Nogomet

Zagreb - Cibalia: Zagrebova rapsodija u bijelom!

Dražen Patarčić • nedjelja, 17.09.2000.


Prekrasno popodne u Kranjčevićevoj. Pred svega 2000 gledatelja Zagreb je mudrom, smirenom igrom gostima iz Vinkovaca održao pravu lekciju iz modernog nogometa. Samo izuzetno raspoloženi Ivica Marić vratar Cibalije, spasio je goste većeg i uvjerljivijeg poraza.


Kruno Lovrek se odlično snalazio pored Andričevića. Dovoljno za svoja dva gola! (Snimio: Dražen Patarčić)

Počelo je na samom početku. Već u 6 minuti Baturina je najavio da bi ovo mogao biti njegov dan. Prva šansa u kojoj se Marić istaknuo i spasio svoju mrežu. Zagreb se nakon ove šanse malo povukao na svoju polovicu. Igrali su bijeli u 3-4-3 rasporedu, dok su Vinkovčani bili u sistemu 3-5-2. Lopta se u ovih prvih dvadesetak minuta više nalazila u nogama gostiju, no bez neke konkretne realizacije ili prijetnje. I onda prva prava šansa gostiju. U 20. minuti navijači Zagreba su u jednoj minuti promijenili svoje raspoloženje. Iz straha, u veliku euforiju i zadovoljstvo. Pavličić je probio Zagrebovu obranu i idealno prosljedio loptu na Križanovića koji sa petnaestak metara šutira vrlo dobro, ali nedovoljno da se zatrese mreža Tomića. I odmah u sljedećem napadu Andričević gubi već osvojenu loptu, Lovrek ne oprašta i sa ruba kaznenog prostora zabija Zagrebov vodeći gol.

Ovaj zgoditak šokirao je Vinkovčane koji se još nisu ni snašli, a Popović je predivnom loptom pronašao Baturinu koji pretrčava zadnju liniju Cibalie i zabija drugi zgoditak Zagreba lobom preko istrčalog Marića. Razvikao se Mladina na svoje učenike s ruba igrališta. Cibalija je opet stala na loptu i odmah napravila predivnu priliku. Grgić je sam izašao pred Tomića, koji nogom blokira šut, a odbijenu loptu totalno je zapetljao Joldić koji promašuje prazan gol Zagreba. Zagreb zadovoljan sigurnim vodstvom, prepustio je sredinu terena Vinkovčanima. Lopta je kružila oko šesnaesterca domaćina, ali bila je bezopasna. Zagreb se protunapadom pokušao dokopati još jednog zgoditka. Kada jedna momčad stiska zadnju liniju protivnika, normalno je očekivati da će negdje i popustiti. Pavličić se driblingom oslobodio dva igrača, lopta koja je prošla iza obrambenog zagrebovog zida ušla je duboko u šesnaesterac domaćih. Tomić istrčava, ali umjesto do lopte stiže samo do noge Pavličića. Penal za goste, koji se morao svirati. Meštrović je vrlo siguran i Cibalija je opet "u igri". Gosti osokoljeni ovim zgoditkom , pokušavaju što prije izjednačiti rezultat. U 41. minuti Joldić izlazi na 5 metara ispred Tomića, ali se spetljao sa loptom i prilika za izjednačenje je propala. Zagreb je taj promašaj nekoliko minuta kasnije kaznio svojim trećim zgoditkom. U dva poteza. Lopta je upućena na lijevo zagrebovo krilo u for Popoviću, koji upućuje predivan centaršut na prvu stativu gdje se Lovrek poklonio i zakucao loptu iza nemoćnog Marića. Trivković je igrače nakon jedne minute nadoknade izgublejnog vremna poslao na zaslužen odmor.

Video:Meštrović -precizan i siguran kod penala

U drugom dijelu Vinkovčani pokušavaju svim silama. Igra je živa i zanimljiva. Redale su se šanse na obje strane, ali Marić je bravuroznim paradama u više navrata vadio loptu iz gola, koju su svi već vidjeli na centru. Naručito je efektna obrana bila nakon udarca Baturine u 51. minuti, kada se prolomio pljesak na otvorenoj sceni. I Baturini za šut, ali i Mariću za fenomenalnu obranu gola. U jednoj od mnogobrojnih kontrakcija koje su zagrebaši izvodili na polovicu Vinkovčana, Perić je centirao loptu na polovicu Vejić ju je glavom prebacio na polovicu Vinkovčana, a u borbi za tu loptu su skočili oniži Lovrek i dva igrača Cibalije. Lovrekova glava proslijedila je loptu dalje na noge Baturini koji je pretrčao kompletnu obranu Cibalije i efektno završio ovaj bijeg svojim drugim, a Zagrebovim 4 zgoditkom.


Mate Baturina raširenih ruku slavi svoj drugi zgoditak! (Snimio: Dražen Patarčić)

Pobjednik je bio definitivno riješen, ali Vinkovčani su bili uporni. I nagrada za trud stigla je nakon kornera kojeg je efektno na drugu stativu Tomća izveo Meštrović. Joldić se zajedno sa loptom zabio u mrežu Zagreba. Stjeće se dojam da bi lopta i sama ušla u gol i bez pomoći drugog Vinkovačkog napadača. Zagreb je nakon primljenog zgoditka zatvorio sve prilaze svom golu i mirno čekao kraj ove dobre, zanimljive i vrlo efikasne utakmice. Zadnja šansa Vinkovčana bila je identična njihovom drugom golu, ali se ovoga puta Tomić nije dao iznenaditi i loptu je sa same gol linije izbacio u polje u zadnjem trenutku.

Video:Korneri su bili najveća opasnost pred oba gola

Zagrebova igra iz utakmice u utakmicu plijeni brzinom, atraktivnošću i efikasnošću. Ova utakmica bila je "rapsodija u bijelom". Momčad je iz kola u kolo sigurnija u svoje mogućnosti i sigurno je pravo osvježenje u našem nogometnoj ligi. Vinkovčani su nažalost izgubili previše kvalitetnih igrača iz prošle sezone, i sigurno ih čeka teška i neizvijesna borba za opstanak.

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 513:3+1013
2Rijeka 511:1+1011
3Hajduk 57:4+311
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!