Rukomet

Španjolska - Norveška 27:26

Karlo Dževerlija, Branimir Korać • subota, 13.12.2003.

U odličnoj utakmici za peto mjesto, Španjolska je svladala Norvešku 27:26 i tako se plasirala na Olimpijske igre u Ateni. Norvežanke su do samog kraja susreta imale barem podjednake šanse za pobjedu, ali Španjolke su jednostavno manje griješile u završnici i zasluženo slavile.

Prvi susret subotnjeg dana bio je susret za peto mjesto, susret koji izravno odlučuje o putniku na Olimpijske igre u Ateni. Sastale su se trećeplasirane reprezentacije iz zagrebačke i riječke skupine drugog kruga, Španjolska i Norveška.

Slika 2 od 3.
Foto: Karlo Dževerlija

Prvih desetak minuta protječe u čvrstoj i izjednačenoj igri u kojoj niti jedna ekipa ne može doći do značajnije prednosti. U tom razdoblju odlično igra vanjska pucačica Norveške Kristina Lunde koja postiže pet golova za norveško vodstvo 8:7. Niti nakon 20 minuta igre nema značajnijih promjena. I dalje se igra čvrsto, posebice u obrani, Norvežanke imaju velikih problema s pokretljivom španjolskom obranom, dok je na drugoj strani veliki prepreka Španjolkama Heidi Tjugum. Do kraja poluvremena ekipe se i dalje izmjenjuju u vodstvu da bi na odmor otišle s rezultatom 14:14.

Na vrata Norveške u drugom poluvremenu staje Cecilie Leganger, ali niti njezine obrane ne pomažu Norveškoj da stekne rezultatsku prednost jer i dalje u napadu previše griješe. Španjolke u 14. minuti prve dolaze do prednosti od dva pogotka, ali uporne Norvežanke zahvaljujući odličnoj Leganger s dvije igračice manje vraćaju rezultat na 19:19. U posljednjih deset minuta ekipe ulaze rezultatski poravnate 22:22. Španjolke prve dolaze do prednosti u završnici utakmice pogotkom Gomez, a Berit Hynne šest minuta do kraja ponovo vraća neizvjesnost pogotkom za 23:23.

Nakon još jedne obrane Leganger, Soerlie-Lybekk pogađa u 56. minuti za 24:23, a Gro Hammerseng ne pogađa u kontranapadu za veliko vodstvo od dva pogotka. To već u sljedećem napadu kažnjava Cristina Gomez koja zabija za 24:24. Tri minute prije kraja susreta Kristina Lunde ne pogađa sa sedam metara. Cristina Gomez pogađa za 25:24, ali brzo izjednačuje Tonja Larsen. Minutu i pol prije kraja Puche pogađa sa sedam metara za vodstvo 26:25, a nakon pogreške Norvežanki u napadu Marta Mangue 50 sekundi prije kraja dovodi Španjolsku u nedostižno vodstvo 27:25.

U posljednjoj sekundi susreta Hovind Johansen iz sedmerca pogađa za konačnu 27:26 pobjedu Španjolske i plasman na Olimpijske igre u Ateni. Norvežanke su odigrale vrlo dobro gotovo cijeli turnir, ali pokazalo se da je ključni poraz bio onaj u prvom kolu u skupini kada su ih svladale Ukrajinke.

U sastavu Španjolske najefikasnija bila je Puche Diaz s deset golova, a odlično je branila Sanchez Bravo s ukupno 12 obranjenih lopti. Prvo ime u norveškom sastavu bila je Cecilie Leganger s 18 obrana u 34 minute, a prvi strijelac bila je Kristine Lunde s devet pogodaka.

Jose Aldeguar Valenzuela (izbornik Španjolske): "Ovo je jedan od najvećih uspjeha španjolskog ženskog rukometa. Pobjeda nad Norveškom i plasman na Olimpijske igre ostvarenje su našeg sna. Danas smo igrali izvrsno i iznad svojih mogućnosti. Djevojke su ostavile srce na terenu i pobijedile jaku Norvešku. Ovo nam je prvi puta da smo se na Olimpijske igre plasirali preko Svjetskog prvenstva. Sudjelovali smo na Olimpijskim igrama u Barceloni, ali kao domaćin."

Ma Sanchez Bravo (vratar Španjolske): "Potajno smo se nadali plasmanu na Olimpijske igre, ali samo smo na papiru slagali takve kombinacije. Još uvijek ne vjerujemo da smo uspjele. To je rezultat našeg stalnog i upornog rada te borbenosti na terenu."

Thorir Hergeirsson (pomoćni trener Norveške): "Čestitam Španjolskoj na plasmanu na Olimpijske igre i želim im puno sreće. Teško je sada išta reći. Mi smo na ovo Prvenstvo došli po zlato, a nismo se uspjeli plasirati niti na Olimpijske igre. Jako smo razočarani, ali ovo je samo dokaz da ženski rukomet evoluira. Na prošlom Europskom prvenstvu nije bilo toliko reprezentacija koje su konkurirale za medalju. Mi smo u Hrvatsku došli s dosta mladih igračica, ali imali smo u sastavu osam iskusnih igračica i normalno da smo puno očekivali. Danas smo bili blizu pobjedi, ali u obrani smo igrali loše i previše smo se pouzdavali u vratare koje smo ostavili kao na streljani. Španjolska je igrala vrlo mudro i zasluženo slavila."

Slika 1 od 1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!