Euro 2003

EP 2003., Litva - Francuska: Litvanci osigurali srebro!

Bojan Poturica • subota, 13.09.2003.

U odličnoj utakmici reprezentacija Litve svladala je Francusku u polufinalu EP-a te je tako osigurala barem srebrnu medalju. Litvanci su pobijedili rezultatom 74:70. Tony Parker je usprkos 24 koša bio tragičar utakmice...

Litva se po prvi put nakon 1995. godine plasirala u finale Europskog prvenstva. Potpuno zasluženo, uz kolektivnu igru u napadu i obrani, slavili su protiv Francuske sa 74:70 u odličnoj utakmici punoj preokreta i atraktivnih poteza.

Prve dvije četvrtine Litvanci dobivaju sa četiri koša razlike i na poluvremenu imaju 45:37. Francuzi igraju odlično u trećoj četvrtini i predvođeni dotada sjajnim Tonyjem Parkerom (24 koša) dolaze do vodstva od dva koša (60:58) pred početak četvrte dionice.

Cijela utakmica sastoji se od mini-serija pojedine momčadi i rijetko se odgovara koš na koš. Igra se dosta brzo i veoma atraktivno i u napadu i obrani posljedica čega su izgubljene lopte (19 Litva, 15 Francuska). Francuzi imaju 70:65 tri minute prije kraja i čini se da su na pragu ulaska u finale. No Litvanci velikim zalaganjem u zonskoj obrani i veoma pametnom igrom u napadu ne dopuštaju "trikolorima" da zabiju niti jedan koš te zatvaraju utakmicu serijom 9:0. Kapetan Saulius Štrombergas (22 koša, 5 skokova) je zabio najviše kod Litve, a ključ pobjede možda je bio Sarunas Jasikevičius (11 koševa, 10 skokova, 7 asistencija) koji je donosio prave odluke u napadu i u smislu organizacije igre u potpunosti je nadigrao mladog Parkera.

Pri rezultatu 72:70 za Litvu te 10-ak sekundi prije kraja, Parker gubi loptu i tako postaje tragičar susreta. Francuzi rade brzi prekršaj i Šiškauskas (8 koševa, 8 skokova) zabija oba slobodna bacanja te osigurava pobjedu Litvancima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Euro 2003Skrol
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!