Carlsberg Euro 2004

Francuska - Grčka: Branitelji naslova putuju kući!

Marin Vuković • petak, 25.06.2004.

Nakon što su nas jučerašnjom super uzbudljivom predstavom razmazili Portugalci i Englezi, teško je bilo očekivati da će nešto slično večeras ponoviti Francuska i Grčka. Međutim malo tko je mogao očekivati da će Grčka iz daljnjeg natjecanja izbaciti branitelje naslova!

Vezane vijesti

Uvodne minute dale su naslutiti da će se dogoditi upravo to. Grci su u utakmicu ušli bez straha i grča, iako im je to bila prva utakmica u povijesti u drugom krugu natjecanja. Zaista je impresivno vidjeti kako je Otto Rehhagel u grčku momčad uspio unijeti razinu discipline, zalaganja i čvrstoće karakterističnu za njemački nogomet.

Iznenadivši Francuze discipliniranom i povezanom igrom, Grci su tijekom cijelog prvog poluvremena bili opasniji suparnik. Nakon petnaestak minuta igre dvaput su zaprijetili Fabienu Barthezu, a svakako valja izdvojiti udarac Georgiosa Karagounisa nakon kojega je francuski vratar loptu izvadio s gol linije. Ostaje dvojbeno je li lopta prešla crtu ili ne.

Francuzi su prvi put zaprijetili tek u 25. minuti. S lijeve strane prošao je Bixente Lizarazu i ubacio u šesnaesterac, gdje je loptu glavom pored gola poslao Thierry Henry. Bez ozlijeđenog Patricka Vieire i s poprilično neraspoloženim Zinedineom Zidaneom francuska momčad zaista nije djelovala impresivno.

Do kraja poluvremena Grci su stvorili još par izglednih prilika. Najbliže pogotku došao je Panagiotis Fyssas lob udarcem s dvadesetak metara. Barthez je morao loptu izbiti u korner.

Francuzi su u drugi dio ušli nešto angažiranije, iako je Zidane bio neprimjetna figura na travnjaku. U dvadesetak minuta nastavka stvorili su nekoliko izglednih prilika, od kojih ćemo spomenuti Henryjev udarac prema vratima u 49. minuti i prodor Bixentea Lizarazua u 57. minuti.

Ipak, kada se činilo da će Francuzi kapitalizirati taj pritisak, Grci su postigli pogodak. U 65. minuti desnom je stranom odlično prošao Theodoros Zagorakis, ubacio u šesnaesterac i precizno poslužio Angelosa Charisteasa. Efektnim i stilski savršenim udarcem glavom grčki je napadač pogodio gornji lijevi kut francuskoga gola. Barthez je bio nemoćan.

Posljednjih dvadesetak minuta utakmice igralo se uglavnom na jedan gol, onaj grčki, no Francuzi su teško dolazili do izglednih prilika. Najizgledniju i posljednju prigodu za izjednačenje propustio je Henry tri minute prije kraja. Njegov udarac glavom završio je nekoliko centimetara pored lijeve vratnice grčkoga gola.

Na kraju treba reći kako je grčka reprezentacija apsolutno zasluženo ušla u polufinale, što je najveći uspjeh u povijesti grčkog nogometa. Senzacija je tim veća što su izbacili branitelje naslova iz 2000. godine.

Francuska se nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu u Koreji i Japanu prerano vraća kući s još jednog velikog natjecanja. Nakon neuvjerljivih nastupa i s(p)retnih pobjeda protiv Engleske i Hrvatske naletjeli su na boljeg protivnika koji je iskoristio sve njihove slabosti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Carlsberg Euro 2004
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!