Zimski sportovi

Vraćamo se uskoro!

Maša Babić • ponedjeljak, 21.04.2003.

Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva konačno je zasvirala i hrvatska himna, sitno zadovoljstvo i šećer na kraju za domaću publiku. Igrači i nisu bili tako zadovoljni, ispali su iz Divizije I iako su zadnjom utakmicom protiv Estonije dokazali da ipak zaslužuju ostanak u ovom društvu.

Slika 2 od 2.
Foto: Rajko Sajko

Možemo biti nezadovoljni, ali ne i ogorčeni. Hrvatska momčad dala je sve od sebe i svojom se borbenošću i trudom pokazala kao primjer svim sportašima, pogotovo zato što ovi dečki za razliku od npr. nogometaša ili košarkaša igraju "za šalicu kave", a da i ne spominjemo uvjete za treniranje.

Iako smo ispali iz Divizije I sljedeće godine možemo se, s vrlo realnim mogućnostima, nadati i ponovnom vraćanju u tu diviziju jer bi se u našoj skupini našle Srbija i Crna Gora, Sjeverna Koreja, Južna Afrika, Australija i Bugarska. Hrvatska je najavila i mogućnost nove kandidature za organizaciju Svjetskog prvenstva Divizije 2. Međutim ovo prvenstvo možda još i nije gotovo.

Slika 1 od 1.
Foto: Rajko Sajko

Ako se sumnje o nastupima nekih estonskih igrača koji to navodno nemaju pravo pokažu istinite, Estonija bi bila diskvalificirana i time bi automatski ispala iz Divizije I. Talijani su već poslali žalbu na adresu IIHF-a (Međunarodna hokejaška organizacija) od kojeg se očekuje odgovor tijekom sljedećeg tjedna, no dok ne dođe službena obavijest ovakve priče su tek nagađanja.

Dok je ispadanje iz Divizije I možda nesigurno, odlazak Francuske i Kazahstana u elitnu diviziju je sigurno. Svoj odlazak u elitnu diviziju Francuska je osigurala pobjedom u našoj skupini B, a Kazahstan pobjedom u skupini A na SP-u u Budimpešti.

Favorizirana Norveška ipak se nije uspjela izboriti za prvo mjesto u zhagrebačkoj skupini iako je u svojoj momčadi imala i zvijezdu NHL-a Espena Knutsena. Najveće iznenađenje SP-a u Zagrebu bila je momčad Estonije koja je u početku slovila za jednu od najslabijih momčadi, a na kraju završila na trećem mjestu u skupini.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Samom organizacijom prvenstva svi su zadovoljni iako su se neki norveški novinari u početku bunili na nepostojanje posebnog mjesta za novinare na tribinama što je kasnije riješeno.

Vjerojatno najsvjetlija točka ovog SP su navijači. Takvo navijanje Hrvatska teško da je ikada vidjela, bar ne u ovakvim uvjetima. Navijača je u Ledenoj dvorani znalo biti i do 5.000, a kada je Hrvatska gubila sa 6:1, najjače su navijali iako je svima bilo jasno da ispadamo iz divizije. Bili su i maksimalno korektni, bez uobičajenih navijačkih vrijeđanja koja su sastavni dio nogometnih utakmica.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Publika je oduševila sve, od igrača i trenera do novinara pa je tako jedan francuski novinar rekao: "Možda nemate momčad za Diviziju I, ali zato imate navijače za elitnu diviziju".

Sve to govori nam da je hokej u Hrvatskoj i te kako popularan iako se vrlo četo ignorira u medijima, a ovo Svjetsko prvenstvo bilo je pun pogodak. Iako najslabija u skupini hrvatska reprezentacija ujedno je i najmlađa što ostavlja puno mjesta daljnjem napretku i nadi da će se njezina kvaliteta iz godine u godinu popravljati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!