Tenis

US Open: Poznate sve četvrtfinalistice

Ivor Krapac • utorak, 05.09.2000.


Posljednji Grand Slam sezone u New Yorku polako ulazi u završnu fazu. U ženskom smo turniru saznali imena posljednjih osam tenisačica, dok kod muškaraca zasad imamo prva dva četvrtfinalna para. Kao i prethodnog dana bilo je problema s kišom, no ipak su svi pojedinačni mečevi seniora dovedeni do kraja.

Prva nositeljica Martina Hingis lako je okončala zbog kiše prethodnog dana nakon prvog seta prekinuti meč protiv Sandrine Testud. Švicarka je u drugom setu potpuno dominirala, izgubivši tek jedan gem. Zanimljivo je istaknuti da je Testud napravila čak 44 neprisiljene pogreške, a s takvim "poklonima" konačni rezultat po nju zaista i nije mogao biti povoljniji. U "redovitom" programu odigrana su preostala četiri meča osmine finala, u kojima iznenađenjem možemo označiti tek ispadanje 4. nositeljice Mary Pierce protiv desetopostavljene Anke Huber. Nakon izgubljenog prvog seta Pierce je predala meč zbog obnovljene ozljede ramena, koja ju je ove godine već mučila i prisilila na dvomjesečni period mirovanja i rehabilitacije. Huber će u četvrtfinalu susresti mladu Ruskinju Jelenu Dementievu, koja je pobjedom nad Amerikankom Liliom Osterloh ostvarila dosad najveći uspjeh u karijeri. Ruskinja je slavila u tri seta, premda je nakon 6:3 i 5:2 u drugom setu "na pladnju" imala i lakšu pobjedu. Osterloh je ipak izborila treći set, koji je otišao do 13. igre, u kojoj su obje tenisačice imale dosta prilika, no kocka je ipak pala na stranu Dementieve.


Serena Williams

Serena Williams je nakon osvojenog tie-breaka prvog seta u drugoj dionici potpuno razbila naturaliziranu Australku Jelenu Dokic, ne prepustivši joj više ni jedan gem. Dokic je u prvom setu propustila tri set-lopte, a posebno je zanimljiva bila druga - jedan bekhend Australke završio je nekoliko centimetara izvan terena, na što je Dokic, misleći da je lopta dobra, protestirala, no odluka se više nije mogla promijeniti. U drugom se setu Australka jednostavno predala, pa je braniteljica naslova otišla među posljednjih osam. Tu je, u poslastici četvrtfinala, čeka pobjednica iz 1998., druga nositeljica Lindsay Davenport. Nepostavljena Belgijanka Justine Henin jednostavno nije mogla ništa protiv Amerikankinih snažnih udaraca, a posebno je stradala u prvom setu, koji je trajao samo 23 minute i u kojem je Davenport zabilježila samo šest neprisiljenih pogrešaka.

Kod muškaraca su bila prekinuta dva meča, a nastavak je "odnio" još dva nositelja. Todd Martin je u reprizi prošlogodišnjeg polufinala izbacio 10. nositelja Cedrica Piolinea, okončavši lako sve što je pripremio prethodnog dana (2-0 u setovima, "break" u trećem). Pioline nije imao oružje protiv Amerikančevog servisa, nije ga niti jedan put uspio oduzeti, propustivši pritom četiri "break" prilike. Martin u osmini finala ide na Carlosa Moyu, koji je u španjolskom duelu s 8. nositeljem Alexom Corretjom podsjetio na najbolje dane. Pomogao mu je, međutim, i Corretja, zabilježivši za njega neuobičajeno puno neprisiljenih pogrešaka, čak 43. S takvom impozantnom brojkom 8. nositelj nije mogao zabilježiti ništa više od jednog osvojenog seta. Pete Sampras je okončao odličan nastup najvećeg iznenađenja turnira, Južnokorejanca Hyung-Taik Leea, koji je u glavni turnir stigao iz kvalifikacija. Korejanac će zasigurno biti zadovoljan svojim uspjehom na ovogodišnjem Openu, a dodatni razlog imat će i u dobrom prvom setu u kojem je uspio doći do 13. igre protiv četverostrukog pobjednika ovog turnira. Sampras je, međutim, tu pokazao svoju uobičajenu čvrstoću i iskustvo, a nakon toga je u slijedeća dva seta lakše riješio stvari.

Rezultati:

Muškarci, 3.kolo: Todd Martin (SAD) - Cedric Pioline (Fra, 10) 7:6(5),6:3,6:2, Carlos Moya (Špa) - Alex Corretja (Špa, 8) 7:6(4),6:3,4:6,6:4, 4. kolo: Pete Sampras (SAD, 4) - Hyung-Taik Lee (J. Kor.) 7:6(4),6:2,6:4, Richard Krajicek (Niz) - Dominik Hrbaty (Svk) 7:6(11),6:4,6:1, Lleyton Hewitt (Aus, 9) - Thomas Enqvist (Šve, 7) 6:3,6:2,6:4, Arnaud Clement (Fra) - Andrei Pavel (Rum) 3:6,6:2,6:1,7:6(5).

Žene, 4.kolo: Martina Hingis (Švi, 1) - Sandrine Testud (Fra, 11) 6:2,6:1, Anke Huber (Nje, 10) - Mary Pierce (Fra, 4) 6:4, predaja Pierce, Jelena Dementieva (Rus) - Lilia Osterloh (SAD) 6:3,6:7(4),7:6(5), Serena Williams (SAD, 5) - Jelena Dokic (Aus) 7:6(7),6:0, Lindsay Davenport (SAD, 2) - Justine Henin (Bel) 6:0,6:4, parovi četvrtfinala: Hingis - Seles, V. Williams - Tauziat, Huber - Dementieva i Davenport - S. Williams.

Drugo iznenađenje turnira je pobjednik nad Agassijem, Francuz Arnaud Clement, koji je taj uspjeh i "otvoreni" ždrijeb iskoristio za proboj do četvrtfinala. Clement je svoj najveći uspjeh na jednom od Grand Slamova postigao dosta lakom pobjedom nad Rumunjem Pavelom. Prvi set je pripao Rumunju, no kasnije je Clement uzeo stvari u svoje ruke, došavši do pobjede u tie-breaku četvrtog seta. Richard Krajicek u četvrtfinalu će biti protivnik Peteu Samprasu. U osmini finala je Krajicek u tri seta riješio "problem Hrbaty", zaustavivši tako Slovakov pokušaj ponavljanja prošlogodišnjeg polufinala. Hrbaty, koji je u 1. kolu izbacio Gorana Ivaniševića, nije imao riješenje za Nizozemčevu igru. Održao se u egalu tek u prvom setu, kad je presudio neizvjesni tie-break, u kojem je Hrbaty propustio nekoliko set-lopti. Deveti nositelj, Australac Lleyton Hewitt odlazi u četvrtfinalni dvoboj s Arnaudom Clementom, nakon što je glatko u tri seta pobijedio sedmopostavljenog Šveđanina Thomasa Enqvista. Meč nije pružio ono što se očekivalo, jer Enqvist nikako nije mogao ugroziti Australčev servis, dopustivši pritom Hewittu uspješno iskorištavanje prilika za "break".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Tenis
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!