Nogomet

Hrv.dragovoljac - Varteks: Šokantni nogomet!

Dražen Patarčić • nedjelja, 10.09.2000.


Zanimljivo popodne u Novom Zagrebu. Gosti iz Varaždina, Varteks, ostao je najduže neporažena momčad hrvatskog prvenstva. U ovoj utakmici slovio je za favorit, a igra se tako i odvijala.


Hrman je mogao i bolje iz ove šanse. (Snimio: Dražen Patarčić)

Domaći su "istrošeni" nakon utakmice u Maksimiru, prepustili sredinu terena boljoj "lakoj konjici" Katalinića. Iskrilo je već u petoj minuti. Hrman je sam izašao iskosa na Čavlinu, ali samo izašao. Šut je završio u rukama Dragovoljčevog golmana. Varteks je stiskao obruč oko gola Čavline, ali srednji red nije uspio odigrati zadnju loptu, zadnji pas prema napadačima Kariću ili Drobneu. Samo jednom su uspjeli, ali se Karić nalazio u nedozvoljenoj poziciji pa zgoditak opravdano nije priznat. Redale su se šanse Varteksa, Karić 19. minuta, Drobne 21., Kastel 24., Halimi 37., Karić 39. i konačno Drobne u 45. Propisno su se ispromašivali Varteksovi napadači, a ono što su uputili u okvir gola, vrlo efektno obranio je Čavlina. U tih prvih 45 minuta Dragovoljci su imali svega dvije poluprilike Vujić i Katulić. Domaći su igrali podređenu ulogu na travnjaku upravo zbog odlične igre Varteksa. Inače temperamentni Cvjetković, skakao je i vikao na igrače, na suce i nakon jednog verbalnog sukoba sa pomoćnim sucem Novoselom, a na intervenciju četvrtog suca Čuline u 27. minuti utakmice udaljen je sa klupe. I to ne bilo kako. Cvjetković je u stilu svog nadimka "Tarzan" preskočio ogradu visoku preko dva metra i smjestio se na tribini uz novinare. Isključivi krivci što u prvom dijelu nismo vidjeli zgoditak leži u rukama Čavline i nogama napadača Varteksa.


Predrag Jurić iako je najstariji bio je najbolji! (Snimio: Dražen Patarčić)

U drugi dio gosti su ušli sa očiglednom namjerom da uzmu sva tri boda gostoljubivim domaćinima. Tako su opet pritiskali, probijali, centrirali, šutirali iz svih pozicija, ali Čavlina je imao svoj dan. Uz Sivija najbolje je igrao u momčadi domaćih veteran Predrag Jurić. Kapetanski. Uklizavao, otimao lopte, asistirao u obrambenim i napadačkim akcijama. Igrala se 74. minuta kada je Hrman jednu loptu povukao nekoliko koraka, uputio se prema desnom Dragovoljčevom boku i poslao vrlo upotrebljiv centaršut u peterac Čavline. Uz Bjelanovića, koji je ušao nekoliko minuta prije ovog događaja, bili su Andračić i Bošnjak. Obojica preniski da bi spriječili trzaj glave Saše Bjelanmovića i lopta se zabila iza leđa Čavline. 0:1. Tada počinje pravi rat na terenu. Dragovoljac odmah uzvraća. I nakon što su krenuli sa centra probijaju Varteksov lijevi bok i zarađuju prekršaj. Iz slobodnog udarca kojeg izvode na brzinu, lopta udara nekoga od obrambenih igrača Varteksa odbija se na peterac gdje ju prima Petrović i posprema uz puno sreće iz golmana Varteksa. Dojam je da se napadač Hrvatskog dragovoljca ipak nalazio u nedozvoljenoj poziciji i prije nogo je došla lopta do njega. Igra se nakon ova dva zgoditka "zakuhala" i u žaru nogometnog rata koji se odvijao na sredini terena na jednu loptu startali su Andračić i Halimi. Andračić vrlo nesportski, vidljivo sa laktom, na nekoliko koraka od suca, zabio je svoj lakat u glavu Halimia koji se srušio kao pokošen. "Crvendač" sa punim pravom. Sramota za aktera tog nesportskog poteza.


Mađarić : Tragičar utakmice! (Snimio: Dražen Patarčić)

Nakon tog događaja, Varteks još više stiska računajući da bi u zadnjih desetak minuta sa igračem više došao do tri boda. Međutim, Bračun postavlja novi raspored igrača na terenu. Jurića prebacuje u napad, a sve ostale stavlja u obrambene zadatke. I onda u 89. minuti u jeku najžeščih napada Varteksa, Karić nezadovoljan odlukom suca odbacije loptu i za takvo nesportsko ponašanja dobija žuti karton. Petrović sa ruba kaznenog prostora Čavline prosljeđuje loptu prema Bošnjaku koji sa 70 metara ne znajući što sa loptom šalje visoko nebu pod oblake prema golu Varteksa. Lopta u visokom luku pada na tridesetak metara od gola Mađarića, Režić propušta loptu koja opet visoko odkače od terena slušajući povik "moja" od svog vratara koji se nalazi na vrhu šesnaesterca. I ta "njegova" lopta tako je dobro odskočila da ga je preskočila i počela skakutati prema praznom golu. Pokušao je Mađarić stići loptu, ali ju je stigao tek kada se zajedno s njom zabio u mrežu. Gol sa 70 metara!!! Na stadionu Siget urnebes, slavlje, Spajić u euforiji.

Video: Lalić -precizan i siguran kod penala

Varaždinci, koji su bili bolji, kvalitetniji, pa čak i vodili u šoku., nevjerici. Suci su pokazali da se igra još 4 minute. Dovoljno da se barem izjednači rezultat i sačuva neporaženost u prvenstvu. Tako su mislili Varaždinci, ali ne i Dragovoljci. Lopta se izbijala svom silinom iz njihove polovice u Varteksov dio, gdje ju je pokušao uloviti Jurić. Jednu tako izbijenu loptu, primirio je, ušao s njom u šesnaesterac gostiju, okrenuo na mjestu Režića, natjerao ga da se posluži rukama i nakon toga pao. Sudac Komar pokazao je na bijelu točku. Jedanaesterac Lalić pretvara u zgoditak i Hrvatski dragovoljac iz lošije igre, iz podređenog položaja dolazi do tri boda. Šokantni kraj utakmice koji nebi ni Hichkok bolje režirao. Da je više ovakvih uzbuđenja bilo bi i više gledatelja


Izjave nakon utakmice

Stjepan Spajić, predsjednik Hrv. Dragovoljca: "Bog je bio na našoj strani. Neka svaki puta igramo ovako loše, a osvojimo tri boda. Sreća prati hrabre. E moj rođo, sada smo mi drugi. Neka nam malo gledaju u leđa. Da nismo pustili starijem bratu Dinamu, bili bi prvi. A j… ga mi im damo bodove, a oni razjebu sa Osijekom."

Milivoj Bračun, trener H.dragovoljca: "Teška utakmica u kojoj smo imali sreće. Umorni smo od utakmice sa Dinamom. Nemamo mi taj kapacitet. Varteks je bolja momčad, ali bolji ne pobjeđuju uvijek."

Ivan Katalinić, trener Varteksa: "Mi smo mlada momčad. Neiskusna i ovo je cijena koju moramo platiti. Nisam ništa komentirao Mađariću za onaj gol. Događa se. Nažalost rezultat se pamti, a ne igra. Bili smo bolji, izgubili."

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!