Nogomet

Dinamo - Osijek: Bišćan pomogao Osijeku

Sportnet • subota, 09.09.2000.


Malo, jako malo gledatelja skupilo se u Maksimiru. Lijepo vrijeme i besplatan ulaz članovima kluba ipak nisu bili dovoljni da tribine pohodi više od 1200 gledatelja.


Vratar Osječana jedan od zaslužnijih u pobijedi Osijeka (Snimio: Dražen Patarčić)

Dinamo je počeo agresivno, i već u drugoj minuti stigla je prilika. Slobodan udarac dobro je izveo Balaban, no lopta je završila pokraj gola. Uzvratili su Osječani, no Beljan je, također iz slobodnog udarca, loše pucao. U sedmoj minuti dogodila se sumnjiva situacija u šesnaestercu modrih kada je pao Balaban, no sudac je ostao nijem. Osječani se nisu došli samo braniti, već su pokušavali iz protunapada učiniti nešto više. Turković je u 12. minuti pokušao iznenaditi Butinu, no ovaj je bio siguran. Svoj udarac oprobao je nešto kasnije i Šokota, ali bez učinka.

U 17. minuti Bišćan je "izvrtio" cijelu obranu Osijeka, pa je Beljan bio primoran zaustaviti ga prekršajem za žuti karton. Slobodan udarac modri nisu iskoristili - lopta je završila u živom zidu. Krasno je slobodan udarac u 20. minuti izveo Bjelica, ali je na žalost Osječana pogodio - spojnicu.

Mujčin se osramotio u 23. minuti kada je pokušao iznuditi jedanaesterac, no nagrađen je žutim kartonom. Pametniji potez učinio je Šokota koji je u 26. minuti pokušao glavom, ali neprecizno. U 30. minuti dogodila se još jedna sumnjiva situacija, ali u kaznenom prostoru domaćih. S leđa je oboren Turković, no jedanaesterca nije bilo. Još jednu odličnu priliku je u 38. minuti propustio Prišć, ili, bolje rečeno, svoj gol je sjajno spasio Butina. Otvorili su se Osječani pred kraj poluvremena, a Igor Bišćan je učinio veliku glupost - udario je osječkog igrača i zaradio crveni karton. Posljednju priliku u prvom poluvremenu vidjeli smo od Boška Balabana, koji je s nekih 25 metara odlično pucao i pogodio vratnicu.


Nepromišljenost Bišćana bila je vrlo skupa za Dinamo. (Snimio: Dražen Patarčić)

Iako s igračem manje, prve prilike u drugom dijelu stvorili su nogometaši Dinama - no Malovan je bio siguran. U 53. minuti Balaban je izveo slobodan udarac, no pokraj gola. Još jednom je glavom pucao Sedloski - lopta je prošla pokraj vratnice. Potpuno su preuzeli inicijativu nogometaši Dinama, napadali, no nisu uspjeli postići pogodak. U šezdesetoj minuti su s klupe Osječana isključeni Milan Španjić i Stanko Mršić, i to zbog prevelikih prosvjeda nakon nedosuđenog jedanaesterca. Uskoro su Dinamovi igrači kažnjeni za silne promašaje - u 65. minuti Bjelica je izveo slobodan udarac, ubacio loptu u šesnaesterac, a Vuica je glavom pogodio mrežu domaćina - 0:1.

Nakon završetka press konferencije trener Osječana, Stanko Mršić, u prolazu se obratio okupljnim novinarima slijedećim riječima: "Vi u Zagrebu mislite da je Dinamo ili Croatia ili kako se već zvao, jedini klub u Hrvatskoj. Uvijek je to tako kad se dođe u Zagreb. Eto, sad ste vidjeli da se i u drugim gradovima igra nogomet. Hvala lijepa i doviđenja." Nakon toga Mršić je na brzinu napustio novinarsku ložu tako da nismo bili u mogućnosti saznati na što je mislio gostujući trener i zašto svoj komentar nije iznio za vrijeme press konfernecije.

No, igrači Dinama se nisu predali, dapače. Nastavili su napadati, a Oliveira je u svom debiju odlično pucao s 25 metara, a oštro upućena lopta prohujala je pokraj vratnice. Osječani su imali priliku u 73. minuti sve riješiti, ali nitko nije uspio ubaciti loptu u prazan gol. Uzvratio je Oliveira strašnom prigodom, ali je Malovan nekako uspio spriječiti pokušaj lob udarca. Dojma smo da je sudac pogriješio u 76. minuti kada nije dosudio jedanaesterac za modre - Beljan je srušio Mujčina - zviždaljka se nije oglasila.

15-ak minuta prije kraja Dinamo je preuzeo potpunu inicijativu, a Osijek je zaigrao klasični bunker. U nakani da sačuvaju rezultat nije im pomogao Mario Prišć, koji je 10 minuta prije kraja utakmice opravdano dobio drugi žuti, a time i crveni karton. Unatoč toj ispravnoj odluci, dojma smo da je sudac sudio izrazito loše, i da je oštetio obje momčadi. No, ne može se reći da Dinamo nije mogao sve sam riješiti, ali Malovan je danas bio odličan, i u 88. minuti spasio siguran pogodak. U sudačkoj nadoknadi je Sedloski pucao glavom, ali ponovno nije bilo pogotka. Tako su Osječani ostvarili prvu pobjedu nad klubom iz Maksimira od samostalnosti hrvatske države.


Izjave nakon utakmice

Stanko Mršić, trener Osijeka: "Jako sam sretan zbog ove pobjede, jer je to prvi put od kada sam trener da sam u nekoj utakmici pobijedio Dinamo ili Croatiu. Moji igrači su igrali vrlo disciplinirano, kako smo se dogovorili. Od početka smo pokazali po što smo došli i mislim da je pobjeda potpuno zaslužena."
Damir Vuica, igrač Osijeka: "Izuzetna dobra i čvrsta utakmica u kojoj smo uspijeli srušiti, za nas neugodnu, tradiciju. Pamatnom i discipliniranom igrom uspjeli smo doći do ove vrlo važne pobjede."

Marijan Vlak, trener Dinama: "Čestitke gostima na zasluženoj pobjedi. Moja momčad ima određenih problema koje moramo riješiti i daleko smo od prave forme, međutim to ne umanjuje pobjedu Osječana."
Igor Bišćan, igrač Dinama: "Ispričavam se svojim igračima kao i Turkoviću za moj ispad krajem prvog poluvremena. Izuzetno mi je žao jer je moja reakcija bila u potpunosti bespotrebna. Što se utakmice tiče, Osijek je bio bolji i čestitke na pobjedi."

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!