Euro 2003

EP 2003., Španjolska - Izrael: Pau Gasol za polufinale

Karlo Dževerlija, Bruno Pilon • četvrtak, 11.09.2003.

Prema očekivanju, košarkaška reprezentacija Španjolske plasirala se u polufinale Europskog prvenstva 2003 u Švedskoj. Uspijelo im je to u direktnom dvoboju sa izabranom vrstom Izraela koju su svladali rezultatom 78:64. Kako i svaki put do sad pobjednike je Španjolce je predvodio Pau Gasol...

Slika 1 od 1.

Bio je to, prije susreta najizvjesniji četvrtfinalni dvoboj. Šanse košarkaške reprezentacije Izraela nisu bile velike, niti se protiv ovakvog protivnika mnogo od nje očekivalo. Izraelci su uspjeh vrijedan velikog slavlja napravili još u ponedjeljak kada je Tal Burstein Slovence potopio i poslao kući. Za novo iznenađenje danas nije bilo mjesto...

Igra mačke i miša, tako bismo ukratko mogli ocrtati susret. Iako Izraelci dugo nisu izvjesili zastavu, pravo pitanje u prvoj današnjoj utakmici u Stockholmu bilo je kada će plijen završiti u šapama izvrsnog Pau Gasola i suigrača. Za definitivnu odluku na kraju smo morali pričekali odlučujuću četvrtinu.

Slika 2 od 2.

Od samog početka Španjolci dolaze do prednosti od 5-6 koševa koja se uz manje promjene održava sve do "velikog odmora". Nakon dvadeset minuta igre na semaforu je svijetlilo 44:36. Odmah na otvaranju drugog poluvremena Španjolci rade mini seriju no niti ona nije označila prekretnicu - već sredinom pretposljednje četvrtine Izraelci se vraćaju i gotovo potpuno smanjuju zaostatak.

Španjolci i dalje vode ali odahnuti su mogli tek nakon četiri minute odlučujućeg kvartala utakmice. Nakon Sharpove trice Izraelci dolaze do 61:57 no tad, osam minuta do kraja "djeca Pirineja kao da ubacuju u brzinu više, dižu ritam i odvajaju se na prednost na kojoj Izraelci konačno više nisu prijetili. Nemoguće je ne napomenuti u tom periodu fantastičnog Gasola sa 14 uzastopnih poena (3 zakucavanja). Ostala je formanost: u utakmici u kojoj Španjolci, dojma smo, nisu odigrali bajno već tek dovoljno, rulet brojki zaustavio se na 78:64.

Osim što su nadskakali Izraelce (31-19), Španjolci su imali i 70% šuta za dva. Lovce na koševe je predvodio opet odlični Pau Gasol. Uz skoro 90% šuta (8/11 iz igre) mladi je Španjolac ubacio 25 koševa i svemu tome dodao 7 skokova. Sve za 28 minuta. Niz Gasolovih "pomagača" predvodio je Jorge Garbajosa sa 13 poena. U redovima poraženih nejefikasniji je bio Derrick Sharp sa 16 ubačaja. Nezapažen nije bio ni bek Meir Tapiro sa 12 koševa, šest skokova, pet asista i dvije ukradene lopte.


Moncho Lopez (izbornik Španjolske): "Izrael je odigrao kao što smo i očekivali, s puno igre jedan jedan i agresivno u obrani. Uvijek je teško igrati protiv takve momčadi, a i ulog je bio velik. Naš glavni cilj bio je plasman na Olimpijske igre, a mislim da sada imamo i objektivne šanse za medalju."

Muli Katzurin (izbornik Izraela): "Španjolska je danas bila bolji protivnik. Gasol je fenomenalan igrač i upravo je on napravio tu razliku u kvaliteti."

Pau Gasol (Španjolska): "Izraelci su me dobro čuvali, ali smo na kraju ušli u odličnu napadačku seriju i slomili čvrstog protivnika. Vrlo važna pobjeda, jer smo možda uspješno prošli kroz ulazna vrata Olimpijskih igara, a treći puta za redom smo u prilici uzeti medalju na Europskim prvenstvima, nakon srebra i bronce možda je sada na redu zlato."

Alberto Herreros (Španjolska): "Odigrali smo vrlo dobru utakmicu i ostvarili veliki rezultat. Nadam se da će večeras Grčka svladati Italiju, što bi značilo da smo se plasirali na Olimpijske igre u Ateni. Mislim da ovakvom igrom možemo do finala."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Euro 2003Skrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!