Tenis

US Open: Belgijsko "hvala" sestrama Williams

Ivor Krapac • subota, 06.09.2003.

Izostankom Serene i Venus Williams najizgledniji rasplet u ovogodišnjem ženskom turniru US Opena bio je: belgijsko finale, Kim Clijsters protiv Justine Henin-Hardenne... Clijsters i Henin sinoć su i opravdale očekivanja - prva nositeljica vrlo uvjerljivo, a pobjednica Roland Garrosa iznimno teško.

Henin se dvaput izvukla "s ruba" protiv Jennifer Capriati. U drugom setu gubila je s 5:3 i dvaput bila dva poena do poraza, u trećem je šestopostavljena Amerikanka ispustila i 5:2, uz suparnicu koja se, zbog grčeva, sve teže kretala... Zanimljivo je da Capriati, unatoč svemu, nije došla ni do meč-lopte! Završilo je s 4:6, 7:5 i 7:6(4), nakon tri sata i tri minute.

"Teško je naći riječi za ovo. Bio je to moj meč, pobijedila sam samu sebe", rekla je nakon "gorke pilule" Capriati. Još jedan kraj u tri seta, 27-godišnja Amerikanka je izgubila 12 od 14 ovogodišnjih mečeva koji su otišli tako daleko...

Ukoliko se Henin ne stigne oporaviti za noćašnje finale - pobjedu je dočekala potpuno iscrpljena, gotovo u nevjerici - teško će moći "slomiti" iznimno raspoloženu Kim Clijsters. Prva tenisačica svijeta trebala je tek nešto više od sat vremena za 6:2 i 6:3 protiv Lindsay Davenport, u meču kojeg je obilježilo "drhtanje" na servisu. Bilo je devet breakova, a samo osam puta tenisačice su uspjele držati servis - Davenport nijednom u prvom setu...

Clijsters još uvijek nije ispustila set u ovogodišnjem turniru, korak do prvog Grand Slam naslova u karijeri tražit će i "osvetu" za Roland Garros, kad je Henin u finalu slavila sa 6:0 i 6:4... Dvije tenisačice koje su dominirale ovogodišnjim sjevernoameričkim ljetom zasluženo će obilježiti i njegov kraj.

U muškom turniru saznali smo posljednja četiri. Bit će to Andre Agassi, Juan Carlos Ferrero, David Nalbandian i Andy Roddick... Agassi je tu već "kod kuće", a Ferrero, Nalbandian i Roddick danas će osjetiti svoje prvo polufinale na US Openu.

Najstariji prvi tenisač svijeta u povijesti ATP ljestvice četvrtfinale je prošao sa 6:4, 6:3 i 7:5 protiv Guillerma Corije, uzvrativši Argentincu za poraz u istoj fazi Roland Garrosa. Posao mu je bio olakšan Corijinim problemima - već u prvom gemu otvorila mu se ranija posjekotina na palcu desne ruke, što nije bilo lako sanirati, a nešto kasnije osjetio je i "zadnju ložu", koja je do kraja meča ipak utjecala na normalno kretanje. Iako se trudio, nije mogao protiv spremnog prvog nositelja...

Juan Carlos Ferrero također je, poput Agassija, dočekao "osvetu". U ovom slučaju, radilo se o prošlogodišnjem finalu Masters Cupa u Šangaju, kad je u pet setova "propustio" Lleytona Hewitta. Jučer navečer nije, Australac je "pao" s 4:6, 6:3, 7:6(5) i 6:1... Propuštene dvije set-lopte kod 15:40 u desetom gemu trećeg, Ferrero je obje spasio asom, bile su početak kraja za Hewitta - nakon izgubljenog tie-breaka, potpuno je nestao u četvrtom.

Ono što domaći navijači priželjkuju od početka turnira, "sudar" Agassija i Roddicka u finalu, sada je samo korak daleko - i nije nerealno. Stariji Amerikanac odigrao je odlično, mlađi bio još uvjerljiviji, sa 6:4, 6:2 i 6:3 protiv Sjenga Schalkena... Treće ovogodišnje Roddickovo Grand Slam polufinale - u ranija dva, na Australian Openu protiv Rainera Schüttlera i u Wimbledonu protiv Rogera Federera, nije imao veću šansu, uzeo je samo set.

Treći pokušaj imat će protiv Davida Nalbandiana. Prošlogodišnji senzacionalni finalist Wimbledona, kolo ranije bolji od Rogera Federera, "preživio" je četiri seta, 7:6(2), 6:2, 3:6 i 7:5, protiv Younesa El Aynaouija. 31-godišnji Marokanac pamit će prvi, propušteni servis za set kod 6:5, te četvrti set, u kojem je imao 4:2...

Martina Navratilova i Ruskinja Svjetlana Kuznjecova došle su do polufinala ženskih parova, nakon uvjerljivih 6:3 i 6:3 protiv Liezel Huber i Magdalene Maleeve. Još dva koraka do 59. Grand Slam naslova 46-godišnje legende, prvi protiv Marion Bartoli i Myriam Casanove... U muškim parovima više nema prvih nositelja i branitelja naslova, Maksa Mirnjog i Mahesha Bhupathija. Sa 6:2 i 6:2 "pomeo" ih je francuski dvojac, Fabrice Santoro i Michael Llodra.

Muškarci, četvrtfinale: Agassi (SAD, 1) - Coria (Argentina, 5) 6:4, 6:3, 7:5, Ferrero (Španjolska, 3) - Hewitt (Australija, 6) 4:6, 6:3, 7:6(5), 6:1, Roddick (SAD, 4) - Schalken (Nizozemska, 12) 6:4, 6:2, 6:3, Nalbandian (Argentina, 13) - El Aynaoui (Maroko, 22) 7:6(2), 6:2, 3:6, 7:5.

Žene, polufinale: K. Clijsters (Belgija, 1) - Davenport (SAD, 3) 6:2, 6:3, Henin-Hardenne (Belgija, 2) - Capriati (SAD, 6) 4:6, 7:5, 7:6(4).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!