Vodeni sportovi

Prvo odličje za hrvatsko žensko veslanje

Laura Novak • subota, 30.08.2003.

Svjetskim prvenstvima, pa su razumljive bila suze radosnice 29-godišnje Osječanke: "Emocije su sad na vrhuncu i normalno je da plačem. Jako, jako puno smo radili, ovoj medalji prethodilo je i jako puno odricanja i trenera Krešimira Ižakovića i mene i naših obitelji..."

Slika 1 od 2.
Foto: Laura Novak

Mirna Rajle - Brođanac osvojila je prvo odličje za hrvatsko žensko veslanje u povijesti. Baš kao što je i najavila odveslala je svoju najbolju utrku na ovom prvenstvu. Počela je mirno (ne zove se uzalud tako), pa su suparnice odmakle naprijed. Na polovici staze Osječanka je bila peta, više od šest sekundi iza Kanađanke. Tada je počeo finiš. Drugi dio staze, Mirna je odveslala najbrže. Polako je stizala suparnice, 400 metara prije cilja prestigla Španjolku i došla na treće mjesto. Vidjevši da Nijemica nema svježina, Mina je vrlo brzo došla na drugo mjesto. Kanađanku se nije moglo stići. Srebro je definitivno uspjeh karijere u njezinom petom finalu.

"Ova medalja najbolje može reći koliko je to puno, ali i najbolja satisfakcija za uložen trud. Tijekom ovog prvenstva sam uvijek ostajala malo iza i onda stizala konkurentice. Dosad smo malo i kalkulirali kroz prethodne utrke, jer smo željeli da ostanem što je moguće više sačuvana za finale i da eksplodiram u najvažnijoj utrci i srećom sam uspjela. Mislim da je taktika bila jako dobra i da sam utrku odradila jako dobro."

Siniša i Nikša Skelin odveslali su također odličnu utrku. Finale dvojaca bez kormilara bio je vrlo brz. Australci su krenuli najjače, pratili su ih Talijani, a "Skele"su se držali Engleza. Na 500 metara Australci su otišli za dužinu, naši su ostavili Engleze i krenuli u lov za vodećima. Smanjivali su razliku, svi smo očekivali da Australci puknu, ali ipak su u cilju imali sekundu i pol prednost u odnosu na naše veslače. Pinsent i Craknell izgubili su svoju ćetvrtu utrku u karijeri, prvi su put ostali bez odličja na velikom natjecanju. Skelini su nastavili svoj put ka Olimpijskim igrama, korak po korak. Lani bronca, sada srebro, sljedeće godine.

Slika 2 od 3.
Foto: Laura Novak

Siniša vjeruje u konačni uspjeh: "Tri četvrtine puta smo odradili, ostaje zadnja, najteža dionica, olimpijska godina. Sad nas čeka godinu dana teškog rada, jačeg nego ikad dosada. Vidimo da je zlato tu blizu, da je stvarno realni cilj kao što smo rekli prije tri godine. Sad kad se utisci slegnu i kad malo proslavimo krenut ćemo dalje, maksimalno, nema nam druge."

Nikša je bio vrlo zadovoljan kako su odveslali finale: "Plan je bio da se držimo Engleza, ali vidjeli smo da od njema baš nešto, pa smo odlučili držati se nekog jačeg. Bilo je vrlo teško, ogromna, mislim najjača konkurencija je u dvojcima. Šta reći kad Englezi ne uhvate ni medalju. Napravili smo i bolje nego što smo planirali. Školski primjer odlično odveslane utrke. Jedino se tako i može, nema mjesta za nikakve greške. Pogledajte Engleze, greške se plaćaju ostajanjem bez medalje."

Siniša je dodao: "Čekali smo da Australci padnu, ali nikako. Iako, više smo gledali Engleze kako im odlazimo, vidjelo se da stišćemo Australce, ali imali su dosta miran ritam, pa i uz naš maksimalni rad nismo ih uspjeli do kraja stići. Zadovoljan sam s ritmom i sa svime kako smo odveslali je utrka je bila malo do svjetskog rekorda i to uz vrlo mali vjetar u krmu."

Od ostalih finala izdvojiti treba poraz Nijemca Marcela Hackera u samcu od Norvežanina Olafa Tuftea. Broncu je osvojio Slovenac Iztok Čop.

Rezultati, dvojac bez kormilara:
1. Australija 6:19.31 (Drew Ginn, James Tomkins)
2. HRVATSKA 6:20.79 (Siniša Skelin, Nikša Skelin)
3. Južna Afrika 6:21.69 (Ramon Di Clemente, Donovan Cech)
4. Velika Britanija 6:23.19 (James Cracknell, Matthew Pinsent)
5. Italija 6:24.74 (Giuseppe De Vita, Dario Lari)
6. Kanada 6:26.08 (Wayne Pommen, Scott Frandsen)

Rezultati, lake samice:
1. Fiona Milne (Kan) 7:52.87
2. Mirna Rajle (HRV) 7:54.49
3. Janet Raduenzel (Njem) 7:56.53
4. Lourdes Guillen Cruz (Špa) 8:00.85
5. Daniela Nachazelova (Češ) 8:06.28
6. Qian Li (Kina) 8:06.70

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!