Vodeni sportovi

Skelini i osmerac lako prošli dalje

Laura Novak • četvrtak, 29.05.2003.

Na prvoj utrci Svjetskoga kupa, hrvatsko veslanje predstavljaju četiri posade. Uz braću Skelin u dvojcu bez kormilara i osmerac, u Milanu su Mario Vekić u samcu, te Ivan Jukić i Marko Dragičević kao drugi naš dvojac. Njih dvojica trebali su uz Saragu i Marinova veslati u četvercu, ali je ozljeda leđa Ninoslava Sarage promijenila planove.

Kvalifikacijske utrke prošle su prema očekivanjima. Siniša i Nikša Skelin uvjerljivo su pobijedili, bez velikog utroška snage, i izravno izborili polufinale. "Ono što smo planirali to smo ostvarili. Odmah na startu smo se odvojili i bez problema odveslali stazu", rekao je Nikša Skelin. U istoj utrci bili su Jukić i Dragičević i ciljem prošli kao posljednji. "Loše smo startali, kasnije to popravili, ali smo ušli novi niz grešaka. Vrijedimo puno više, nadam se da ćemo u represažu to i potvrditi", razočarano je nakon kvalifikacijske utrke govorio Ivan Jukić. U repesažu su bili bolji, ali nedovoljno dobri za polufinale. Ciljem su prošli treći, iza Čeha i Rumunja i tako izborili nastup u "C" finalu, u petak ujutro.

Slika 1 od 1.

Mario Vekić ove sezone prvi put na velika natjecanja dolazi u samcu. Cilj je na ovoj regati ući u C-finale (plasman od 13. do 18. mjesta) i odveslati ispod sedam minuta. U prvoj utrci bio je vrlo dobar, drugi iza favoriziranog Slovenca Luke Špika. "Zadovoljan sam, nisam dozvolio Špiku da mi se jako odvoji, pa da moram veslati u njegovim valovima. Malo sam umoran, u posljednje vrijeme sam veslao u stadentskom osmercu, a ovo je ipak minutu duža utrka", rekao je Vekić. Dobru formu Vekić je potvrdio i u repesažu, gdje je u "mrtvoj utrci" bio drugi, ali dovoljno za željeno polufinale, tj. plasman među 18 najboljih. U petak iza 14 sati pokušat će odveslati utrku ispod 7 minuta i možda izboriti B-finale.

Osmerac je vodio od početka. Na polovici staze već su imali priličnu prednost u odnosu na najbolji talijanski osmerac. U cilju je razlika bila veća od duljine čamca. "Bilo je dobro, nismo se baš slomili, a ipak smo ušli u finale. Imali smo malo sreće i sa ždrijebom jer su u drugoj skupini bili jaki osmerci Njemačke i Rumunjske. U finalu će biti velike borbe", rekao je Igor Boraska, koji ove sezone ponovno vesla u osmercu. Dečki su izravno u finalu koje će biti u subotu, posljednjeg dana natjecanja.

Rezultati:
Kvalifikacije:
M1:
1. Luka Špik (SLO) 7:00.93
2. Mario Vekić (CRO) 7:04.73
M2-:
1. Siniša Skelin, Nikša Skelin (CRO-1) 6:47.15
5. Ivan Jukić, Marko Dragičević (CRO-2) 7:11.37
M8+:
1. Hrvatska 5:41.70
(Igor Francetić, Hrvoje Marić, Tomislav Smoljanović, Damir Vučičić, Danije Bajlo, Krešimir Čuljak, Igor Boraska, Branimir Vujević, Silvijo Petriško (kormilar))
Repesaž:
M1x:
1. Leonid Gulov (EST) 7:04.30
2. Mario Vekić (CRO) 7:04.58
M2-:
1. Adam Michalek, Peter Imra (CZE) 6:45.12
3. Ivan Jukić, Marko Dragičević (CRO) 6:52.68

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!