Euro 2003

EP 2003., Izrael - Slovenija: Tal Burstein izbacio Sloveniju

Nikola Movrić, Branimir Korać • ponedjeljak, 08.09.2003.

Nakon velike drame Izrael je u susretu osmine finala svladao Sloveniju 78:76 i tako Luleu napustio pobjednički i otisnuo se ka Stockholmu gdje će 11. rujna u 18 sati igrati protiv reprezentacije Španjolske...

Susret su odlično otvorili Slovenci serijom Nachbara 9:0. Nachbaru se ubrzo priključuju odličnom igrom Gorenc i Brezec te Slovenija već nakon sedam minuta igre ima visokih 23:7. Izraelci do kraja poluvremena ponajviše zahvaljujući odličnom Greenu uspijevaju slomiti čvrstu i agresivnu slovensku obranu i na odmor se odlazi s podnošljivom prednošću naših susjeda Slovenaca 43:37.

U drugom dijelu gledamo drukčiju sliku na terenu. Izrael serijom 8:0 prelazi u vodstvo 45:43 i tu prednost sve više povećavaju da bi početkom posljednje četvrtine dostigla i najviših +10, 63:53. Nakon visokog vodstva Izraela, izbornik Slovenije Slobodan Subotić uzima minutu odmora i nakon toga Slovenci rade seriju 17:3 i prelaze u vodstvo 70:66. U posljednjim trenucima susreta odvijala se prava drama na parketu dvorane u Lulei. 30 sekundi prije kraja susreta Slovenija ima vodstvo 75:73, kada Saffar pogađa tricu za vodstvo Izraela 76:75. U slijedećem napadu Slovenije Jurković je izborio slobodna bacanja, ali realizira samo jedno i to je dovoljno tek za izjednačenje na 76:76, ali Izraelci imaju 22.6 sekundi za napad do kraja susreta. Subotić u dogovoru s igračima pokušava obraniti napad bez prekršaja, ali Tal Burstein dvije sekunde prije kraja susreta pogađa za konačnih 78:76 i veliko slavlje Izraelaca. Najefikasniji u redovima slovenske reprezentacije bio je Boris Gorenc s 21 poenom, dok su Izraelce predvodili Green (14 poena) i Burstein (13 poena).

Na kraju možemo zaključiti da je Izrael potpuno zasluženo otputovao u Stockholm, ali i reprezentacija Slovenije se predstavila u dobrom svijetlu i sigurno je da će ova mlada reprezentacija biti velika opasnost na budućim međunarodnim natjecanjima.


Tal Burstein (Izrael): "Presretan sam. Mislim da smo zasluženo među osam najboljih. Niti nakon velikog vodstva odličnih Slovenaca, nismo se predavali. Posljednji šut? Čista rutina, nisam uopće razmišljao o rezultatu, već sam šutnuo i što bude, bude. Španjolska? Favoriti su, ali nemojte nas prekrižiti tako brzo."

Slobodan Subotić (Slovenija): "Ne mogu vjerovati, da smo izgubili utakmicu i završili prvenstvo. Previše slobodnih bacanja je u zadnjoj četvrtini bilo promašeno, a pogotovo nakon tako visokog vodstva ne bi smjeli Izraelcima dopustiti, da se vrate u igru. To je veliki udarac za slovensku reprezentaciju. Došlo je vrijeme, da se mnogi igrači oproste od dresa sa državnim grbom i mjesto prepuste mlađima. Uz to je i meni istjekao ugovor sa savezom i bit će mi potrebno dosta vremena, da se odlučim hoću li još raditi u slovenskoj košarci."

Muli Katzurin (Izrael): "Ovo je najveća pobjeda Izraela u zadnje vrijeme. Pobjedili smo odličnu momčad Slovenije u bitnoj utakmici. Nikad nismo izobjesili bijelu zastavu, vjerovali smo u sebe i na kraju pogodili sve odlučujuće koševe."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Euro 2003Skrol

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!