Tenis

US Open: Henin-Hardenne opet slavi

Ivor Krapac • nedjelja, 07.09.2003.

Drugo ovogodišnje belgijsko Grand Slam finale donijelo je istu pobjednicu. Justine Henin-Hardenne je ponovno, kao i u Roland Garrosu, pokazala više od Kim Clijsters. Završilo je sa 7:5 i 6:1 za novu "kraljicu" US Opena, koja je, uz trofej, mogla proslaviti i najveći dosadašnji pobjednički ček, na čak milijun američkih dolara...

Tri sata i tri minute jučerašnjeg velikog "maratona" protiv Jennifer Capriati ipak nisu "izbacili" svu energiju iz Justine Henin-Hardenne. Večeras je imala snage za još jedan fantastičan nastup, novu veliku pobjedu protiv Kim Clijsters, koja će prvi naslov na četiri najveća tražiti neke druge godine, na istom ili drugom mjestu.

Press-konferencija s novom pobjednicom US Opena počela je malim gafom. Prvo pitanje: "Nekoliko riječi o emocijama, Christine?" Samo se nasmijala - i počela s odgovorom: "Osjećaj je puno drugačiji u odnosu na Roland Garros. Ono što sam napravila u polufinalu bilo je jednostavno sjajno, trenutno sam vjerojatno najsretnija žena na svijetu... Nisam ni sanjala da ću ove godine uzeti dva Grand Slam naslova, danas sam sigurno jača nego ikad prije."

Slika 1 od 1.

Ono što je napravila u polufinalu, okretanje 5:3 u drugom i 5:2 u trećem setu, ipak je bilo u središtu zanimanja nakon dolaska do velikog trofeja: "To je bilo nešto posebno. Publika nije stajala iza mene, no svejedno sam stalno vjerovala da imam šansu." Na kraju susreta s Capriati grčevi su bili sve jači, "Nisam htjela zvati fizioterapeuta, iako sam morala - već mi je dosta čestih predbacivanja o nekorektnom ponašanju", poslije meča trebala je proći dugu masažu, nadoknađivanje tekućine na infuziji... I dvadesetak sati kasnije, iako je bilo priče da nastup opasno 'visi', opet je bila prava u finalu: "Nakon pobjede osjećala sam se jako loše, ne znam kako bi prošlo da mi nisu pomogli."

U finalu je, rezultatski i po igri, sve nalikovalo na susret iz Roland Garrosa. Clijsters je opet bila nemirnija i previše promašivala, s ukupno 40 "poklon-poena", 20 više od koncentriranije, brže, spretnije Henin-Hardenne... "Bila sam nešto nervoznija nego u Parizu. Možda i glavni razlog 'usporenog' početka i kompletnog nastupa ispod razine dosadašnjih šest mečeva", rekla je prva tenisačica svijeta, koja do finala nije izgubila ni set.

Nakon što je sinoć "pala" u dva, odala je i veliko priznanje suparnici: "To što se tako dobro vratila nakon teškog polufinala puno govori o spremnosti i izdržljivosti. Trčanje na svaku loptu vjerojatno je najvažniji dio njene igre, danas je opet bila spremna na sve... Bila je bolja od mene, bolja i od svih ostalih u turniru."

Prvi set obilježile su brojne "turbulencije". Henin je krenula s 3:0, uz dva breaka prednosti, slično kao i u Parizu, kad je u prvom upisala 6:0... Ovog puta nije bilo takve startne jednostranosti. Clijsters je kod 3:0 vratila prvi izgubljeni servis, kod 4:3 nadoknadila je i drugi - i sve se vratilo na početak.

Prva nositeljica i prva tenisačica svijeta pamtit će deseti gem kao vjerojatno ključnu točku kasnijeg "pada". Nakon preokreta na 5:4, otišla je do 15:40, dvije set-lopte, ali nije ih iskoristila... Bio je to početak kraja - zadržani servis za 5:5 pokrenuo je veliku seriju Henin, do 4:0 u drugom setu, pozicije u kojoj povratak Clijsters više nije bio moguć. Posljednja prilika bila je propuštena break-lopta kod 4:1...

Pobjedničko slavlje i smiješak ponovno su bili rezervirani za Henin-Hardenne. Ovaj put, za razliku od Roland Garrosa i prisjećanja na prerano preminulu majku, glavna posveta išla je ljudima iz "boksa". U prvom redu, treneru Carlosu Rodriguezu i suprugu Pierre-Yvesu... "Nakon Capriati, govorili su mi: 'Ovo je bilo fantastično, ali možeš dobiti i u finalu, trenutno igraš toliko dobro.' Suprug je, zapravo, kanio otići u utorak, no ipak je odlučio ostati - i izgleda da nije pogriješio."

Nije pogriješio, vidio je slavlje male Belgijke s velikim bekhendom, ne puno slabijim forhendom, "čeličnom" voljom... Uz Serenu Williams, koja je uzela Australian Open i Wimbledon, Henin je jedna dvije "vladarice" Grand Slama u sezoni sa sve bližim krajem. Nije se htjela opterećivati pričom da li danas zaslužuje biti "broj jedan", "Papir kaže da ću u ponedjeljak biti druga na svijetu", ali, uz ovakvu igru - jednog dana ni to neće izbjeći.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!