Rukomet

Hrvatska najefikasnija, Nijemci "najtvrđi"

Vedran Stilin • petak, 27.08.2004.

Prije završnih ogleda za rasplet na Olimpijskim igrama donosimo vam neke zanimljive brojke koje krase reprezentacije, učesnike rukometnog turnira u Ateni...

Slika 2 od 3.
Foto: Nikola Movrić

Najbolji strijelac prije završnog čina nije ni Nijemac, ni Hrvat, ni Rus ili Mađar. 31-godišnji Korejanac Kyung-Shin Yoon dosada je postigao 51 pogodak (16 iz sedmerca), te drži vodeću poziciju na listi strijelaca. Odmah iza njega s 46 golova (14 iz sedmeraca) je naš pulen Mirza Džomba. 27-godišnji Džomba je do sada nastupao za izabranu vrstu točno 100 puta, a strijelac je bio 298 pogodaka. Treće mjesto drži Mađar kubanskog roda Carlos Perez. Perez je 44 puta bio nezadrživ, uz samo četiri gola iz sedmeraca.

Kao šesti je Igor Vori - nosioc naše igre na crti. Pivot koji među prvim istrči kontru zasada ima 36 pogodaka, a priliku za šut sa sedam metara još nije dobio. Njemački dvojac Stefan Kretzschmar i Florian Kehrmann na svom kontu ima po 35 golova, uz to da je rukometni Rodman četiri puta bio precizan sa sedam metara. Treći naš strijelac je najbolji igrač svijeta Ivano Balić. Balić je trenutno na 32 postignuta gola. Lacković ima 27, dok je Metličić malo posustao, ali on je najbolji kad je najavažnije te će brojka 24 nakon nedjeljnog ogleda zasigurno narasti. Odlično lijevo krilo i čovjek koji ne bira vrijeme za atrakciju Nikša Kaleb ima ih 22.

Što se tiče timskog učinka - i tu smo među najboljima. Trenutno imamo najefikasniji napad s 212 razloga za protivničku tugu. Jedan gol iza nas su Španjolci, dok su Nijemci na brojci 192. Rubrika primljenih golova nam nije baš blistava. Losert, Šola i Matošević su 187 puta bili nemoćni, a lošiji od nas su samo Korejanci (207), Španjolci (198), Rusi (190) i Grci koji imaju jednak obrambeni učinak kao naši. Najbolji u tom segmenti su Nijemci čiji su vratari tek 155 puta vadili loptu iz mreže.

Slika 1 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Gledajući ovaj podatak netko bi rekao da imamo lošu obranu - što nije točno! Zapravo, mi jedini imamo suvremenu igru u kojoj je glavno pravilo "puno ćeš dati, ali ćeš dosta i primiti, dok će protivnik na kraju tugovati."

Crvene kartone ili tri isključenja za sada su naši susjedi Slovenci skupili četiri, isto kao i Egipćani. Ovdje su najbolji Mađari i Francuzi koji su sve dosadašnje utakmice završili s maksimalnim brojem igrača. Kod nas je jedini pocrvenio Dominiković, dok naši nedjeljni protivnici imaju zabilježena dva prijevremena tuširanja.

"Krvnički" rukomet su demonstrirali Slovenci s 37 isključenja na dvije minute, dok Nijemci i Egipćani imaju 34 dvominutne kazne. U ovoj rubrici daleko najbolji su Korejanci sa samo 17 isključenja, a sjevernjaci Islanđani ih imaju 20. Naši reprezentativci su 29 puta imali igrača manje na terenu te s tom brojkom spadaju u krug korektnijih reprezentacija Olimpijskih igara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometOI 2004Skrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!