Vodeni sportovi

Francusko-poljska premijera

Igor Dragozetić • ponedjeljak, 10.05.2004.

Nakon što su vremenske prilike mučile jedriličare, ponudivši im kišu i bonacu, nešto iza 14 sati startali su prvi valjani plovovi. Jedriličarke su održale dva, a jedriličari tri jedrenja. Naš reporter Igor Dragozetić ekskluzivno sa Svjetskog prvenstva klase 470 u Zadru...

Iako su još ranog popodneva dati znaci za start dvije grupe kod jedriličara i jedne kod jedriličarki isti su morali biti prekinuti zbog pada vjetra. Prvo valjano jedrenje započele su natjecateljice u 14 sati i 35 minuta pri zapadnjaku jačine 7 čvorova. Pet minuta kasnije, na drugom regatnom polju, startali su i jedriličari s nešto jačim vjetrom.

U prvoj skupini za jedriličarke prvo mjesto su odnijele Brazilke Adriana Kostiw i Oliveira Fernanda. Monika Meier i Franziska Duerig iz Švicarske završile su kao druge, a Poljakinje Zuzzanna Gladysz i Tylinska Katarzyna na trećoj poziciji. Drugom grupom dominirale su Antie Struckat i Sabine Walter iz Njemačke, a slijedile su ih Nizozemke Lobke Berkhout i Marcielen de Koning te Šveđanke Vendela Zachrisson i Therese Torgersson.

Jedriličare prve skupine su predvodili Gildas Philippe i Nicolas Le Berre iz Francuske, dok su iza njih ciljem prošli Britanci Nick Rogers i Joe Glanfield. Treći su bili Matthew Belcher i Nick Behrens. U drugoj grupi najbolji su bili Nathan Wilmot i Malcolm Page, ispred Yevgena Braslavetsa i Igora Matvienka iz Ukrajine te Talijana Erica Fonde i Pietra Zucchetija. Posljednju skupinu u prvom plovu obilježio je nastup Šveđana Johana Molunda i Martina Anderssona. Drugi su bili Gustavo Martinez Doreste i Dimas Wood, a na trećem mjestu smjestili su se Alvaro Marinho i Miguel Nunes.

Druga jedrenja održana su po maestralu jačine 10 do 12 čvorova. Ingrid Petitjean i Nadege Douroux pobijedile su u "bijeloj skupini". Drugoplasirane su bile Slovenke Vesna Dekleva i Klara Maučec dok su treće zamišljenu liniju cilja prešle Christina Bassadone i Katherine Hopson iz Velike Britanije. Kanađanke Jennifer Provan i Nikola Girke "uzele su" drugo jedrenje "plave skupine", nadmašivši Kondo i Konoi iz Japana te Saccheggiani i Cutolo iz Italije.

Slika 1 od 2.
Foto: Igor Dragozetić

Gildas Philippe i Nicolas Le Berre nastavili su s odličnim jedrenjem i u drugom plovu, a do druge pozicije stigli su aktualni svjestki prvaci Gabrio Zandona i Andrea Trani. Treće mjesto pripalo je Kristianu Kjaergaardu i Madsu Maelleru iz Danske. Drugo jedrenje "plave skupine", kao i prvo, bilo je u znaku Australaca Wilmota i Pagea, a pratili su ih braća Bonnaud i Ukrajinci Braslavec i Matvienko. Drugo jedrenje treće skupine prošlo je odlično po hrvatske jedriličare. Naime prvo mjesto su uzeli Grci Andreas Kosmatopoulos i Kostas Trigonis, dok su drugi završili Tomislav Bašić i Petar Cupać, a treći Toni Bulaja i Šime Stipaničev.

Fantastičan francuski niz nastavio se i u trećem plovu kada su Philippe i Le Berre došli i do treće pobjede ovoga puta ispred Japanaca Sekija i Todorokija. Nakon drugog i trećeg mjesta, Ukrajinci Braslavec i Matvienko došli su, u trećem plovu druge skupine, i do prve pozicije. Aher i Willis iz Britanije bili su im prva pratnja, dok su na treću poziciju dojedrili Argentinci Conte i De la Fuente. Pobjedu u trećem plovu "ružičaste skupine" odnijeli su Španjololci Gustavo Martinez Doreste i Dimas Wood, a iza njih posljednji ogled današnjeg dana završili su Stanczyk i Jakubiak iz Poljske te Šveđani Molund i Andersson.

Slika 2 od 3.
Foto: Igor Dragozetić

U ukupnom poretku ženske konkurencije vode Poljakinje Zuzzanna Gladysz i Tylinska Katarzyna sa sedam negativnih bodova. Druge su Švicarke Monika Meier i Franziska Duerig s 9 bodova koliko imaju i Elisabetta Saccheggiani i Myriam Cutolo iz Italije, dok su favoriti Petitjean i Douroux van prvih deset, a četverostruke svjetske prvakinje Bekatorou i Tsoulfa tek 26. Jasna Šupuk i Nevenka Čuk nalaze se na 40. mjestu, nakon što su u prvom plovu stigle 23., a drugom su nastup okončale na 14. poziciji.

Nakon tri održana jedrenja kod jedriličara vode Francuzi Gildas Philippe i Nicolas Le Berre s tri negativna boda. Slijede ih Jevgen Braslavec i Igor Matvienko iz Ukrajine sa šest bodova, te Šveđani Molund i Andersson s osam negativnih bodova. Tomislav Bašić i Petar Cupać su sedmi s 13 bodova, a Šime Fantela i Igor Marenić 22.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!