Nogomet

Blaževićeva nemirna noć

Dražen Patarčić • petak, 01.09.2000.


Blažević je "sredio" pilota (dp)

Burno je od samog početka, od polijetanja iz Zagreba. Avion je skakao, podrhtavao, naginjao se lijevo desno, propadao. Nismo bili posluženi ni kavom koliko je bilo "napeto". Apsolutnu tišinu u aparatu prekidao je samo glas izbornika Blaževića sočnim upadicama na račun leta. Šef je sjedio u repu letjelice u društvu probranih novinarskih pera s kojima je pokušao analizirati sastav koji bi suprotstavio "crvenim vragovima".

U jednom trenutku vidno iznerviran i pomalo uplašen dignuo se sa svog mjesta i uz negodovanje stjuardese uputio ravno u pilotsku kabinu. Što im je rekao, stvarno ne znamo, ali je let nakon toga bio mirniji i bili smo usluženi uobičajenim avio-obrokom. Vratila se i dobra atmosfera s kojom smo i odputovali iz Zračne luke Zagreb.

Da ne bude sve tako idilično, nakon slijetanja letjelice u Bruxellesu, pobrinula se njihova specijalna financijska policija. Krunoslav Jurčić ostavio je "rep" u belgijskim poreznim knjigama. Zašto se manipuliralo informacijom o administrativnoj grešci, saobraćajnom prekršaju ili sudaru nije mi jasno. Tokom ove prve duge noći u kojoj je izbornik Blažević ostavio "sinove" na spavanju, a on se uputio u 2-3 km udaljeni Intercontinental gdje smo saznali da su ipak u pitanju bili porezni problemi.


Vatreni na putu za Bruxelles (Snimio: Dražen Patarčić)

Reprezentacija je smještena u samom centru grada u hotelu Le Meredien. Veći dio novinarske ekspedicije smješten je u hotelu Jolly du grand sablon, dok su gosti HNS-a i vaš izvjestitelj, zahvaljujući gospodinu Mamiću, odsjeli u hotelu Intercontinental.

Intercontinental su "okupirali" sponzori saveza koje nećemo besplatno reklamirati na našim stranicama. Spomenimo da su se tu smjestili i glavnu urednici "nekih" dnevnih novina kao i Mirko Jozić i Ante Pavlović iz HNS-a, predsjednik H. Dragovoljca, njegov sportski direktor "Tarzan" Cvjetković i Zdravko Mamić. Društvo se ugodno smjestilo u bar hotela kada nas je svojom pojavom iznenadio Ćiro Blažević. "Ne mogu spavati. Imam dva ogromna problema, a ne vidim kako ću ih riješiti. Nemam igrača koji zna da stati na loptu, koji će primiriti igru ovih "vragova". Računao sam i sve sam poduzeo da to bude Robert Prosinečki. Da je on ovdje ja bih pjevao u avionu dok smo ovamo letjeli. Ovako, strah me je. Bišćan me razočarao donekle. Ima nesređenu glavu, mušice, nije 100% unutra. I sada svi mi znamo da je Kruno Jurčić po potencijalu lošiji igrač od Igora, ali taj Igor ne pokazuje onu motoriku , trajnost, upornost, drskost koju ima Kruno. Sine, jamčim ti da će Kruno sutra na terenu biti najbolji igrač naše reprezentacije."

"Drugi problem mi je Šuker. On je genije, on je savršenstvo, ali on je nekoliko kilograma teži nego u Francuskoj, ali i stariji. Sine moj to je nekoliko sekundi sporija reakcija. To je dovoljno da ga se na neki način blokira, uspori. Da je Boka ovdje, on bi razbijao po boku, ima iskustvo, znanje, drskost. Sada se uzdam u Balabana da će on odigrati to umjesto Boke, kao i da će neki "otpadak" nakon što Bole uputi ka golu Šuki spremiti na pravo mjesto. Vugrinec me raduje, dečko je u formi, odličan je i mi ovdje igramo sa tri napdača. Nije mi ni na kraj pameti da se branim. Ali trebam boljeg "poslovođu".

"Mirko, prijatelju moj," okrenu se šef gospodinu Joziću, "daj uzimaj mlade uzraste u svoje ruke da napokon dobijem nasljednike. Ti si stvorio većinu onih igrača s kojima sam odradio svjetsko prvenstvo. Oni su na odlasku ili su već prestali igrati. Ja nasljednike ne vidim."

"I nema ih," odgovorio mu je Mirko Jozić. "Ti si krivac za takvo stanje. Ti si trebao mladu reprezentaciju iskoristiti da ti igra i izrasta, sazrijeva onaj proifil igrača koji se uklapa u tvoju koncepciju. Nije važno dali je mlada reprezentacije, prva ili deseta, ako ti ona svake godine "rodi" igrača kojeg trebaš. Jedan Banović nije igrao u mladoj reprezentaciji, a mogao je bez obzira na mladost koju ima, "tesati" da zadovolji tvoje potrebe. Jedan Leko kojeg sam ja sa 16 i pol godina postavio u momčad Hajduka, gotovo da nije napredovao. Igra kao starac. On ima poteze, ima loptu, ali nema trku, nema od njega koristi, jer kada preda loptu on više neigra, nije pomoć onome igraču kojem je dao loptu. Tako se ne igra. I tu ti moraš poraditi da ti mlada reprezentacija "proizvodi " igrače koji tebi trebaju, a ne deset onakvih kakvih već imaš."

I ovako , kombinirajući od imena do imena, od utakmice do utakmice, od situacije do situacije, društvo je dočekalo jutro. Šef bi vjerojatno i dalje sjedio sa nama, ali ga ostatak momčadi nije mogao pratiti. Izašao je u prohladnu noć sa svojim brigama i problemima. Jutro, četiri i trideset. Blažević i Mamić , kumovi, ruku pod ruku, tiho i polako napustili su Intercontinental. Novi dan koji se tek rađa, možda će u Blaževiću "roditi" neku novu ideju, neki novi koncept ili rješenje. Izgubiti ne smijemo.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!