleja, nije ih previše promašio, tako da nisam znao kako do breaka."

U ključnom trenutku prvog, Nizozemac se već bio pomirio sa zaostatkom u setovima: "Iskreno, nisam očekivao 'duplu', jer je do tada servirao samo jednu, pomislio sam: 'Dobro, idemo u sljedeći set...' Dao mi je taj poen, a kod 8:8 napokon sam vratio jedan servis i dočekao njegov promašaj voleja. Nije ih baš imao puno u prvom setu, vjerojatno je zato i pogriješio."

Schalken je kao najslabiju "Karlovu" točku izdvojio duže izmjene, igru s osnovne linije i čak 53 "poklon-poena", čistih promašaja: "Servis je odličan, drugi kao prvi, često s nevjerojatnim kickom, neki su me i preskočili... Ali, s crte sam ja puno jači, napravio je previše neforsiranih pogrešaka - i previše ovisio o servisu. Očito je tu bio jako konstantan kad je dobio 15 mečeva u nizu, to nije lako sa samo jednim izrazitim oružjem."

Priča o jednom izrazitom oružju, gledajući jučerašnji meč, nije sasvim promašena, no Ivo je sposoban i za puno više. Voleji su u redu, u dugim izmjenama, pokazivao je na zemlji, može i bolje od sinoć, a može i još napredovati. Onda će i treća kola Grand Slam turnira, koja je odigrao u Wimbledonu i na US Openu, postati lakše rješiv zadatak, a ulaske na najveće turnire više neće morati tražiti kroz kvalifikacije...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!