Zimski sportovi

SP u hokeju: Dolazi još NHL zvijezda

Tomislav Pacak • subota, 03.05.2003.

Svjetska hokejaška federacija (IIHF) odlučila je na aktualnom Svjetskom prvenstvu u hokeju na ledu, koje se održava u Finskoj, isprobati nekoliko novosti vezanih uz mogućnost registriranja igrača tijekom natjecanja. Zahvaljujući tome, moguće je da se u završnici svojim reprezentacijama pridruži još nekoliko NHL zvijezda, poput Gaborika, Lecavaliera, Turca i drugih...

IIHF je dao mogućnost reprezentacijama da nakon 2. svibnja svojim rosterima pridruže još dva igrača, pa bi ih ukupno mogli imati 25. Naravno, za pojedinu utakmicu i dalje je moguće "skinuti" samo 20 igrača i dva vratara, no ovo pravilo nudi mogućnost pozivanja u reprezentaciju nekih igrača koji dosad nisu mogli sudjelovati zbog obveza prema NHL klubovima. U National Hockey League na rasporedu su konferencijska polufinala, a ispadanja nekih momčadi razveselila su navijače nekih momčadi...

Tako je noćašnji poraz Tampe od New Jerseya odmah zainteresirao Kanadu koja bi se mogla obogatiti za Vincenta Lecavaliera ili Martina St. Louisa, dok bi put Finske mogli otići i Fredrik Modin (Švedska) te Nikolaj Habibulin (Rusija). Istina, s obzirom kako je Habibulin branio proteklih nekoliko utakmica, Rusi se i ne bi previše usrećili s njim, pa je pitanje hoće li ga uopće pozvati iako je neupitno najbolji ruski vratar.

U zapadnoj konferenciji na rubu ispadanja je Minnesota (gubi 3-1 od Vancouvera), a eventualnim porazom Wilda u idućem susretu najviše bi se mogli okoristiti svjetski prvaci Slovaci čije bi redove mogao pojačati Marian Gaborik. I moćni Dallas je "na konopcima", gubi 3-1 od Anaheima, i ako izgubi idući susret nekoliko zvijezda moglo bi "navratiti" u Helsinki. Najviše bi se mogli okoristiti Amerikanci, no teško je očekivati da bi igrači poput Modana ili Hatchera uopće htjeli trošiti snagu na par utakmica za ostanak. Puno je realnije da u Finsku odu Morrow, Arnott i Turco zaigrati u dresu "javorovog lista", ili možda Sergej Zubov, koji je, istina, u prošlosti već odbijao nastupati za Rusiju.

Od ostalih informacija treba spomenuti da je posjećenost u prvom krugu bila vrlo dobra, još jedan dokaz da Finci vole hokej i da znaju organizirati ovakve prilike. Čak 182 011 ljudi pogledalo je susrete prvog kruga, a kako najzanimljiviji okršaji tek predstoje, moguće je da će na kraju biti srušen rekord od 527 000 gledatelja koliko ih je popratilo SP 1997., također održano u Finskoj.

Danas su na rasporedu četiri nove utakmice drugog kruga, te dvije utakmice borbe za ostanak...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrolSP
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!