Rukomet

Rukometaši uljepšali godinu

Bojan Poturica • petak, 02.01.2004.

U prošloj godini, rukomet u našoj zemlji svakako je bio jedan od najuspješnijih sportova. To se ponajviše odnosi na mušku reprezentaciju koja je na iznenađenje mnogih osvojila zlatnu medalju na SP-u u Portugalu...

Zlatna medalja muške reprezentacije na SP-u u Portugalu je sasvim sigurno najveći momčadski uspjeh hrvatskog sporta u ovoj godini. Lino Červar je odlično posložio momčad koja je tijekom prvenstva pokazala veliki karakter.

Slika 2 od 3.
Foto: Laura Novak

Krenulo je loše. Poraz od Argentine nakon +7 u jednom dijelu susreta sasvim sigurno nije nikome davao nadu da ćemo se kvalificirati i na OI, a kamoli nešto više. No u sljedećim utakmicama pokazujemo svoje pravo lice. Prvo su "pali" Saudijci, nakon toga Rusi, pa svjetski prvaci Francuzi i onda Mađari. Hrvatska je tako osigurala prvo mjesto u skupini, a u četvrtfinalu smo pobijedili Dance koji su puno očekivali od ovog SP-a. Hrvatska je odigrala najbolju utakmicu dotadašnjeg dijela SP-a upravo protiv Danske, a u polufinalu je slijedilo nešto puno veće.

Susret protiv Španjolske sasvim sigurno nećemo dugo zaboraviti. Dečki su igrali dva produžetka i borili se do kraja. Da su izgubili, nitko im ne bi prigovorio jer na terenu su ostavili sve. Pobjeda 39:37 i plasman u finale bio je veličanstven uspjeh koji je malo tko mogao očekivati uoči SP-a. U finalu su nas čekali Nijemci. U teškoj utakmici na kraju smo pobijedili s tri gola razlike i cijela nacija je dignuta na noge. Červar je učinio doista odličan posao, a glavne uloge u "repki" imali su Balić, Metličić, Lacković i Džomba (proglašen najboljim desnim krilom SP-a). Reprezentacija je mlada i možemo još sljedećih 7-8 godina s ovom generacijom očekivati velike rezultate.

Slika 1 od 2.
Foto: Davor Sajko

Na Superkupu, muška reprezentacija je igrala u slabijem sastavu te je na kraju završila na četvrtom mjestu što i nije loš uspjeh s obzirom da neki glavni igrači nisu nastupali. Španjolska je na kraju osvojila Superkup pobjedom u finalu nad Nijemcima. Naša je "repka" na turniru uspjela pobijediti Španjolce u grupi, ali smo zato poraženi od Nijemaca u polufinalu nakon izvođenja sedmeraca i tada nam se igra potpuno raspala u borbi za treće mjesto.

Juniori su na SP-u u Brazilu osvojili peto mjesto što je također dosta velik uspjeh. Zagreb je u sezoni 2002./2003. ispao iz Lige prvaka u četvrtfinalu od francuskog Montpelliera koji je kasnije postao prvak Europe. U nacionalnom prvenstvu Zagrebaši su osvojili prvo mjesto u prvenstvu, a nakon toga su osvojili i kup pobjedom protiv Umaga u finalu.

Lino Červar je pristao voditi Zagreb u sezoni 2003./2004. i rukometni prvak Hrvatske se dodatno pojačao, a ovu godinu je okrunio plasmanom u četvrtfinale Lige prvaka gdje će igrati protiv njemačkog prvaka Flensburga. Metković nije bio velike sreće i nije uspio proći prvi krug. Očito je da je momčad dosta slabija nego inače i morat će se pojačati za sljedeću godinu želi li nešto uspjeli.

Od ostalih događanja u muškom rukometu vrijedi izdvojiti umirovljenje Božidara Jovića koji je odlučio kako mu je dosta igranja.

Slika 3 od 4.

Koliko je god lijepo muška reprezentacija krenula u 2003., tako ju je ženska reprezentacija katastrofalno završila. Hrvatska je bila domaćin 16. Svjetskog prvenstva za žene, a mediji su puno očekivali od naših reprezentativki. Na kraju ispada da ta očekivanja nisu bila opravdana jer je reprezentacija bila loše posložena, a igrački kadar sasvim sigurno nije bio na razini reprezentacija koje su prošle dalje. Prvenstvo su osvojile Francuskinje koje su slavile protiv odličnih Mađarica.

Naše juniorke su donekle spasile uspjehe ženskog rukometa nakon što su osvojile četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Makedoniji.

Podravka je nastavila "carevati" te je osvojila i prvenstvo i kup. U Ligi prvaka, Podravka nije uspjela proći prvi krug. Lokomotiva je pak došla do četvrtinala Kupa kupova dok je Trešnjavka ispala u osmini finala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!