Vodeni sportovi

ACI Cup u Splitu slavi punoljetnost

HINA • petak, 07.05.2004.

Jedna od osam najvećih regata u svijetu u dvobojskom jedrenju, ACI HTmobile Cup of Croatia, od 23. do 30. svibnja će u Splitu još jednom okupiti ponajbolje jedriličare svijeta, a ove godine po prvi puta uz sudjelovanje dvije hrvatske posade, kazao je na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu generalni direktor ACI-a Nikša Marušić.

"Naša regata slavi punoljetnost", kazao je Marušić, jer će ovo biti 18. izdanje ACI Cupa, zahvaljujući kojem je Hrvatska, čak i u ratnim godinama, stekla ugled kao besprijekoran domaćin brojnim zvijezdama svjetskog jedrenja. Na proteklih 17 regata koje su se održavale u Rovinju, Dubrovniku, Umagu i Splitu pobijeđivali su višestruki osvajač Americas Cupa i trenutno najbolji kormilar svijeta Novozelanđanin Russell Coutts, njegov sunarodnjak Dean Barker, legendarni Paul Cayard i Chris Dickson, te mnogi drugi.

Najveća zvijezda ovogodišnjeg natjecanja bit će Australac Peter Gilmour, kormilar koji je čak četiri puta pobijeđivao na ACI Cupu (1993, 1994, 1995, 1997), te je osvjedočeni prijatelj Hrvatske koji je u našu zemlju dolazio i u ratnim godinama. Uz bok Gilmoura, koji je čak pet puta sudjelovao na Americas Cupu, u Split dolazi i Francuz Betrand Pace, koji je na lani na Americas Cupu bio pomoćni kormilar tadašnjih branitelja naslova Novozelanđana, te kormilar švedskog izazivača na istom natjecanju i rekorder po broju nastupa na ACI Cupu Šveđanin Magnus Holmberg. I imena ostalih sudionika su vrlo poznata - Novozelanđanin Gavin Brady, koji će na sljedećem Americas Cupu u Valenciji biti kormilar favorita Oraclea, Talijan Paolo Cian, Novozelanđanin Kelvin Harrap, Šveđanin Matias Rahm, Danci Stafan Lindberg i Jes Gram Hansen, te Francuz Mathieu Richard.

Direktor regate Emil Tomašević je kao posebnu atrakciju 18. ACI Cupa najavio nastup dvaju hrvatskih posada - prvoj će kormilar biti Frano Brate, koji je i lani branio boje Hrvatske u Splitu, dok će za kormilom druge posade biti hrvatski olimpijac Mate Arapov, koji je dosad dvaput bio sudionik ACI Cupa, ali kao taktičar. Europski doprvak u "laseru" u svojoj će posadi imati službeno drugoga hrvatskog "laseraša" Luku Radelića, kao i iskusnog Stjepana Vitaljića, te će biti vrlo zanimljivo kako će se u svom gradu snaći među svjetskom elitom.

Dvije hrvatske posade sigurno će podići atraktivnost ACI Cupa, natjecanja iz serije regata uglednog Swedish Match Toura, a organizatori su ove godine odlučili "sponzorsko selo" sa Sustipana ponad marine prebaciti na splitsku rivu, na kojoj će biti i službeno predstavljanje kormilara i čitav zabavni program. Član Uprave i glavni direktor za prodaju HTmobilea Davor Daraboš kazao je kako će za vrijeme regate generalni sponzor HTmobile će putem besplatnog SMS kanala omogućiti praćenje rezultata, a osigurat će i tehničku potporu za rad press-centra, te komunikaciju sudaca i organizatora.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!