Zimski sportovi

Ususret Stanley Cup finalu - "patke" protiv "vragova"

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 26.05.2003.

U utorak navečer (to jest srijedu ujutro po našem vremenu) u East Rutherfordu počinje Stanley Cup finale, završna runda NHL doigravanja koja će dati odgovor na pitanje tko je najbolji hokejaški klub ove sezone. New Jersey Devilsi veliki su favoriti protiv Anaheima, ali "moćne patke" imaju dovoljno aduta za iznenađenje...

I dok se New Jersey Devilse moglo očekivati u Stanley Cup finalu, Anaheimov put nitko nije mogao predvidjeti. Momčad koju je malo tko uopće očekivao u postsezoni u prvom je krugu priredila jedno od najvećih iznenađenja u povijesti National Hockey League - u četiri utakmice "patke" su "pomele" led s aktualnim prvacima i najvećim favoritima Detroit Red Wingsima. Iznenađenjima, očigledno, tu nije bio kraj - drugi krug "patkama" je donio Dallas, najbolju momčad Zapada u regularnoj sezoni, no ni Starsi nisu bili preveliki problem - 4-2 za Anaheim, i "rendezvous" s Minnesotom u konferencijskom finalu.

Slika 2 od 2.

"Divljaci" su i sami bili veliko iznenađenje izbacivši iz doigravanja Colorado i Vancouver, no protiv Anaheima naišli su na briljantnog vratara i učinkovit napad, pa je nova "metla" bila neizbježna. Anaheimovih 12-2 u doigravanju zaista zvuči čudesno, a kad se tome doda da je Anaheim deset od 12 pobjeda zabilježio s jednim pogotkom razlike, jasno je da su Mighty Ducksi momčad s jakim karakterom. Ipak, priča mjeseca u Anaheimu, a i cijelom hokejaškom svijetu, jest vratar Jean-Sebastien Giguere. Mladi golman kalifornijskog kluba u svojem je prvom play-offu branio upravo fantastično - primio je tek 1.22 gola po susretu uz 96% obranjenih udaraca, a 21 primljeni gol u 14 utakmica zasigurno je i zasluga odlične obrane.

Upravo bi Giguere trebao biti glavno "oružje" Mighty Ducksa, a uz čvrstu obranu koju predvodi Sandis Ozolinsh, Anaheim ima i adekvatan napad, na čelu sa superstarom Paulom Kariyom. Ipak, snaga "moćnih pataka" upravo je u kolektivnoj igri kojoj se podredio i Kariya, a treba spomenuti da je 12 "game-winning" pogodaka postiglo devet različitih igrača. Anaheim igra zaista učinkovit, organiziran hokej, s naglaskom na čvrstu obranu, a takva orijentacija očigledno je dala rezultate. Ni njihovi protivnici, Devilsi, ne razlikuju se baš puno...

Slika 1 od 1.

New Jersey također najboljeg igrača ima na golu - Martin Brodeur je u play-offu nastavio braniti kao u regularnoj sezoni, dakle - odlično, uostalom, Brodeur je kandidat za Hart i Vezina trofej (za najboljeg igrača odnosno najboljeg vratara), i da nema Giguerea, Brodeur bi zasigurno bio na glasu kao najbolji vratar u ovogodišnjem doigravanju. Istina, kanadskom vrataru distrakcija bi mogli biti privatni problemi - njegova žena, Melanie, zatražila je rastavu braka i skrbništvo nad četvero djece zbog Brodeurovih učestalih "avantura".

Ispred Brodeura nalazi se najbolja obrana u NHL, predvođena Scottom Stevensom, a upravo je ta granitna obrana podosta pripomogla i napadu Devilsa u dosadašnjem dijelu postsezone. New Jersey se u prva dva kruga lako obračunao s Bostonom i Tampom, dok je u finalu istočne konferencije, nakon vodstva od 3-1, bio prisljen igrati sedmu, odlučujuću utakmicu u Ottawi, koju je na kraju dobio sa 3:2 i tako se plasirao i Stanley Cup finale po treći puta u četiri godine. Upravo bi to iskustvo trebalo biti jezičac na vagi u korist Devilsa, s obzirom da je većina igrača imala iskustvo osvajanja Stanley Cupa, dok kod Anaheima to i nije slučaj.

Nekoliko je zanimljivih priča vezanih uz ovo finale. Nakon 46 godina u Stanley Cup finalu sukobiti će se dva brata - Scott Niedermayer (Devils) pokušati će čuvati svog brata Roba (Anaheim), za kojeg će, pak, navijati veći dio obitelji, jer Scott je, ipak, već osvajao Stanley Cup. U Anaheimu igraju i dva veterana koja nikad nisu osvojila Stanley Cup i ovo im je vjerojatno posljednja prilika - Adam Oates (40 godina) jednom je bio u finalu, ali je s Washingtonom izgubio 4-0 od Detroita, dok Steve Thomas (39) nije imao niti taj gušt gubljenja u finalu. Proteklih je godina nekoliko "starosjedioca" u svojim posljednjim sezonama osvajalo Stanley Cup po prvi puta (Ray Bourque, Dominik Hašek, Luc Robitallie), i s te strane, čini se da je sudbina na strani Anaheima.

Ovo je i dvoboj dva, trenutno možda i "najsportskija" grada u SAD - Anaheim Angelsi lani su, protiv svih očekivanja, osvojili Svjetsku seriju (finale bejzbolske lige), dok će u Continental Airlines Areni veliko finale uz Devilse igrati i New Jersey Netsi (NBA).

Stanley Cup finale, raspored utakmica:
1. New Jersey - Anaheim 27. svibnja
2. New Jersey - Anaheim 29. svibnja
3. Anaheim - New Jersey 31. svibnja
4. Anaheim - New Jersey 2. lipnja
5.* New Jersey - Anaheim 5. lipnja
6.* Anaheim - New Jersey 7. lipnja
7.* New Jersey - Anaheim 9. lipnja
* - ako bude potrebno

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!