Vodeni sportovi

Mari Cha IV postavila nove granice

Igor Dragozetić • četvrtak, 09.10.2003.

Mari Cha IV ostvarila je zacrtani cilj te je prešla Atlantik uz novi rekord. Od New Yorka do engleskog rta Lizard trebalo joj je 6 dana, 17 sati, 52 minute i 39 sekundi što je za više od dva dana bolje od dosadašnjeg vremena (8 dana, 20 sati, 55 minuta i 35 sekundi), koje je u veljači 2001. postavila švicarska jedrilica Armor-Lux. Osim ovog rekorda tijekom putovanja postavljena je i nova granica pređenog puta u jednom danu, ona sada iznosi 525,5 nautičkih milja...

Međutim kako stvari stoje posada Mari Che IV nije zadovoljna dosad postignutim te će u skoroj budućnosti krenuti u pomicanje i drugih "granica". Sljedeće godine pokušati će svojim jednostrupcem obići Svijet za manje od 80 dana. Sadašnji rekord iznosi 93 dana, 3 sata, 57 minuta i 32 sekunde, a postavila ga je jedrilica PRB vlasnika Michela Desjoyeauxa.

"Nevjerovatan je osjećaj saznanje da je Mari Cha IV najbrži jednostrupac u povijesti. Svi uključeni u njegovo dizajniranje i izradu trebali bi biti izuzetno ponosni na svoje dostignuće, kao i 23 člana posade. Posada je sastavljena od najboljih svjetskih jedrličara upravo s namjerom da se sačini ekipa sposobna za najveća dostignuća. Fenomenalno je dostignuće preći Atlantik za manje od tjedan dana i poboljšati rekord za više od dva dana, što je samo potvrda moći Mari Che IV i njenih članova. Sada kada smo ostvarili ovaj cilj počinjemo planirati sljedeće, uključujući i pokušaj da po prvi puta u povijesti jednostrupcem obiđemo svijet za manje od 80 dana" - izjavio je nakon dolaska u Englesku prvi čovjek Mari Che IV, Robert Miller.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!