Euro 2003

EP 2003., Hrvatska - Rusija: Novi mučan povratak iz snova

Marko Peris • ponedjeljak, 08.09.2003.

Povijest se ponavlja... Ponovno je reprezentacija Hrvatske doživjela veliki neuspjeh na Europskom prvenstvu; i tako već osam dugih godina. Večeras su u eliminacijskom susretu za ulazak u četvrtfinale, u napetoj završnici, poraženi od košarkaša Rusije s konačnih 81:77.

Otpraćeni su skromnije nego ikada, bez prevelikih očekivanja. Kao cilj Spahija je zacrtao Olimpijske igre, visok cilj s obzirom na brojne otkaze i probleme. Prije Rusije i nakon dva poraza protiv Grčke i Turske te pobjede nad nejakom Ukrajinom razmišljanje javnosti bilo je još pesimističnije. Kao da nitko danas ujutro vjerovao da Giriček i društvo mogu protiv Kirilenka i drugova. Kako su pak razmišljali naši košarkaši teško je reći; to najbolje znaju samo oni. Ovaj ponedjeljak bio je za njih vrlo "dug" dan. Nakon napornog putovanja i sna svi su jedva čekali prvo sudačko podbacivanje; samo da dođe tih 20 sati i da susret počne.

Slika 2 od 2.

Krenuli su naši vrlo dobro. Nakon pet minuta igre na semaforu je pisalo 12:7 za Hrvatsku. Žižić je započeo obrambeno na Kirilenku vrlo dobro ali i napadački učinkovito. Nakon njegova dva poentiranja Hrvatska je već na 16:9. Mulaomerović je bio taj koji je vrlo dobro organizirao našu igru, dok je Giriček od samog početka bio nekako preplašen. Prva četvrtina završava s 21:15 za Hrvatsku nakon vrlo dobre igre naših dečki.

I drugih deset minuta nastavlja se u istom ritmu. Rusi nemaju odgovor na našu izvrsnu obranu. Mulaomerović i dalje fenomenalan, ubacuje sada već svoj 10 koš za +9 Hrvatske pet minuta prije odlaska na odmor. Rusi imaju katastrofalan postotak šuta, rijetko se nalaze u slobodnoj poziciji za šut. Kirilenko gađa vrlo loših 3/9 sa linije slobodnih bacanja dok suci sviraju gotovo svaki kontakt. Polovicom druge četvrtine polako nam pada koncentracija u igri; Rusi nam dolaze na samo –1; 33:32. Žižić već dvije minute prije poluvremena sakuplja pet osobnih pogrešaka. S četiri osobne na odmor odlazi i Kirilenko što je prijetilo Rusiji da ostane bez svojeg glavnog aduta. Da ne bi sve bilo prelijepo za nas pobrinuo se Gira koji je u jednom skoku krivo doskočio te morao izaći iz igre. Ipak naši uspjevaju ponovno povezati konce u igri, pogotovo zahvaljujući novom ulasku Mulaomerovića te se na odmor odlazi s pristojnim hrvatskim vodstvom + 7; 41:34.


Tomislav Mijatović, jedan od pomoćnih trenera reprezentacije u poluvremenu nas je izvjestio o pogledima "sa klupe": Utakmica kakvu smo i pretpostavljali. Istina je da postoji mnogo grešaka ali to je razumljivo: umor je prisutan, a osim toga i ulog je velik." Mijatović je još dodao: "U nastavak ulazimo jos agresivnije i žešće, moramo dobiti! Što se tiče Giričekove ozljede ne znam još točno o čemu se radi i koliko je teška. To ćemo vidjet tek u svlačionici."


Slika 1 od 1.

I u drugi dio naši ulaze vrlo dobro. Košem Mulaomerovića ponovno smo na +7, da bi trica Popovića nakon 5 mnuta igre označila naš višak od velikih osam koševa. Bagarić je ušao u igru i odlično reagirao. Nakon njegovog sjajnog zakucavanja opet smo na +8 sad već pri samom kraju treće četvrtine. Ipak tada ponovno dolazi naša crna minuta. Primamo čak pet poena u samo jednoj minuti pa se u zadnjih 10 minuta ulazi s samo +3 za Hrvatsku; 61:58.

Kirilenko cijelo vrijeme igra s četiri osobne dok je naš Giriček na klupi, možda i zbog ozljede. Malo po malo Rusi dolaze i do izjednačenja; 66:66 šest minuta prije kraja. Ipak naši pronalaze novu snagu, Mulaomerović zabija već svoj 26 poen za naše vodstvo +4; 75:71. Tri minute prije kraja petu osobnu dobivaju Planinić i Mamić. U tom trenutku Kirilenko presjeca možda i ključnu loptu Prkačinu s kojom smo mogli otići na +6. U zadnje dvije minute ulazimo s +2, Bagarić pogađa jedno slobodno za 76:73; 1,39 minuta do kraja. Dovoljno za mirnu završnicu. Nekom je, nama ne. Najprije poentira Karašev pa i Monia za prvo rusko vodstvo na utakmici 77:76; 1,25 prije zadnjeg sučeva zvižduka. Baždarić i Prkačin griješe u napadu, Karašev pogađa dva slobodna bacanja nakon prekršaja Baždarića i tu je polako priči kraj. Već je 79:76 za Ruse. Popović zatim zabija jedno slobodno, Karašev za razliku od njega oba pa na semaforu piše 81:77 za veliku pobjedu Rusije. Popović za kraj promašuje cijeli koš iz okreta.

I tako Hrvatska i dalje ostaje na košarkaškoj "periferiji" Europe. Opet nas neće biti na jednom velikom svjetskom natjecanju (OI) ali na to smo već i navikli. Opet ćemo morati čekati dvije duge godine do još jednog Europskog prvenstva (ako se uopće kvalificiramo) za svoju priliku za iskorak na veliku scenu. Hrvatska košarka nakon ovog EP-a je zaista nisko da niže ne može niti biti. To je tako tužno...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Euro 2003Skrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!