Euro 2003

EP 2003., Litva - SiCG: Litva deklasirala i izbacila SICG

Bojan Poturica, Bruno Pilon • srijeda, 10.09.2003.

Reprezentacija Litve, prvoplasirana u skupini B, bila je bolja od SiCG-e u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Momčad s istoka Europe slavila je rezultatom 98:82 i tako deklasirala sadašnje svjetske i europske prvake.

Nakon tri ubilježene pobjede u grupnoj fazi natjecanja, reprezentacija Litve pravu je snagu pokazala u četvrtfinalnom dvoboju protiv aktualnih europskih i svjetskih prvaka, Srbije i Crne Gore. Već nakon prve četvrtine bilo je 30:19 i Litvanci su do kraja samo kontrolirali "rezu". Nakon druge dionice bilo je +14, ista razlika održala se i nakon treće, a na kraju je završilo s 16 koševa razlike.

Slika 1 od 1.

Za Srbe nije nastupio njihov najbolji igrač Predrag Stojaković koji je ozlijedio gležanj u susretu protiv Rusa. Uoči utakmice trener Duško Vujošević najavljivao je pobjedu svoje momčadi koja "igra sve bolje što je jači protivnik", ali "plavi" su uočili da se bez kvalitete ne može. Izostanak Stojakovića je samo proširio već dosta dug popis igrača (Bodiroga, Đorđević, Radmanović, Tomašević, Divac, Miličić...) koji ne nastupaju.

Ramunas Šiskauskas (27 koševa) bio je najbolji strijelac susreta, a veličanstvenu predstavu priredio je iskusni lisac Sarunas Jasikevičius (21 koš, 11 asistencija) za kojeg Srbi nisu imali odgovor. Iako je aktualni europski prvak gubio između deset i 20 koševa veći dio susreta, SiCG je napravila u jednom trenutku seriju 17-0 kojom je smanjila zaostatak na samo četiri koša. Rezultat je u tim trenucima bio 80:76 za Litvu, a ostalo je još pet minuta do kraja. Naši susjedi su imali još dvije prilike da se potpuno približe Litvi, ali su Drobnjak i Vujanić promašili trice, a s druge strane pogodio ju je odlični Macijukas (20 koševa, 7 skokova) koji je tako započeo novu seriju Litvanaca. Đuro Ostojić (17 koševa) i Marko Jarić (14 koševa, 7 skokova) najbolji kod poraženih.

Ovaj poraz sasvim sigurno će "zgroziti" cijelu SiCG-u koja je cijelo ovo vrijeme vjerovala u medalju usprkos loših predstava . Litvanci se pak ponovno vraćaju u sam vrh europske košarke. U polufinalu će igrati protiv Francuza koji su svladali Rusiju sa 76:69.


Duško Vujošević (izbornik SiCG): "Litva je bila bolja, igrali su odličnu košarku. Nismo uspjeli organizirati igru, a neki su igrači preuzeli odgovornost u pogrešnom trenutku. Kao trener preuzimam odgovornost za ovaj poraz. Presudan trenutak dogodio se kod rezultata 80:76, kada su nam bila potrebna samo dva pametna napada, ali to nismo učinili. Također, nismo uspjeli nadoknaditi neigranje našeg kapetana Stojakovića."

Dušan Vukčević (SiCG): "Odigrali smo lošu utakmicu. Nismo uspjeli preokrenuti utakmicu u trenutku kada smo došli do minus četiri koša. Ovaj poraz je za nas sramota, ali moramo igrati do kraja prvenstva kako bi postigli što bolji plasman."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Euro 2003Skrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!